Запознайте се със Страшния пират Робъртс, човекът зад процъфтяващия сайт за продажба на наркотици на черно – Пътя на коприната

Екип на Биволъ

ulbricht_linkedin-660x278

На 2 oктомври FBI арестува 29 годишния Рос Улбрихт с обвинение, че той е “Страшния пират Робъртс”, който седи зад скандалния сайт “Пътя на коприната”. Журналистът от Форбс Анди Грийнбърг е първият, който успява да вземе интервю от Улбрихт на 14 август 2013, след като го издирва повече от 8 месеца. Биволъ предоставя на читателите си превод на статията от Форбс със съгласието на автора.

Професионално предпазлив предприемач като Страшния пират Робъртс (Dread Pirate Roberts) не се доверява на услугата незабавно съобщение (instant message). Забравете и телефоните или скайп. По време на осем-месечното ухажване да ми даде интервю, в един момент му предложих да се срещнем на необявено място извън Съединените щати. “Лична среща няма да обсъждаме”, казва той. “Аз не се срещам лично дори с най-близките си съветници.” Когато го попитах за името му и националността му, той толкова се стресна, че отказа да отговаря на каквито и да е въпроси и загубихме връзка за месец.

Цялата ми комуникация с Робъртс се насочва единствено чрез система за съобщения и форуми на уебсайта, който той притежава и управлява – Пътя на коприната (Silk Road). Достъпът до сайта изисква използването на софтуера за анонимност Тор, който криптира уеб трафика и го прехвърля по три пъти чрез хиляди компютри по целия свят. Нещо като дълго пътуване със завързани очи в микробуса на партизански водач. Тор е предназначен да предотврати моето и нечие друго проследяване на местоположението на сървърите на Пътя на коприната, или на самия Страшен пират Робъртс. “Преследвали са ме от най-високо правителствено ниво”, казва Робъртс. “Не мога да рискувам.”

Ако Робъртс е параноик, това е, защото много влиятелни хора наистина се опитват да го хванат. През последните две и половина години Пътят на коприната се е превърнал в най-популярния онлайн пазар за хероин, метамфетамини, крек, кокаин, LSD, екстази и толкова видове марихуана, че може да засрами амстердамско кафене. Администрацията на щатската агенция за борба с наркотиците (DEA) отказа коментар дали разследва Пътя на коприната, но писа в изявление, че е наясно със сайта и, че е “много активна в усилията си да не изостава от все по-променящите се технологични постижения на дигиталния подземен свят”. Сенатор Чък Шумър е настоял да се затвори Пътя на коприната и го нарече “най-наглият опит за продажба на наркотици и лекарства онлайн, който сме виждали … от светлинни години насам”.

Всеки може да изтегли и използва Тор, да обмени няколко долара или евро за дигиталната валута биткойн (Bitcoin) и да пазарува наркотици от Пътя на коприната, които се запечатват с вакуум и се изпращат дискретно чрез американските пощи под носа на федералното правителство . Според изчисленията на Никола Кристин, изследовател от Карнеги Мелън, сайтът на Робъртс, който е подобен на иБей (eBay), е печелил 1.2 милиона щатски долара на месец през първата половина на 2012 година. Оттогава сайтът е удвоил продуктите, които предлага, и в момента годишните му приходи са към 30 – 45 милиона щатски долара, според преценки на Форбс. Анализ на Тор мрежата , извършена от студент от Тринити Колидж в Дъблин , показва, че Пътят на коприната има около 60 000 посещения на ден, най-вече от потребители, които искат да купуват или продават наркотици, а и други забранени вещи, включително нерегламентирани цигари и подправени документи. Пътят на коприната взема комисионна от всичките си продажби, като започва от 10% и ги намалява за по-големи сделки. Като се има предвид , че тези комисионни се събират в биткойни, които са повишили стойността си близо 200 пъти спрямо долара откак Пътят на коприната стартира през 2011 г., Страшният пират Робъртс и всички, които имат дялове в Пътя на коприната, вероятно са натрупали милиони от печалби.

Въпреки гигантския мерник на DEA, изрисуван върху гърба му, и нарастващите признаци, че федералните разследват така наречената “тъмна мрежа”, обитавана от Пътя на коприната и други сайтове от черния пазарни, Робъртс даде за Форбс първото си по-подробно публично интервю заради определена причина: както и при реалната търговия с наркотици, и тук се очертава война за пазари. Съперници, като наскоро стартиралия сайт Атлантис, който има реален бюджет, маркетинг и главен изпълнителен директор, но се интересува далеч по-малко от пазенето на тайни, започнаха да измъкват светлината на прожекторите от Робъртс.

“Досега правех всичко по силите ми да пазя възможно най-нисък профил с Пътя на коприната… чаках хората да го открият само „от уста на уста”, казва Робъртс. “В същото време, Пътят на коприната е вече на около две години и половина. Издържахме какво ли не, а нашите врагове вече са наясно”.

Робъртс има и политически дневен ред: Той вижда себе си не само като помощник на уличните дилъри, но и като радикален либертариански революционер, създаващ анархично дигиталното пространство извън обсега на данъчните и регулаторните правомощия на държавата – като някакъв Джулиан Асанж с подкожна игла. “Ние не можем да останем безмълвни завинаги. Имаме важно съобщение, и е назрял моментът в който светът трябва да го чуе”, казва Робъртс. “Това, което правим не е да печелим от наркотици или “да правим някому напук”. Става въпрос за отстояване на правата ни като човешки същества и отказа да се предадем, когато не сме направили нищо лошо.”

“Пътят на коприната е средство за това послание”, ми пише той някъде от криптираната дупка на интернет пространството. “Всичко останало е второстепенно.”

Докато Робъртс се представя за философ, конкурентите му са намерили достатъчно мотивация за да измъкват изгодната търговия с наркотици от неговия Път на коприната. На 26 юни видеореклама за Атлантис се появи в YouTube. Тя разказва историята на “Чарли” – карикатура на симпатично хипи. Чарли, според текста, който изскача около кадъра на видеото на фона на звънлива музика, е наркозависим, който се премества в нов град заради нова работа и не може да намери марихуана. Разбира се, докато открие Атлантис, виртуален черен пазар, където “поръчва малко от нея и така се надрусва, че се издига като хвърчило”.

YouTube премахна видеото в рамките на няколко дни за нарушаване на условията им, но не преди да е видяно от близо 100 хиляди потребители, и преди да покаже на интернет обществото новия черен пазар базиран на биткойн. Рекламата на Атлантис беше директен изстрел срещу Пътя на коприната, в него Атлантис нарече сам себе си “най-добрият в света анонимен онлайн пазар за наркотици”.

На следващия ден, служител на Атлантис под името “Хайзенберг”, проведе чат група с репортери, където сравни неговия сайт с Фейсбук, а Пътя на коприната с Майспейс (Myspace). Във вече заличени коментари от сесията „Питай ме каквото искаш” на сайта за новини от социалните мрежи Редит (Reddit), главният изпълнителен директор на Атлантис представящ се с името” Владимир “, изброи предимствата му пред Пътя на коприната като по-малко време в изчакване и по-ниски цени за продавачите. “Пътят има повече потребители”, пише той, “но нашия сайт е по-добър, нека да си го кажем направо”.

Битката за наркотици в интернет се развихря като тази по уличните ъгли.

***

Страшният пират Робъртс не се свени да посочи активната съставка на Пътя на коприната – криптираната дигитална валута, известна като биткойн. “Ние спечелихме войната на държавата с наркотиците заради биткойн”, пише той.

Биткойн, който влезе в широка употреба по същото време когато се създаде Пътя на коприната, не е окончателната панацея за финансова неприкосновеност, както смятат някои – трансакциите с биткойн могат да бъдат проследени като се използват същите механизми, които предотвратяват измами и фалшификации в икономиката наречена Биткойн. Но за разлика от доларите, еврото или йените, целостта на близо 1 милиард щатски долара в биткойни, които се въртят в интернет, се поддържа от разпределената изчислителна мощ на хиляди потребители, които управляват софтуер за криптирана валута, а не от някоя банка или правителство. Това означава, че на потребителите никога не им се налага да обвързват сметките си с истинската си идентичност. Като резултат се твърди, че услуги финансирани с биткойн, някъде в дълбините на нета, маскирани от инструменти за анонимност като Тор, предлагат всичко – от кибератаки до оръжия и експлозиви и откраднати кредитни карти.

Разбъркайте биткойните си чрез една от многото налични услуги за „пране” предлагани от Пътя на коприната – тя е автоматична за всички транзакции на сайта и след това става много трудно да се проследят парите. Дори и ФБР, според един от изтеклите вътрешни доклади на Бюрото, се притеснява, че сложността на биткойн и липсата на централен орган са част “настоящите предизвикателства” пред проследяването на незаконните пари. Резултатът е валута, удобна като Пейпал (PayPal), и теоретично толкова анонимна колкото и парите в брой.

„Говорим за възможност за постигане на значима промяна във властовата структура на света”, пише Робъртс. “Хората вече могат да контролират потока и разпространението на информация и потока от пари. Държавата бива отрязвана от уравнението сектор по сектор и властта се връща на отделния човек”.

Разбира се, възвишените думи на Робъртс за индивидуалните свободи са удобна фасада с която да обоснове печелившия си бизнес от продажба на незаконни, опасни и пристрастяващи вещества. Робъртс обаче твърди, че ако неговите потребители искат хероин и крек, те трябва да имат свободата да го купят и после сами да се справят с последиците. За разлика от други биткойн-базирани тайни сайтове, Пътят на коприната забранява всичко, освен това което Робъртс определя като „контрабанда без жертви”. Той не разрешава продажбата на детска порнография, на крадени вещи и на оръжия, макар че последното е сива зона. Сайтът е експериментирал с продажбата на оръжия и все още може да я възстанови, казва Робъртс.

Освен противоречивата етика на сивата икономика на биткойн, силните колебания на валутата са нейният по-практически проблем. Пътят на коприната позволява на дилърите на сайта да обвържат биткойна с долара, така че обикновен грам хероин на сайта струва около 200 щатски долара, независимо дали биткойните са на стойност 50 цента на парче, както беше в началото на 2011 г., или 266 щатски долара, което беше върхът им през април 2013 г., малко преди да се сринат. (Днес стойността им е около 100 щатски долара за биткойн.) Сайтът предлага и система за валутно хеджиране, което защитава дилърите срещу колебанията в стойността на биткойн докато наркотиците им са в транзит.

Биткойн е направил повече от това да създаде модерен черен онлайн пазар , казва Робъртс, като свърза в едно този пазар и Пътя на коприната. Робъртс разкри в интервюто, че той всъщност не е основател на сайта. Приписва създаването на Пътя на коприната на друг , още по-потаен предприемач, за когото отказа да ми каже каквото и да е, и който може да е използвал „бойния псевдоним” „Страшния пират Робъртс” преди да бъде приет от човека, когото интервюирах. Сегашният Робъртс открил сайта скоро след създаването му в началото на 2011 г. Пак около това време , казва той, открил пробив в сигурността в “портфейла” на сайта – софтуер, който съхранявал средствата на Пътя на коприната. „Бъгът” би дал възможност на някой хакер да идентифицира хардуера на сайта и да открадне неговите биткойни. Вместо да се възползва от тази слабост, той помага на основателя на сайта да го оправи, печели доверието му, и става активен партньор в бизнеса. В крайна сметка, казва сегашният Робъртс, той купил Пътя на коприната от създателя му и поел пълен контрол. “В действителност това беше негова идея – да предаде факела”, казва Робъртс. “Беше добре компенсиран”.

През февруари 2012 г., във форумите на Пътя на коприната се повява постинг, който обявява, че занапред администраторът на сайта ще бъде известен като Страшния пират Робъртс, име взето от смелия, маскиран герой от фантастичния филм „Принцесата булка” – нещо показателно, защото във филма този персонаж се предава от едно поколение пирати на друго. Скоро започва и да живее на нивото на колоритното си „друго аз”, да публикувана възвишени манифести за либертарианските политически идеали на Пътя на коприната и любовни писма до верните си потребители и търговци; беше дори домакин и водещ на клуб за дискусии на книги – Дискусионен клуб за книги „Страшния пират Робъртс” – където модерира дискусии за автори от австрийската школа за свободна пазарна икономика. Коментатори на сайта описват Робъртс като “герой”, “създател на работни места”, “нашият собствен Че Гевара” и “име, което ще живее в историята, сред тези на най-великите мъже и жени като войник на правосъдието и свободата”.

Когато питам Робъртс как той определя ролята си в Пътя на коприната – Главен изпълнителен директор? Собственик? – той ми казва, че смята себе си за “център на доверие” между купувачите и продавачите в сайта, трудна задача, имайки предвид, че всички страни искат да останат анонимни. Постепенно Пътят на коприната успешно демонстрира на потребителите си, че не е типичен сайт за измама с фалшиви лекарства или капан на правоприлагането. Използвал е механизмите за доверие които станаха популярни благодарение на компании като eBay и Airbnb, включително оценки на продавача от купувачите и специална сметка, която освобождава заплащането на продавачите само след като клиентите получат стоката си.

“Пътят на коприната наистина не продава наркотици. Той продава застрахователни и финансови продукти “, казва професорът по компютърна техника от Карнеги Мелън Никола Кристин. “Няма значение дали продавате тениски или кокаин. Бизнес моделът се състои в превръщане на сигурността в нещо общодостъпно”.

Като казва, че огромната част от милионите вливащи се в Пътя на коприната се реинвестират обратно в процъфтяващия черен пазар, Страшният пират подминава всички въпроси за богатството му и начина му на живот. Казва, че внимателно ограничава разходите си за да стои в сянка, но признава в един форум, че участва в някои “първокласни удоволствия.” Единственото такова удоволствие, което описа пред мен е да пуши “купа с лепкава indica buds (висококачествена марихуана) в края на дълъг ден”.

“Що се отнася до паричната ми нетната стойност, бъдещата стойност на Пътя на коприната като организация е водеща при нейните или моите ликвидни активи. … Няма да продавам за по-малко от 10-цифрено, може би 11-цифрено число”, пише той с нотка на тщеславие. “В един момент ще трябва да сложите Страшния пират Робъртс в този списък, който всички вие във Форбс създавате и поддържате. 😉 “

***

Това е правило вечно като черния пазар: насилието следва незаконните пари. В дигиталния пазар насилието е виртуално, но е толкова реално, колкото и запалването на склада на конкурента.

В края на април Пътят на коприната премина офлайн в продължение на почти една седмица заради кибератака, която пощади чувствителната информация, но претовари сървърите му. Нападението, според Робъртс, е било най-сложното в цялата история на Пътя на коприната и се е възползвало от неизвестни досега уязвимости на Тор и от многократна смяна на тактики за да се избегне защитата на сайта.

Този саботаж се случил в рамките на седмица след старта на сайта-съперник Атлантис. Коментатори във форума на Редит предположиха, че и клиенти на Робъртс и дилъри са преминали към Атлантис по време на прекъсването, което пък доведе до слухове, че новият играч е планирал атаката.

“Само слухове и нищо повече от това”, казва главният изпълнителен директор на Атланстис, Владимир, когато го интервюирах в криптиран чат. (Подобно на Робъртс, Влад не споделя много за себе си, с изключение на опита си в разработката на софтуер, малкия си опит като дребен търговец на марихуана и любовта си към халюциногенни наркотици.) “Имам подозрения дали тази атака изобщо се е състояла. Много по-вероятно е това да са били инфраструктурни проблеми.

От своя страна Робъртс отказва да коментира източника на априлската атака. Казва ми, че е щастлив, че има конкуренция на онлайн пазара за наркотици, дори и след като Атлантис се похвали през юни, че е надхвърлил 500,000 щатски долара от нарастващия брой сделки. Робъртс посочва, че друг сайт – Презареден черен пазар (Black Market) – отдавна копира модела на Пътя на коприната и дори предлага по-голямо разнообразие от стоки, включително незаконни огнестрелни оръжия, но все още привлича само малка част от клиентите на Робъртс. “Харесва ми когато са по петите ми,” казва Робъртс. “Държи ме мотивиран”.

Обаче, в коментар за “подражателите” във форумите на Пътя на коприната няколко дни след като Атлантис пусна рекламното си видео, Робъртс сякаш отвръща на удара: “Ако сте откраднали изобретението на някого, след това леко сте извъртели някоя дреболия в него и след това започнете да се хвалите навсякъде, че вашето е “по-добро”, моето уважение към вас е равно на нула”, пише той. Въпреки, че останалата част от съобщението се фокусира върху разликата между биткойн и по-новата крипто-валута, наречена лайткойн (Litecoin), потребителите изтълкуваха коментара като тънък намек към Атлантис.

В същото време, и Пътя на коприната възприема някои маркетинг тактики на Атлантис: В допълнение на първото си истинско интервю с мен, Робъртс създаде нов публичен сайт на адрес SilkRoadLink.com, който служи като онлайн наръчник за достъп до Пътя на коприната, и така изкара бизнеса си, макар и малко колебливо, извън сенчестата мрежа на Тор.

Конкуренцията настрана, Робъртс е избрал рисковано време да излиза на светло, защото правоприлагането застяга мрежата си. Дилъри от Южна Каролина и Австралия са били арестувани по обвинения, че продават на Пътя на коприната, въпреки че и двамата може и да са се занимавали с търговия с наркотици в реалния свят. През май притежателите на система за дигиталната валута биткойн, наречена Резерв на свободата (Liberty Reserve) бяха обвинени в подпомагане на изпирането на 6 милиарда щатски долара. Същия месец най-големият сайт за обмяна на биткойн валута, базираният в Токио Mt Gox, обяви, че ще изисква идентифициране от всеки, който иска да търгува с реални световни валути. След това, миналия месец, ФБР използва уязвимост в Тор за да хване предполагаем администратор на сайт за детска порнография в Ирландия. И може би най-големият враг Робъртс, щатската национална агенция за сигурност (NSA) беше уличена, че предава разузнавателна информация на ДЕА (DEA) и други звена на правоприлагането.

Всичко това дава основание на Робъртс да се отнася с недоверие към всякакви средства за комуникация и плащане, които биха могли да бъдат разбити от правоохранителните органи. През 2012 г. администраторите на сайт подобен на Пътя на коприната, известен като Фермерски пазар, бяха идентифицирани и обвинени след операция на ДЕА (DEA) под кодовото име „Бомбата на Адам” (“Adam Bomb”). Въпреки, че са използвали Тор за да прикрият дейността си, те са общували помежду си с помощта на криптираната електронна поща Hushmail, услуга за която е известно че си сътрудничи с правоохранителните органи, и са приемали плащания чрез Пейпал (PayPal) вместо биткойн. Само няколко дни, след като Владимир от Атлантис настоя, че той и неговият “главен оперативен директор” трябва да комуникират с мен само чрез криптираната програма Криптокат (Cryptocat), в програмата беше разкрит бъг, който би могъл да позволи прочитането на всичките ни съобщения.

Въпреки цялата предпазливост, личната сигурност на Робъртс си остава открит въпрос. Но потенциалният доживотен затвор, ако бъде разпознат, не пречи на растящата му незаконна империя. “Ние сме като малки семена в голяма джунгла, който току ще са пробили на повърхността”, пише той в една реч качена на форумите на сайта миналата година. “Това е голяма страшна джунгла с много опасни същества, всяко от които се е усъвършенствало чрез еволюция за да оцелее във враждебната среда известна като човешко общество. Но околната среда се променя бързо, и джунглата за пръв път вижда нови видове като Пътя на коприната”.

Превод Мария Гинева

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: