Прокуратурата “изпра” документна измама на Гинка за 200 милиона евро заради изтекла давност

by Екип на Биволъ

Известната бизнес дама Гинка Върбакова действително е представила в ДКЕВР фалшива банкова гаранция за 200 милиона евро, за да получи фирмата “Риъл Стейтс” лиценз за производител на ток. Гаранцията обаче е частен документ и давността за незаконната му употреба е 5 години, които са изтекли. Ето защо СГП е прекратила преписката по сигнал на Биволъ на 10 декември 2018 г.

Освен това Гинка Върбакова и фирмата не били получили облага от издаването на лиценза, счита прокурор М. Димитрова и така отхвърля и хипотезата за деяние по Чл. 212 “документна измама”, упомената в сигнала.

Любопитно е, че прокуратурата е прекратила преписката без дори да дочака отговор от Великобритания на запитването за правна помощ, с което да се установи дали фирмата DEANFIELD SOLUTIONS е банка или не. Официални данни за такава банкова институция няма. Самата фирма е спяща, като сред нейните управители личи името на Роберто Понтиджиа, арестуван в Италия за финансови измами по искане на… българската прокуратура – установи по-рано разследване на Биволъ.

Да не ровим, че да не мирише

По преписката обаче е установено категорично, че именно Гинка Върбакова е представлявала фирмата “Риъл Стейтс”, която официално се води на името на нейната майка Петрана Пайтакова. Върбакова е завела и документите, необходими за доказване на финансови и технически възможности, за да бъде изградена фотоволтаична централа от 60 МW край Пазарджик. Гаранцията-менте за 200 милиона евро е приложена към документацията на 06.08.2010 г.

ДКЕВР е преценила, че този документ се явява доказателство за финансово обезпечаване изпълнението на проекта. Така на 23.08.2010 енергийният регулатор издал на “Риъл Стейтс” ЕООД лицензия N°Л-336-01 за производство на електрическа енергия за 25 години.

Получената с измама лицензия обаче не е послужила, установява по-натам прокуратурата. “Риъл Стейтс” действително продава ток на ЕВН на преференциални цени, но само от 2,45 MW изградена мощност (вместо от заявените 60 MW). Тъй като централата е по-малка от 5MW, за нея не се изисква издаване на лицензия за производство на електрическа енергия. Съответно не е настъпила облага за фирмата, зависеща пряко от наличието на лицензията, придобита с използване на фалшивата банкова гаранция – заключава прокуратурата. През 2015 г. “Риъл Стейтс” иска и получава от ДКЕВР прекратяване на лицензията, тъй като условията за изкупуване на преференциални цени се променят и вече не са толкова изгодни.

Работата на държавната институция ДКЕВР по двукратното разглеждането на преписката за лиценза, която е опорочена от фалшивия документ, не се счита за щета и се пише на гърба на данъкоплатците.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

В крайна сметка прокурорската преписка е смачкана без да бъде дочакан официален отговор от Великобритания и без дори да бъде разпитан бившия управител на фирмата Роберто Понтиджиа, който очаква своята екстрадиция в Италия.

Бързането с прекратяването очевидно обслужва Гинка Върбакова, тъй като разкриването на фалшивата гаранция е сериозна репутационна щета за любимата на властта бизнес дама от Пазарджик, която е кандидат да купи електроразпределителното дружество ЧЕЗ.

Така за пореден път приоритет на прокуратурата се оказва не изясняването на всички факти и обстоятелства около едно мошеничество на едро пред държавна институция, макар и с изтекла давност, а замазването на афера с лице, приближено на властта. Най-малкото, при установяването на факти за безспорна документна измама в миналото, при това от такъв мащаб – 200 милиона евро – прокуратурата би трябвало да провери подробно всички документи и банкови гаранции на “Инерком” по сделката за ЧЕЗ.

Но там, както е казал поетът, разровиш ли го, ще мирише.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also