yotova-kmb

Колаж: Симеон Даракчиев тук цъкни, бе!

Евродепутатката Илиана Йотова е поръчала на своите сътрудници, платени от бюджета на Европейския парламент, мониторинг на общественото мнение в интернет. То се осъществява всекидневно по четири направления:

– Основни политически формации (БСП, ГЕРБ, ДПС, АТАКА, РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК);

– Партии от чертата (БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА, АБВ, РЕПУБЛИКА, ГЛАС НАРОДЕН, ДНЕС);

– Основни Facebook страници;

– Хора, определящи мнението в Мрежата;

– Останали канали в Мрежата.

Това става ясно от документи предоставени през платформата за анонимни източници Balkanleaks, която защитава подателя от проследяване.

За всяко от направленията се следят основните мнения, правят се изводи и се предлагат позиции.

Метаданните на документите сочат, че автор на ежедневната компилация е Надя Младенова, сътрудник на Йотова от Европейски информационен център София, която евродепутатката поддържа със средства от бюджета на Европейския парламент.

Прави впечатление, че сред основните фейсбук страници най-редовно са следени мненията в групите и страниците, свързани с протеста: „Протестна мрежа“, „ДАНСwithme“, „ДАНСwithme World“, „Noрешарски“, „Протест – вестникът на активния човек“.

Хората, определящи общественото мнение (според сътрудниците на Йотова), са Антоанета Цонева, Асен Генов, Иво Божков, Тома Белев, Ивет Добромирова, Иван Бедров.

Затворената сатирична група KLETA MAJKA BALGARIQ също не е убягнала на зоркото око на хората на Йотова. Тя е цитирана на 10.02.2014 сред основните фейсбук групи, макар че наброява едва 2428 члена:

„Потребителите постват иронични колажи на Николай Бареков и Росен Петров и го осмиват, че се сравнява с Барак Обама в интервю за в-к „Стандарт“. Според тях той е продукт на задкулисието, а не плод на журналистическа и лична харизма.“ – обобщава авторът на мониторинга.

Обнародването на това височайшо европейско внимание предизвика оживени коментари сред иначе скромните и въздържани членове на KLETA MAJKA BALGARIQ.

Те изразиха бурен възторг и подсилиха изразните си средства с графичен материал, чието публикуване би било твърде проблематично дори на светлия празник Свети Валентин.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.