Бизнес партньорка на “Черепа” свързала Калканджиева с мъжа на Гинка от Пазарджик

Гинка също е била в импулсния и хазартен бизнес на своя съпруг. Излизат още интересни връзки от нейната фирмена история.
Екип на Биволъ

Вчера в предаването на бТВ “Тази Събота” Евгения Калканджиева беше попитана от водещата за коментар на информацията изнесена от Биволъ, че е имала обща фирма със съпруга на Гинка Върбакова.

„Фирмата така и не заработи, сетих се, че я имам и трябва да я закрия. Навремето мисля, че 2004 или 2002 с моя партньорка от “Визаж” Вени Пеева която се занимаваше с курсовете на моделите, ми го представи Славчо… Направихме фирмата за една “Мис България” за телефония и гласувания. Тогава мислех конкурсът да не е с жури, а с гласувания по телефона. Те трябваше да поемат телефонията, но се оказва, че номерът с гласуването не работи”, каза тя. (подчертаването е на редакцията)

„Тогава май се занимаваше с обаждания и гласуване по телефони”, спомня си още тя за Славчо.

Калканджиева разви и тезата, че като “млада бизнесменка” имала много фирми и била забравила за тази.

След това разговорът продължи по светски и модни теми, с каквито и започна. На публиката не беше поднесен контекст на въпроса, а той е интересен. Дори само въпросът коя е “партньорката” от “Визаж” Вени Пеева е ключов.

Биволъ прерови цялата фирмена история на “Визаж” ООД, преобразувана в “Модна агенция Визаж” – АД  и впоследствие в ЕАД, където откри само една партньорка и тя е Марияна Андреева Маринова, сестрата на Маргините. За партньорство на Калканджиева с Пеева във “Визаж” няма данни.

“Визаж” ООД е създадена през 1994 г. (вписана във фирмено дело № 22365/94 на Софийски Градски съд. като съдружнички през 1996 г. са Марияна Маринова и Евгения Калканджиева (вписване в ДВ бр. 103 Вторник, 3 декември 1996 г.)

Същата година с фирмено дело № 20700/94 е създадена”Секюрити Иншуранс Къмпани (СИК)” – АД на Николай Маринов и Красимир Маринов – Маргините. По-рано, през 93 г. Красимир Маринов е съдружник във “Фортуна­Р”­ ООД с кръстника на българската мафия Иво Карамански, а през 96 е приет за съдружник в  “Интергруп енд Партнърс” – ООД: заедно с Милчо Борисов – Бонев и Дмитрий Русевич Минев – Руснака, които вече не са между живите.

Именно в “Интергруп” той върти общ бизнес с Младен Михалев – Маджо и Румен Гоцов Николов – Пашата, който пък по това време е съдружник с Бойко Борисов – Буда във фирмата “Тео Интернационал”, собственик на незаконна фабрика за цигари в Крайморие. След като антимафиотите разбиват фабриката, фирмата е продадена на Иво Каменов от ТИМ (виж документите в галерията).

teo_bbteo_cigariteo_tim

За групировката СИК най-точна и синтезирана характеристика е дал бившия военен разузнавач Джеймс Пардю в секретна дипломатическа грама 05SOFIA1207 озаглавена “Българската Организирана Престъпност”, която беше публикувана от “Гардиън” в съкратен вариант, а впоследствие предоставена от Wikileaks на Биволъ в пълния й вариант (виж оригиналния текст в сайта на Wikileaks тук). 

“ИНТЕРГРУП (бивша СИК) КРАСИМИР АНДРЕЕВ МАРИНОВ (български гражданин, роден на 6-ти май, 1964 г. с прякор „ГОЛЕМИЯ МАРГИН), настоящ президент на групировката и също бивш борец, основава СИК (по-късно ИНТЕРГРУП) с МЛАДЕН МИХАЛЕВ (български гражданин, роден на 13-ти октомври, 1964 г. с прякор „МАДЖО“), също бивш борец, и с РУМЕН ГОЦОВ НИКОЛОВ (български гражданин, роден на 26-ти май, 1962 г. с прякор „ПАШАТА“). Николов е свързан и със СЪЮЗА НА БИВШИТЕ КОМАНДОСИ (виж по-долу). Смята се, че тарторът на всички операции на групировката е ВЕНЦИСЛАВ ДИМИТРОВ СТЕФАНОВ (български гражданин, роден на 28-ми ноември, 1949 г.). През април, 2004 г., синът му, ДИМИТЪТ ВЕНЦИСЛАВОВ ДИМИТРОВ (български гражданин, роден на 15-ти септември, 1980 г.) е отвлечен и не е намерен и досега. Незаконните действия на Интергруп включват наркотици (главно хероин), финансови измами (чрез връзки с компанията за финансови гаранции АМИГОС), кражби на коли, трафик на крадени автомобили, контрабанда, изнудване, рекет и проституция.”

Пардю е изпратил сведение и за Калканджиева:

“Фирмата за манекени Visages е основана през 1994 г. от ЕВГЕНИЯ ГЕОРГИЕВА КАЛКАНДЖИЕВА (българска гражданка, родена на 20-ти февруари 1975 г.). Смята се за близка на Красимир Маринов.” 

Всичко това разбира се няма място в едно лайфстайл предаване, в каквото беше поканена Калканджиева в качеството си на бивша първа красавица на България и авторитет в модните среди.

“Шок”, “Шаш” и димна завеса над разкритията за сикаджийската връзка

Изнесената информация в ефир, че Калканджиева е имала общ бизнес със съпруга на загадъчната Гинка, предизвика възгласи “Шок!” и “Шаш!” едновременно в контролираните от депутата Делян Пеевски медии и в някои опозиционни нему онлайн издания.

Считаните за сериозни издания контролирани от Иво Прокопиев и Огнян Донев предпочетоха да игнорират и премълчат информацията, въпреки че по-късно през деня самата Калканджиева разпрати до медиите позиция, в която твърди, че не желае да бъде свързвано името й със скандала около продажбата на ЧЕЗ – България.

“Във връзка с публикации в медиите в които се замесва името ми около скандала с покупко-продажбата на ЧЕЗ се чувствам длъжна да кажа следното: Никога не съм имала общ бизнес със съпруга на Гинка Върбакова, Славчо Върбаков, макар и да сме имали обща фирма регистрирана през 2004 година. Въпросната фирма не е имала никаква реална дейност и бе закрита преди 6 години, т.е. през 2012 година. Някои от фактите изнесени в медиите отговарят на истината, но гонят неверни внушения и манипулативни цели.”

Биволъ обаче счита, че информацията за сикаджийската връзка на Славчо Върбаков е от голям обществен интерес и фактите трябва да бъдат внимателно изследвани от всички, които търсят причинно-следствените връзки в скандала с Гинка от Пазарджик.

Именно това направихме в петък като проучихме фирмената история на семейство Върбакови и открихме бизнеса с импулсните телефони на Славчо и Евгения. Малко след нашата публикация премиерът Борисов от Брюксел уволни в ефир Теменужка Петкова, заради дългогодишното й познанство с Гинка Върбакова, което според в. Капитал било кумовство.

Подробности за връзката Борисов – Пашата – СИК и СИК – ЧЕЗ – “Инерком” на Гинка засега можете да прочетете единствено в Биволъ. Тя е важна, защото в продължение на години в Надзорния съвет на ЧЕЗ България ЕАД участва Димитър Стефанов – Митко Каратиста, който едновременно с това управлява и фирма на “Пашата”.

“Каратиста” беше отстранен едва след като правителството на Борисов 1 падна от власт след протести за цените на тока, а проверка на прокуратурата установи, че под надзора на Стефанов е осъществено източване на “ЧЕЗ България” ЕАД със стотици милиони левове, което сe е отразилo на цените на тока. Всички тези не толкова отдавнашни факти в момента са табу за всички медии, въпреки шумното им разгласяване през 2013 г. Прокуратурата също не е повдигнала обвинения.

Едно от обясненията за табуирането на темата със СИК, Борисов, Пашата и Каратиста е в оперативната информация, че Борисов като премиер лично е наложил “Каратиста” в Надзорния съвет на дружеството, а посредник на премиера в преговорите с ръководството на ЧЕЗ е бил Георги Петров Рисин, член на Управителния съвет на ЧЕЗ България ЕАД.

От Вени Пеева към Васил Божков – “Черепа”

Освен през Каланджиева към СИК, връзка на “Инерком” към българската организирана престъпност, така както е видяна от американския посланик, се открива и през други фирми, свързани с импулсни телефони и хазартни игри и през партньорката на Калканджиева Венислава Пеева, която както самата тя каза й помагала в обучението на моделите от агенцията.

Венислава Иванова Пеева, която е съдружник с Калканджиева и Върбаков в “ММС ентъртейнмънт” е съдружник през 2004 г. и в “СМС Геймс” – ООД, заедно с Боян Кънчев Миланов, Димитър Бинев Димитров, Златка Пасева Панайотова.

Фирмата се управлява и представлява тогава от Боян Кънчев Миланов, който е бил управител и на фирмата “Инерком“, която купува активите на ЧЕЗ.

Едновременно със “СМС Геймс”, Венислава Пеева е съдружник с 18% във фирмата “Глобал геймс” – ООД заедно с Александър Тумпаров, управител на хазартния бизнес на Васил Божков – Черепа. Фирмата на Божков “Вабо – 1” също е съдружник там с 35%.

Вабо – 1 е собственост на Нове на Васил Божков – Черепа.

Пеева е имала и съдружие с издателя Мартин Батков във фирмата “Импложън”, която не е пререгистрирана по новия Търговски закон.

Гинка Върбакова също е помагала на съпруга си в бизнеса с импулсни телефони, става ясно от нейната фирмена история. Там се откриват и други интересни връзки към ВИП лица.

През 2006 г. собствеността на “СМС Геймс” е прехвърлена на офшорката “Корифи трейдинг” а управител става Славчо Върбаков. “Корифи Трейдинг” влиза и в собствеността на “Мобайл Инфо Нет” – ООД, където съдружници до този момент са самата Гинка Върбакова, както и адвоката Владимир Шекерлетов, известен като защитник на Красьо Черничкия и съпруг на посланичката ни в Австрия Елена Шекерлетова, която и днес заема важен пост във властта.

Всичко това може да бъде изследвано лесно през публичните регистри и от ДАНС, на която премиерът Борисов нареди да проучи кои са Гинка и Славчо. Още повече, че Славчо Върбаков вече е проучван от предшественика на ДАНС – Националната служба “Сигурност” за измами с импулсни телефони, твърди през 2009 г. разследване на Капитал, което цитира и името на едноличната му фирма. 

Биволъ вече разкри и съмнителната кредитна история на семейството, което след хазартния бизнес се пренасочва към строителството на сгради и фотоволтаични паркове. Засега не е ясно коя банка се готви да кредитира покупката на Гинка, която според медийни източници надхвърля 320 милиона евро.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 2,00 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 10,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb

Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also