След решението на Бойко Борисов от вчера и Министерски съвет от днес да върне за ново обсъждане плана за ски-зона Банско, главният редактор на Биволъ Атанас Чобанов проведе разговор с министъра на екологията Ивелина Василева. Предприехме това, защото медията ни работи по темата за собствеността на зимните ни курорти от 2012 г. (виж тук, тук и тук) и разполагаме с експертиза и данни, които могат да помогнат да се проучи реалната собственост и инвестиционните възможности на лицата, стоящи зад офшорните фирми акционери в концесионера на Банско ЮЛЕН АД, т.нар. due diligence.

Тази сутрин Министерски съвет взе решение да не обсъжда изменението на концесионния договор за ски-зона Банско, за което се разбраха политическите сили. Според текста сегашният концесионер ЮЛЕН АД няма да носи отговорност за допуснатите нарушения и заграбените над концесията територии, а ще му бъде вдигнато два пъти концесионното възнаграждение. Освен това той ще получи 10 пъти по-голям терен в парка за разработване на ски курорта. Срещу това решение се обяви Коалицията „За да остане природа в България“ и ДСБ, които настояват ЮЛЕН да понесе отговорност и договорът за концесия да бъде прекратен.

Премиерът обаче лично разпореди да не се разглежда точката и върна топката на Ивелина Василева:

„Тя прави още един опит, събирайки ги всички, да намерят разумния баланс и решение. И ако не стане, не мога да приема, нито предполагам и вие (затова го поставям на Министерски съвет), ние да бъдем обвързани, че едва ли не помагаме на поредния олигарх.“

КОЙ ли ще да е този олигарх?

От досегашните проучвания на Биволъ, които се базират на документи от кипърския търговски регистър, мажоритарен собственик на ЮЛЕН АД е лицето Георгиус Георгиу, който е свързан със собствениците на Първа Ивестиционна Банка – Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Цеко Минев е също така шеф на българската федерация по ски спорт и радетел за разширяване на ски-курорта в Банско. Малко преди краха на КТБ депутатът Делян Пеевски премести именно в ПИБ сметките и кредитите на фирмите, които са свързвани с него. След като КТБ затвори през 2014 г. ПИБ получи държавна помощ от 1 млрд. лева, за да не фалира и тя. Държавната помощ още не е върната.

Георгиус Георгиу управлява фирма притежавана от ПИБ

Георгиус Георгиу управлява фирма притежавана от ПИБ

Предложихме, а г-жа Василева прие, че е редно Георгиус Георгиу като мажоритарен акционер на концесионера ЮЛЕН АД да бъде поканен да присъства на бъдещите обсъждания и да изложи своята визия за развитието на курорта, за да има максимална прозрачност.

Георгиус Георгиу, който е кипърски гражданин и е един от най-могъщите инвеститори в българската икономика. Освен ЮЛЕН АД, той владее ВИТОША СКИ, Кремиковци, ОЦК Кърджали,  пътностроителни фирми, заводи и недвижима собственост за над 1 млрд. лева, показа мащабно проучване на Биволъ (виж тук).

В същото време г-н Георгиус Георгиу е изключително скромен и дискретен човек. Достатъчно е да споменем, че той  обитава скромен сутерен в Никозия (виж заглавната снимка) без да афишира по никакъв начин огромните си възможности на бизнесмен. В края на миналата година Биволъ положи големи усилия да го издири и да го интервюира. До момента сме единствената българска медия, която се е срещала с Георгиу и неговия съдружник Евдокия Макламузи. Поехме ангажимент да съдействаме на МОСВ с данни за неговото местонахождение, така че да му бъде изпратена официална покана.

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

281 еднократни данъкоплатци за 2018 г. са осигурили до този момент 5117 €.
708 активни месечни данъкоплатци осигуряват 3380 € месечнo.
12 активни годишни данъкоплатци осигуряват сумата от 1440 € годишно

Аз поддържам Биволъ >>

This post is also available in: English