Известният правозащитник адв. Александър Кашъмов спечели годишната награда за правосъдие „Темида – цената на истината“ на Софийската адвокатска колегия в категория „Дело на 2016 г.“ за делото „Моника Станишева срещу Биволъ“, което той спечели пред Софийски градски съд. Призът – статуетка на Темида, беше връчен на адв. Кашъмов на церемония организирана от Балканска Медийна Асоциация и Софийска Адвокатска Колегия на 26.11.2016 г. 

Адв. Кашъмов с награда Дело на 2016 за делото Моника Станишева vs Биволъ

Адв. Кашъмов с награда Дело на 2016 за делото Моника Станишева vs Биволъ

Делото на Моника Станишев срещу Биволъ беше образувано по жалба на съпругата на председателя на ПЕС Сергей Станишев с претенция да й бъдат изплатени 56 000 лв. неимуществени вреди заради две статии от края на 2013 г. „Моника Йосифова усвоява 60000 евро от ЕП с безплатен бъгав софтуер и визия за 60 долара“ и на 30 000 лв. статията „През 2014 Европарламентът пуска интернет тролове с „опорни точки“ за евроизборите

Според ищцата двете статии я злепоставили в личен и обществен план, тя изживяла състояние на стрес и обърканост и се почувствала уязвена. „Станала по-затворен човек, нямала желание да се вижда с хора, избягвала срещи с роднини и клиенти. Споделяла, че се чувства разстроена, омерзена, шокирана от естеството на публикациите. Избягвала да ходи в офиса, което се отразило на бизнеса й.“ – разяснява се в мотивите на съда. 

Съдът обаче приема, че с публикациите за европейския грант получен от фирмата на Моника Станишева Биволъ е спазил правилата на добросъвестното журналистическо разследване и се е придържал към добрата журналистическа практика. Сайтът ни е публикувал проверена информация от съществен обществен интерес за публична личност, която няма основание да претендира, че статиите имат за самоцел да й навредят. В статиите няма обидни квалификации, които да са причинили неимуществени вреди.

Двете статии на Биволъ са част от серията ни публикации по темата „Грантгейт“ – разкритието, че фирмата на Моника Станишева „Актив Груп“ е спечелила грант от 60 000 евро за популяризиране на предстоящите избори за Европарламент. По същото време тя е във фактическо съжителство със шефа на ПЕС Сергей Станишев, от когото има дете. Биволъ изследва тези данни от гледна точка на съмненията за конфликт на интереси и проведе дълга кореспонденция с европейските институции, за да изиска документацията по случая. Стана ясно, че самата Моника Йосифова-Станишева е подписала декларация за отсъствие на конфликт на интереси.

В крайна сметка през февруари 2014 г. Моника Станишева обяви, че връща на Европейския парламент получените по гранта 30 000 евро и прекратява проекта, а повече от година по-късно заведе дело срещу Биволъ за приблизително същата сума. Фактически тя поиска ние да й платим за върнатия грант.

Благодарение на защитата от адв. Кашъмов, стъпваща на безспорни факти, този иск беше отхвърлен. Признанието с наградата „Дело на годината“ означава, че колегията е оценила както професионализма на Александър Кашъмов, така и обществения интерес и значимост на това конкретно дело. 

Разследванията на Биволъ по значими обществени теми често предизвикват гневни реакции у засегнатите лица, които се обръщат към съда или към прокуратурата с претенции към нашата медия. Тези дела отнемат време и финансов ресурс, като затормозяват нормалната ни работа.

Двама от „героите“ на наши разследващи материали в момента водят дела срещу Биволъ. За тях ще пишем по-подробно в следващи публикации. На свой ред Биволъ ще съди клеветниците: пропагандистките медии и псевдожурналисти, които по поръчка на ПИБ, „Буда“ и Пеевски продължават поредна година да ни заливат с помия.

Благодарим на всички наши читатели, които помагат финансово с дарения и поддържат жив огъня на разследващата журналистика. Ангажирали сме се и ще продължаваме да бъдем коректив на „шпицкомандосната“ прокуратура, службите на „Делян“ и пасивните регулаторни институции. Тъжен факт е, че всички те са щедро финансирани от бюджета, но успеваемостта им да разкриват злоупотреби и корупция е близка до нулата.

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet