Новая Газета: “Новичок” вече е убивал и е попаднал в ръцете на криминални структури

Материали от делото "Кивелиди" доказват руския произход на отровата
by Екип на Биволъ

Документи от делото “Кивелиди” опровергават официалната версия на Кремъл, че бойното отровно вещество “Новичок” не е разработвано в Русия и не  съществува – пише “Новая Газета” в броя си от петък, 23 март 2018. Вещество с подобни свойства е използвано през 90-те за убийството на банкера Иван Кивелиди. В следственото дело се съдържат признания на един от химиците, разработвали “Новичок” в засекретен институт. Той изнесъл стотици смъртоносни дози от отровата, които са попаднали в ръцете на криминални групировки .

Става дума за химика Леонид Ринк, който преди дни даде интервю за руската държавна агенция РИА “Новости”. След публикацията на интервюто думите на Ринк са били променени, за да не противоречат на официалната версия, че “Новичок” изобщо не съществува – отбелязва “Новая”. В оригиналната версия той твърди, че “Новичок” не е вещество, а цяла система за прилагане на химическо оръжие” и че “системата приета на въоръжение в СССР се наричаше “Новичок-5”, а в наименованието винаги се е използвало и номер. В редактираната по-късно версия се казва само: “Абсурдно е да се говори за формула “Новичок” и за проект с такова название“.

Но в протоколите от разпитите на Ринк по делото “Кивелиди”, проведени в периода 2000 – 2006 г. химикът разкрива шокиращи подробности за нервнопаралитичното вещество, което е било известно само на тесен кръг от специалисти.  Леонид Ринк е бил “началник на подразделението  ГИТОС” – Държавен институт по технологиите на органичния синтез в засекретения град Шихан, в Саратовска област, където по времето на СССР се разработвали химичически оръжия. 

В рамките на разследването за смъртта на Кивелиди и неговата секретарка, саратовското ФСБ (Федералната Служба за Безопасност) предоставя информацията, че през 1994 г. в ГИТОС  “несанкционирано е синтезирано и разпространявано отравящо вещество“. Това насочва разследващите към химика Леонид Ринк. Пред тях той признава, че е изнесъл от института и продал на различни лица няколко ампули със силна невропаралитична отрова. Ринк е бил наясно, че отровата ще бъде използвана срещу хора.

Леонид Ринк, снимка РИА “Новости”

На разпитите присъства и съдебен експерт – химик, който потвърждава, че веществото използвано за убийството на Кивелиди и секретното вещество от ГИТОС произвеждано до 1994 г. са идентични. То “няма аналози по света, неговите свойства не са описани в научната литература, включително в закрити източници и формулата му описана в експертните заключения се отнася към бойните отровни вещества” – твърди експертът.

Експертните заключения, с които разполага “Новая Газета” са три: на криминално-експертния център на МВР на Русия, на Института по проблемите на екологията при Руската академия на науките и на института ГОСНИИОХТ, част от който е ГИТОС. Те достигат до една и съща формула. Вестникът е предоставил заключенията на химика Вил Мирзаянов, участник в разработките на химически оръжия в Русия, който сега живее в САЩ. Според него формулата от експертизите се отнася към групата вещества под наименованието “Новичок”.

С подобно вещество във Великобритания бяха отровени бившият руски агент Скрипал и дъщеря му, а симптомите им съвпадат със симптомите на жертвите по делото “Кивелиди” – припомня “Новая Газета”.

Слушалката, обработена с “Новичок”, снимка “Новая Газета”

Мотивите на Ринк да изнесе секретната отрова от института се оказали комерсиални. За една миниатюрна ампула с “Новичок”, която той предавал скрита в писалка, той получил 1500 – 1800 долара. В ампулата се съдържала достатъчно отрова за да бъдат убити стотици хора.

Една от тези ампули е купена от гангстера Артур Таланов за “самоотбрана”. Впоследствие Таланов е ранен и остава инвалид при опит да ограби инкасаторски камион на латвийско-естонската граница. От него веществото попаднало във Владимир Хуцишвили, обвиняем за убийството на Кивелиди. Следствието доказва пред съда, че Хуцишвили се е намирал в кабинета на банкера и е капнал миниатюрна доза от отровата във винтчето на телефонната слушалка на бюрото на Кивелиди.

Общо химикът Леонид Ринк е успял да изнесе 8 или 9 ампули със смъртоносната субстанция, които първо държал в гаража си, преди да ги предаде на лица от криминалния контингент. Срещу него е образувано отделно дело с гриф «строго секретно» – пише “Новая Газета”. През 1995 г. Ринк е успял да продаде “Новичок” и на лица от чеченска националност – пише още в следствените документи. В крайна сметка обаче делата срещу него и лицата, които са купили секретната отрова, са прекратени по давност през 1999 и 2004 г. 

 

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also