Бизнес партньорка на “Черепа” свързала Калканджиева с мъжа на Гинка от Пазарджик

Гинка също е била в импулсния и хазартен бизнес на своя съпруг. Излизат още интересни връзки от нейната фирмена история.
Екип на Биволъ

Вчера в предаването на бТВ “Тази Събота” Евгения Калканджиева беше попитана от водещата за коментар на информацията изнесена от Биволъ, че е имала обща фирма със съпруга на Гинка Върбакова.

„Фирмата така и не заработи, сетих се, че я имам и трябва да я закрия. Навремето мисля, че 2004 или 2002 с моя партньорка от “Визаж” Вени Пеева която се занимаваше с курсовете на моделите, ми го представи Славчо… Направихме фирмата за една “Мис България” за телефония и гласувания. Тогава мислех конкурсът да не е с жури, а с гласувания по телефона. Те трябваше да поемат телефонията, но се оказва, че номерът с гласуването не работи”, каза тя. (подчертаването е на редакцията)

„Тогава май се занимаваше с обаждания и гласуване по телефони”, спомня си още тя за Славчо.

Калканджиева разви и тезата, че като “млада бизнесменка” имала много фирми и била забравила за тази.

След това разговорът продължи по светски и модни теми, с каквито и започна. На публиката не беше поднесен контекст на въпроса, а той е интересен. Дори само въпросът коя е “партньорката” от “Визаж” Вени Пеева е ключов.

Биволъ прерови цялата фирмена история на “Визаж” ООД, преобразувана в “Модна агенция Визаж” – АД  и впоследствие в ЕАД, където откри само една партньорка и тя е Марияна Андреева Маринова, сестрата на Маргините. За партньорство на Калканджиева с Пеева във “Визаж” няма данни.

“Визаж” ООД е създадена през 1994 г. (вписана във фирмено дело № 22365/94 на Софийски Градски съд. като съдружнички през 1996 г. са Марияна Маринова и Евгения Калканджиева (вписване в ДВ бр. 103 Вторник, 3 декември 1996 г.)

Същата година с фирмено дело № 20700/94 е създадена”Секюрити Иншуранс Къмпани (СИК)” – АД на Николай Маринов и Красимир Маринов – Маргините. По-рано, през 93 г. Красимир Маринов е съдружник във “Фортуна­Р”­ ООД с кръстника на българската мафия Иво Карамански, а през 96 е приет за съдружник в  “Интергруп енд Партнърс” – ООД: заедно с Милчо Борисов – Бонев и Дмитрий Русевич Минев – Руснака, които вече не са между живите.

Именно в “Интергруп” той върти общ бизнес с Младен Михалев – Маджо и Румен Гоцов Николов – Пашата, който пък по това време е съдружник с Бойко Борисов – Буда във фирмата “Тео Интернационал”, собственик на незаконна фабрика за цигари в Крайморие. След като антимафиотите разбиват фабриката, фирмата е продадена на Иво Каменов от ТИМ (виж документите в галерията).

teo_bbteo_cigariteo_tim

За групировката СИК най-точна и синтезирана характеристика е дал бившия военен разузнавач Джеймс Пардю в секретна дипломатическа грама 05SOFIA1207 озаглавена “Българската Организирана Престъпност”, която беше публикувана от “Гардиън” в съкратен вариант, а впоследствие предоставена от Wikileaks на Биволъ в пълния й вариант (виж оригиналния текст в сайта на Wikileaks тук). 

“ИНТЕРГРУП (бивша СИК) КРАСИМИР АНДРЕЕВ МАРИНОВ (български гражданин, роден на 6-ти май, 1964 г. с прякор „ГОЛЕМИЯ МАРГИН), настоящ президент на групировката и също бивш борец, основава СИК (по-късно ИНТЕРГРУП) с МЛАДЕН МИХАЛЕВ (български гражданин, роден на 13-ти октомври, 1964 г. с прякор „МАДЖО“), също бивш борец, и с РУМЕН ГОЦОВ НИКОЛОВ (български гражданин, роден на 26-ти май, 1962 г. с прякор „ПАШАТА“). Николов е свързан и със СЪЮЗА НА БИВШИТЕ КОМАНДОСИ (виж по-долу). Смята се, че тарторът на всички операции на групировката е ВЕНЦИСЛАВ ДИМИТРОВ СТЕФАНОВ (български гражданин, роден на 28-ми ноември, 1949 г.). През април, 2004 г., синът му, ДИМИТЪТ ВЕНЦИСЛАВОВ ДИМИТРОВ (български гражданин, роден на 15-ти септември, 1980 г.) е отвлечен и не е намерен и досега. Незаконните действия на Интергруп включват наркотици (главно хероин), финансови измами (чрез връзки с компанията за финансови гаранции АМИГОС), кражби на коли, трафик на крадени автомобили, контрабанда, изнудване, рекет и проституция.”

Пардю е изпратил сведение и за Калканджиева:

“Фирмата за манекени Visages е основана през 1994 г. от ЕВГЕНИЯ ГЕОРГИЕВА КАЛКАНДЖИЕВА (българска гражданка, родена на 20-ти февруари 1975 г.). Смята се за близка на Красимир Маринов.” 

Всичко това разбира се няма място в едно лайфстайл предаване, в каквото беше поканена Калканджиева в качеството си на бивша първа красавица на България и авторитет в модните среди.

“Шок”, “Шаш” и димна завеса над разкритията за сикаджийската връзка

Изнесената информация в ефир, че Калканджиева е имала общ бизнес със съпруга на загадъчната Гинка, предизвика възгласи “Шок!” и “Шаш!” едновременно в контролираните от депутата Делян Пеевски медии и в някои опозиционни нему онлайн издания.

Считаните за сериозни издания контролирани от Иво Прокопиев и Огнян Донев предпочетоха да игнорират и премълчат информацията, въпреки че по-късно през деня самата Калканджиева разпрати до медиите позиция, в която твърди, че не желае да бъде свързвано името й със скандала около продажбата на ЧЕЗ – България.

“Във връзка с публикации в медиите в които се замесва името ми около скандала с покупко-продажбата на ЧЕЗ се чувствам длъжна да кажа следното: Никога не съм имала общ бизнес със съпруга на Гинка Върбакова, Славчо Върбаков, макар и да сме имали обща фирма регистрирана през 2004 година. Въпросната фирма не е имала никаква реална дейност и бе закрита преди 6 години, т.е. през 2012 година. Някои от фактите изнесени в медиите отговарят на истината, но гонят неверни внушения и манипулативни цели.”

Биволъ обаче счита, че информацията за сикаджийската връзка на Славчо Върбаков е от голям обществен интерес и фактите трябва да бъдат внимателно изследвани от всички, които търсят причинно-следствените връзки в скандала с Гинка от Пазарджик.

Именно това направихме в петък като проучихме фирмената история на семейство Върбакови и открихме бизнеса с импулсните телефони на Славчо и Евгения. Малко след нашата публикация премиерът Борисов от Брюксел уволни в ефир Теменужка Петкова, заради дългогодишното й познанство с Гинка Върбакова, което според в. Капитал било кумовство.

Подробности за връзката Борисов – Пашата – СИК и СИК – ЧЕЗ – “Инерком” на Гинка засега можете да прочетете единствено в Биволъ. Тя е важна, защото в продължение на години в Надзорния съвет на ЧЕЗ България ЕАД участва Димитър Стефанов – Митко Каратиста, който едновременно с това управлява и фирма на “Пашата”.

“Каратиста” беше отстранен едва след като правителството на Борисов 1 падна от власт след протести за цените на тока, а проверка на прокуратурата установи, че под надзора на Стефанов е осъществено източване на “ЧЕЗ България” ЕАД със стотици милиони левове, което сe е отразилo на цените на тока. Всички тези не толкова отдавнашни факти в момента са табу за всички медии, въпреки шумното им разгласяване през 2013 г. Прокуратурата също не е повдигнала обвинения.

Едно от обясненията за табуирането на темата със СИК, Борисов, Пашата и Каратиста е в оперативната информация, че Борисов като премиер лично е наложил “Каратиста” в Надзорния съвет на дружеството, а посредник на премиера в преговорите с ръководството на ЧЕЗ е бил Георги Петров Рисин, член на Управителния съвет на ЧЕЗ България ЕАД.

От Вени Пеева към Васил Божков – “Черепа”

Освен през Каланджиева към СИК, връзка на “Инерком” към българската организирана престъпност, така както е видяна от американския посланик, се открива и през други фирми, свързани с импулсни телефони и хазартни игри и през партньорката на Калканджиева Венислава Пеева, която както самата тя каза й помагала в обучението на моделите от агенцията.

Венислава Иванова Пеева, която е съдружник с Калканджиева и Върбаков в “ММС ентъртейнмънт” е съдружник през 2004 г. и в “СМС Геймс” – ООД, заедно с Боян Кънчев Миланов, Димитър Бинев Димитров, Златка Пасева Панайотова.

Фирмата се управлява и представлява тогава от Боян Кънчев Миланов, който е бил управител и на фирмата “Инерком“, която купува активите на ЧЕЗ.

Едновременно със “СМС Геймс”, Венислава Пеева е съдружник с 18% във фирмата “Глобал геймс” – ООД заедно с Александър Тумпаров, управител на хазартния бизнес на Васил Божков – Черепа. Фирмата на Божков “Вабо – 1” също е съдружник там с 35%.

Вабо – 1 е собственост на Нове на Васил Божков – Черепа.

Пеева е имала и съдружие с издателя Мартин Батков във фирмата “Импложън”, която не е пререгистрирана по новия Търговски закон.

Гинка Върбакова също е помагала на съпруга си в бизнеса с импулсни телефони, става ясно от нейната фирмена история. Там се откриват и други интересни връзки към ВИП лица.

През 2006 г. собствеността на “СМС Геймс” е прехвърлена на офшорката “Корифи трейдинг” а управител става Славчо Върбаков. “Корифи Трейдинг” влиза и в собствеността на “Мобайл Инфо Нет” – ООД, където съдружници до този момент са самата Гинка Върбакова, както и адвоката Владимир Шекерлетов, известен като защитник на Красьо Черничкия и съпруг на посланичката ни в Австрия Елена Шекерлетова, която и днес заема важен пост във властта.

Всичко това може да бъде изследвано лесно през публичните регистри и от ДАНС, на която премиерът Борисов нареди да проучи кои са Гинка и Славчо. Още повече, че Славчо Върбаков вече е проучван от предшественика на ДАНС – Националната служба “Сигурност” за измами с импулсни телефони, твърди през 2009 г. разследване на Капитал, което цитира и името на едноличната му фирма. 

Биволъ вече разкри и съмнителната кредитна история на семейството, което след хазартния бизнес се пренасочва към строителството на сгради и фотоволтаични паркове. Засега не е ясно коя банка се готви да кредитира покупката на Гинка, която според медийни източници надхвърля 320 милиона евро.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: