#ДжиПиГейт, #ГеПиГейт, #GPGate

Собственикът на земята и сградата на Черни Връх 59А източвал Лукойл с имотни сделки

"Джи Пи Груп" и "Пи Ай" имат тесни бизнес обвързаности. Открива се и връзка към Таки...
Екип на Биволъ

Фирмата “Пи Ай”, зад която стоят офшорки, е собственик на земята и сградата на Черни Връх 59А, където се помещават офиси на “Джи Пи Груп” и множество консултантски фирми. “Пи Ай” обаче е в тесни отношения както с “Джи Пи Груп”, така и с “Лукойл България”, с която е въртяла съмнителни имотни сделки, пораждащи съмнения за източване на Лукойл – установи разследване на Биволъ по публични материали от Търговския и Имотния регистри.

„Джи Пи Груп” АД не е собственик, а е един от наемателите в сградата на бул. „Черни връх” 59А – заявиха в специално прессъобщение от фирмата, която отрече и изнесените данни от Биволъ, че консултанти свързани с нея са замесени в тежки корупционни схеми с обществени поръчки и кражби на еврофондове.

Компанията отрича също да е изнасяла и изгаряла документация свързана с европроекти, макар че такова твърдение никъде не е правено. Документите са изнасяни от сградата, на чийто адрес се помещават свързаните консултантски фирми „Рила Консулт“ ЕООД, „Европрограмконсулт“ ООД, „Ем Консулт Финанс“ ЕООД, „ЕС Енерджи Проджект“ ЕООД и „Лиан Консулт Сървисиз“ ЕООД и други.

В процеса на разследване на това унищожаване на документи, Димитър Стоянов от Биволъ и Атила Биро от партньорския Rise Moldova бяха задържани край Радомир от полицията, оковани с белезници и освободени няколко часа по-късно след намеса на румънския консул. Това предизвика международен скандал, възмущение от правозащитни организации, публикации в най-големите световни медии и същевременно вкара темата за корупционната афера в българските медии, които преди това я игнорираха.

Валентин Златев (в средата), отрича всякаква връзка с “Джи Пи Груп”.

Освен реакцията на “Джи Пи Груп”, в редакцията се получи и право на отговор от “Лукойл България” по повод споменаването на нейния управител и генерален директор Валентин Златев. В него се отрича всякаква връзка на Лукойл и Златев с “Джи Пи Груп”. Въпреки, че не ни стана ясно, защо физическото лице Валентин Златев не ни писа от свое име, а използва пресслужбата на компанията, публикуваме текста едно към едно в рубриката “Право на отговор”.

Имотни връзки

Публичните данни обаче показват, че собственикът на сградата на Черни Връх 59А и на земята под нея е имал тесни бизнес отношения както с “Джи Пи Груп”, така и с Лукойл България.

Собственик на земята и сградата е фирмата “Пи Ай”, която я придобива от “Лукойл България” през 2008 г. срещу 5 202 507 лв. Зад нея стои кипърската офшорка “Рилетто Холдинг Лимитид”, а по-рано, до 2014 г. Фирмата е била собственост на “Болкан Инвестмънт Енд Трейд” от Белиз. Телефоните и имейл адреса на “Джи Пи Груп” и “Пи Ай” са абсолютно идентични office@gpgroupbg.com.

И двете офшорки са представлявани от гражданина на Черна Гора Владислав Попович, който има бизнес и в България. Името му се появява и в OffshoreLeaks като директор на компания. Тайната на собствеността на офшорките е грижливо скрита в кипърски адвокатски кантори и в скромните жилища на кипърски безработни.

Това, което е явно, обаче, сочи към сериозни бизнес отношения с “Джи Пи Груп”. Пълномощник на Попович при покупко-продажбата на “Пи Ай” и съответно на сградата, е лицето Велизар Любенов Радев, който е съсобственик в “Джи Пи Строй” с един от акционерите и директор в “Джи Пи Груп” – Георги Василев.

Велизар Радев подписва договора за продажба на дяловете в Пи Ай от една офшорка на друга.

Връзката не е инцидентна, защото Радев е управител и на други фирми на “Джи Пи Груп” и “Джи Пи Строй”.

Любопитно, (или закономерно?) е също, че Радев е съсобственик във фирмата “България Билдинг” ЕООД с Боряна Шехтова, съпругата  на считания за наркотрафикант и подземен бос Христофор Амантадинис – Таки, както и управител на нейната фирма “Люлин Пропърти” ЕООД.

Управителят на “Пи Ай” Владимир Кирилов Пилчев пък има бизнес отношения с един от собствениците на “Джи Пи Груп” Владимир Георгиев Житенски във фирмата “Агрохолд Инвест”. “Агрохолд” се казва и фирмата на Васил Златев Костов – баща на шефа на Лукойл Валентин Златев, но между двете няма видима формална връзка в Търговския регистър.

“Пи Ай” печели милиони от имоти за бензиностанции на Лукойл

Имотният регистър показва, че в кратък период от време през 2008 г. “Пи Ай” е закупила многобройни имоти из страната, които тутакси е продала на “Лукойл България” за строеж на бензиностанции на многократно завишени цени. Всички сделки се случват след като “Пи Ай” плаща на Лукойл 5 милиона за сградата на Черни Връх 59А през март 2008 г.

Така например, нива в Ботевградско е придобита от “Пи Ай” на 24.04.2008 за 110 000 лв., а месец по-късно е продадена на Лукойл България за 838 000 лв.

В Горна Малина общината продава нива на “Пи Ай” на 05.12.2008 за 180 000 лв. На 09.12.2008 същата нива е продадена на Лукойл България за 1 448 534 лв.

#ДжиПиГейт, #ГеПиГейт, #GPGate  Собственикът на земята и сградата на Черни Връх 59А източвал Лукойл с имотни сделки#ДжиПиГейт, #ГеПиГейт, #GPGate  Собственикът на земята и сградата на Черни Връх 59А източвал Лукойл с имотни сделки

Подобен е случаят в Дряново, където общината продава имот на “Пи Ай” за 90 000 лв. На 18.07.2008, а четири дни по-късно същият имот е продаден на Лукойл за 1 186 473 лв. Това е и най-драстичната разлика в цената и вероятно голяма щета за общинския бюджет.

#ДжиПиГейт, #ГеПиГейт, #GPGate  Собственикът на земята и сградата на Черни Връх 59А източвал Лукойл с имотни сделки#ДжиПиГейт, #ГеПиГейт, #GPGate  Собственикът на земята и сградата на Черни Връх 59А източвал Лукойл с имотни сделки

Същият сценарий се повтаря в Добрич, Кюстендил, Левски, Пловдив, Провадия, Тетевен, Троян и Велинград. На практика бензиностанциите на Лукойл в тези градове са обогатили с десетина милиона предприемчивата “Пи Ай” и нейните офшорни собственици.

Парче и за Житенски

В Кюстендил, Провадия и Тетевен схемата е още по-интересна, защото там “Пи Ай” придобива имотите от “Кампанела” ЕООД. По това време фирмата е еднолична собственост на един от сегашните собственици на “Джи Пи Груп” – Владимир Житенски. В момента тя е прехвърлена на офшорка.

В Тетевен “Кампанела” купува нива за 329 308 лв. На 25.02.2008, на 29.02.2008 я продава на “Пи Ай” за 1 530 151 лв, а на 10.03.2008 нивата е препродадена от Пи Ай на Лукойл България за 1 568 014 лв.

В Провадия късметлията С.М. получава от “Кампанела” 713 408 лв. за нива от 18 декара на 01.04.2008. На 09.04.2008 имотът е продаден за 1 703 705 лв. на “Пи Ай”, а на 25.04.2008 Лукойл брои на “Пи Ай” малко повече – 1 786 032 лв.

В Кюстендил “Кампанела” придобива нива от 4 декара от частни лица за 72 032 лв. На 04.04.2008, на 10.04 я продава на “Пи Ай” за умопомрачителните 944 000 лв., а на 15.04 “Пи Ай” прехвърля нивата на Лукойл за 985 500 лв.

Плащат потребителите на горива, а акционерите на Лукойл губят

Имотната схема всъщност прилича на източване на милиони от Житенски и офшорни собственици зад “Пи Ай” чрез предварително договорени имотни сделки.

Управляващ на “Лукойл България”, която е продала имота на Черни Връх на “Пи Ай”, а след това е плащала на същата фирма за земята на бензиностанциите по десеторни цени и тогава и сега е Валентин Златев.

Която и да е рационално управлявана компания би проверила цените на земите, които купува, както и предходните сделки за земята, от която се интересува, за да постигне най-добра цена. Такива са поне принципите на пазара. Ако обаче целта не е оптимизация на разходите, а източване на пари от фирмата, или пране на пари, описаните по-горе сделки имат смисъл.

Надутите цени на земята, от които са се облажили Житенски и “Пи Ай”,  на практика са платени от потребителите на горива в България, които волю-неволю през 2008 г. купуваха само и единствено производството на Лукойл.

Сделките не се връзват и с декларацията от “Лукойл България” в правото на отговор до нашата медия, че “според корпоративните правила, изпълнители и партньори по големи проекти се избират чрез тръжни процедури и обикновено са сред предлагащите най-високо качество на изпълнението в своя бранш.”

Интересен е и въпросът дали акционерите на Лукойл, сред които има и американски компании, биха одобрили такова разхищение на ресурсите на българския бранш на компанията.

Отделно от имотните сделки, “Джи Пи Груп” е фирмата, която строи бензиностанциите на Лукойл. На какви цени става това и дали няма многократно завишени КСС (количествено стойностни сметки), подобно на цените на земята, няма как да се разбере, тъй като тези отношения не подлежат на вписване в публични регистри и са фирмена тайна.

От разследването на аферата с консултантските фирми #ДжиПиГейт става ясно, че “Джи Пи Груп” и свързани с нея фирми са построили множество сгради и обекти, финансирани с европейски средства, като при строително монтажните работи са икономисвани материали и има доказателства за двойно остойностяване на КСС. Разликите, в полза на изпълнителя, достигат стотици проценти.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: EnglishRussian

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: