Адв. Кашъмов взе наградата “Дело 2016” за “Моника Станишева vs Биволъ”

by Екип на Биволъ

Известният правозащитник адв. Александър Кашъмов спечели годишната награда за правосъдие “Темида – цената на истината” на Софийската адвокатска колегия в категория “Дело на 2016 г.” за делото “Моника Станишева срещу Биволъ”, което той спечели пред Софийски градски съд. Призът – статуетка на Темида, беше връчен на адв. Кашъмов на церемония организирана от Балканска Медийна Асоциация и Софийска Адвокатска Колегия на 26.11.2016 г. 

Адв. Кашъмов с награда Дело на 2016 за делото Моника Станишева vs Биволъ

Адв. Кашъмов с награда Дело на 2016 за делото Моника Станишева vs Биволъ

Делото на Моника Станишев срещу Биволъ беше образувано по жалба на съпругата на председателя на ПЕС Сергей Станишев с претенция да й бъдат изплатени 56 000 лв. неимуществени вреди заради две статии от края на 2013 г. „Моника Йосифова усвоява 60000 евро от ЕП с безплатен бъгав софтуер и визия за 60 долара“ и на 30 000 лв. статията „През 2014 Европарламентът пуска интернет тролове с „опорни точки“ за евроизборите

Според ищцата двете статии я злепоставили в личен и обществен план, тя изживяла състояние на стрес и обърканост и се почувствала уязвена. „Станала по-затворен човек, нямала желание да се вижда с хора, избягвала срещи с роднини и клиенти. Споделяла, че се чувства разстроена, омерзена, шокирана от естеството на публикациите. Избягвала да ходи в офиса, което се отразило на бизнеса й.“ – разяснява се в мотивите на съда. 

Съдът обаче приема, че с публикациите за европейския грант получен от фирмата на Моника Станишева Биволъ е спазил правилата на добросъвестното журналистическо разследване и се е придържал към добрата журналистическа практика. Сайтът ни е публикувал проверена информация от съществен обществен интерес за публична личност, която няма основание да претендира, че статиите имат за самоцел да й навредят. В статиите няма обидни квалификации, които да са причинили неимуществени вреди.

Двете статии на Биволъ са част от серията ни публикации по темата „Грантгейт“ – разкритието, че фирмата на Моника Станишева „Актив Груп“ е спечелила грант от 60 000 евро за популяризиране на предстоящите избори за Европарламент. По същото време тя е във фактическо съжителство със шефа на ПЕС Сергей Станишев, от когото има дете. Биволъ изследва тези данни от гледна точка на съмненията за конфликт на интереси и проведе дълга кореспонденция с европейските институции, за да изиска документацията по случая. Стана ясно, че самата Моника Йосифова-Станишева е подписала декларация за отсъствие на конфликт на интереси.

В крайна сметка през февруари 2014 г. Моника Станишева обяви, че връща на Европейския парламент получените по гранта 30 000 евро и прекратява проекта, а повече от година по-късно заведе дело срещу Биволъ за приблизително същата сума. Фактически тя поиска ние да й платим за върнатия грант.

Благодарение на защитата от адв. Кашъмов, стъпваща на безспорни факти, този иск беше отхвърлен. Признанието с наградата “Дело на годината” означава, че колегията е оценила както професионализма на Александър Кашъмов, така и обществения интерес и значимост на това конкретно дело. 


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Разследванията на Биволъ по значими обществени теми често предизвикват гневни реакции у засегнатите лица, които се обръщат към съда или към прокуратурата с претенции към нашата медия. Тези дела отнемат време и финансов ресурс, като затормозяват нормалната ни работа.

Двама от “героите” на наши разследващи материали в момента водят дела срещу Биволъ. За тях ще пишем по-подробно в следващи публикации. На свой ред Биволъ ще съди клеветниците: пропагандистките медии и псевдожурналисти, които по поръчка на ПИБ, “Буда” и Пеевски продължават поредна година да ни заливат с помия.

Благодарим на всички наши читатели, които помагат финансово с дарения и поддържат жив огъня на разследващата журналистика. Ангажирали сме се и ще продължаваме да бъдем коректив на “шпицкомандосната” прокуратура, службите на “Делян” и пасивните регулаторни институции. Тъжен факт е, че всички те са щедро финансирани от бюджета, но успеваемостта им да разкриват злоупотреби и корупция е близка до нулата.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

Вижте също / Read Also