След успешни имотни сделки и изтеглени вноски за пенсия:

“Само” един милион долара не достигат на Бокова и Митрев, за да оправдаят апартаментите в Париж, Лондон и Ню Йорк

ДС агентурата мобилизира агент "Иванов" да търси липсващите милиони на Агент "Симеонов"
Екип на Биволъ

В блога си в онлайн изданието “Еурактив“, зам.-главният редактор Георги Готев (известен и с агентурния си псевдоним от ДС “Иванов”) се е нагърбил да защитава Ирина Бокова след публикацията на Биволъ за нейните имоти в Париж, Лондон и Ню Йорк.

Според данните, които изнесохме в две поредни публикации (виж тук и тук), придобитите между 2011 и 2014 четири апартамента струват $ 4,7 млн. Изчислихме разполагаемия доход на Ирина Бокова и нейния съпруг за период от 10 години преди покупката на последния имот. От нашите разчети излиза, че той не надвишава $ 2,7 млн.

Георги Готев атакува нашите разследвания с няколко аргумента, които се свеждат до това да се увеличи разполагаемия доход на семейството, така че да стигне стойността на имотите. В сметките той включва спестявания от периода преди 2004 г. и  неоповестени до момента бонуси и доходи от дейност в частния сектор.

Това упражнение беше започнато от самата Бокова след първата наша публикация за 2 апартамента в Ню Йорк. По телевизията Ирина Бокова заяви, че освен заплатата си в ЮНЕСКО получава и големи бонуси, които на практика удвояват нейното възнаграждение.

Така тя се надяваше дебатът да приключи, но разследването на Биволъ разкри още два имота – в Париж и в Лондон.

На този етап вече и астрономическите бонуси на Бокова от ЮНЕСКО се оказват недостатъчни. Ето защо Готев не коментира приходите на Бокова, а се е съсредоточил върху доходите на нейния съпруг Калин Митрев.

С твърдения срещу документи

За по-убедително бившия агент “Иванов” нарича упражнението си по кризисен пиар “проверка на фактите”. А фактите според Готев се резюмират в три пропуска на Биволъ:

1. Не сме отчели, че семейството е натрупало доста пари преди 2004, когато спира нашето проучване назад във времето;

2. Калин Митрев е получил високи бонуси от ЕБВР;

3. Калин Митрев e имал високи доходи в частния сектор като консултант.

В подкрепа на тези “факти”, които твърди, че е “проверил”, Георги Готев не представя нито един документ. Той явно се надява читателите да приемат за чиста монета разговорите му с Калин Митрев – агент “Симеонов”. Така на практика имаме само твърдения, ретранслирани между агентите на ДС  “Иванов” и “Симеонов”, срещу документите, с които борави Биволъ. Въпреки това най-добросъвестно потърсихме документални потвърждение на тези твърдения. Ето какво открихме:

1. Патримониум на Бокова и Митрев преди 2004

Колко може да спести едно семейство висши чиновници за целия си работен стаж от края на 70-те до 2004? През този период минималната заплата варира от $30 до $60 месечно, а президентът получава през 2004 г. $800 месечно!

При най-оптимистични разчети и икономичен начин на живот спестяванията на Бокова и Митрев от заплати възлизат на $ 200 000.

Тези пари Бокови са инвестирали в имоти. Много имоти. Георги Готев е забелязал един наш пропуск. Във втората ни публикация не сме включили в сметката на доходите на семейството един апартамент  от 128 кв.м. в София, продаден от Калин Митрев през 2014 г. Но пък сме го посочили в първата публикация по темата. Това не е умишлено или тенденциозно. Просто апартаментите се оказаха наистина много.

За да се реваншираме направихме детайлно (и скъпо) проучване в имотния регистър. От него излезе, че Бокови много успешно са инвестирали спестяванията си до 2004 г., за които Готев говори. До 2007 семейството купува имоти в България, а след това продава с добра печалба.

imoti-bokova-mitrev

За най-успешните инвестиции на Бокови (апартамент от 2003 и терен от 2004 в Симеоново) няма данни за каква сума са закупени. Допуснахме средните пазарни цени за този период – 70000 лв. за апартамента и 20000 лв. за терена, който е разширен година по-късно за още 15694 лв. Тези два имота са донесли съответно 433 724 лв. и 288 484 лв. след продажбата им десет години по-късно.

С какви пари обаче са придобивани тези имоти, освен със спестявания? $ 200 000 от спестявания не стигат. Но, както отбелязва и Готев, след 2002 г.  Митрев работи в ЕБВР и има вече астрономическа за българските условия заплата. Приемаме, че значителна част от заплатата му е инвестирана в тази разнообразна недвижимост.  Така сметката излиза.

В крайна сметка към края на 2014 г. семейството е напред с близо $ 800 000. Това прави доста повече от $ 380 000, които сме отчели. Повече дори от “факта”, който излага Готев, че сме отчели само половината от имотните продажби. Поправяме се. И същевременно показваме черно на бяло, че “фактът” на Готев не е факт, а изсмукана от пръстите манипулация.

Бонус: $ 800 000 – $ 380 000  = $ 420 000 

2. Приходите на Митрев от ЕБВР

Според Готев те са оценени от самия Митрев на $ 2,37 млн., защото към заплатата му имало бонуси и пенсионни вноски. Част от пенсионните Митрев изтеглил за покупките на апартаментите в световните столици. Това прави близо един милион повече от сумата, която изчислихме на базата на информацията от ЕБВР.

Тук може да се спори. Биволъ изрично попита ЕБВР за бонусите на Митрев и получи информация, че такива няма. Факт е, че ЕБВР не изплаща бонуси на директорите, каквото и да говори агент “Иванов”.

 

ebrd-bivol

Готев споменава като възможен източник и пенсионните отчисления, които Митрев изтеглил предсрочно. Биволъ попита източник, работещ в ЕБВР, колко биха могли да са те. Изчислихме, че в най-добрия случай, за цялата си кариера Митрев е получил пенсионни за $ 600 000.

Бонус – $ 600 000

3. Консултантският бизнес на Митрев е посочен като друг възможен източник за още един милион долара. Според Готев тази дейност процъфтявала между  София и Париж.

Официалните регистри обаче не са регистрирали никакъв бизнес на Митрев в Париж, а консултантската му фирма “Вектор Адвайзъри” в София за 4 години е отчела 1000 лв. чист приход според данните от Търговския регистър. Вярно е, че Митрев е посочил в своето CV в LinkedIn и работата си в някаква фирма, която се занимава с петрол и газ. Тя се оказа кипърска офшорка с румънски собственик и няма данни за нейните обороти.

Бонус 3 – Z  (минимум $ 600)

Спестявания без харчове?

Допълнителен грях според Готев е, че сме си позволили да редуцираме с цели 30% имането на семейството с разходи за ежедневни нужди, оставяйки само 70% от доходите им свободни за инвестиции в имоти. Трябвало да отчетем факта, че Бокова и Митрев живеели напълно безплатно като принц и принцеса на държавна и юнесковска сметка. А от нашите разчети излиза, че семейството харчело по цели 10000 евро месечно.

С какви пари тогава Бокова и Митрев са се обличали (предимно луксозно), поддържали са коли, купували са техника и подаръци, правили са ремонти и са купували мебели за апартаментите си?

Освен това има разходи, които няма как да се избегнат, защото множеството апартаменти имат свойството да пораждат данъчни тегоби и гълтат пари за режийни и текуща поддръжка.

Една проста сметка показва, че четирите елитни имота на Бокова и Митрев генерират близо $50 000 разход годишно. Още първият апартамент в Ню Йорк е натоварил семейния бюджет с близо $ 1500 месечно.  Ето една съвсем близка до реалността разбивка на годишните разходи за тези апартаменти:

Ню Йорк

211 East 46th Street $12,856 Данък $6000 Поддръжка

250 East 53rd ST $6,675 Данък $9,276 Поддръжка

Лондон

$5800 Данък $3600 Поддръжка

Париж

$1000 Данък + $3600 Поддръжка

Общо около $ 48 000  годишно тежат в момента на бюджета на Бокова и Митрев само за данъци и режийни на въпросните апартаменти. Освен това те продължават да изплащат по 7000 евро месечно за апартамента в Париж. Дано поне са си намерили наематели.

Подобни разчети правят и данъчните служби при проверки за съответствие между приходи и разходи. Ето защо не приемаме, че е възможно семейството да влага повече от 70% от доходите си в имоти.

Равносметката: 1 милион долара за доказване без да се смятат други придобивки

В крайна сметка може да се приеме, че липсващите два милиона долара на семейството Бокова/Митрев могат да сведат до липсващ един милион долара. Откъде е останалият един милион? Ако Готев и Митрев искат да боравят с факти, а не с голи приказки, то най-просто е Митрев да изиска справка за доходите си от ЕБВР и да си публикува данъчните декларации за периода, когато е бил в частния бизнес. Но той не го прави.

В заключение имаме две забележки: Във всички тези сметки продължаваме да не слагаме чудодейно изплатения ипотечен кредит от $600 000 на сина на Ирина Бокова за имотна придобивка в Ню Йорк. Освен това опитът от разследването ни до момента показва, че не се знае кога и откъде ще изскочат още имотни придобивки на семейството. Особено впечатление прави отсъствието на ваканционни имоти в патримониума на Бокова и Митрев. Поне до момента.

П.С. Георги Готев не е разследващ журналист и допуснатите от него неточности биха били оправдани, ако не ги наричаше гръмко “факти” без да може да ги докаже. Друг спорен момент е, че той използва името си и трибуната във финансирано от европейските институции издание, за да води кампания в полза на Ирина Бокова. Това го поставя в крещяща позиция на конфликт на интереси, съчетана и с данни за агентурно минало.

 

 

 

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: EnglishRussianFrench

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: