Уникална книга разкрива българската трагедия в Македония

Capture_decran_2012-07-23_a_17.36.39

На снимката От ляво на дясно: журналистът Асен Йорданов; евродепутатът Станимир Илчев; съветникът на вицепремиера Симеон Дянков – Спас Ташев, който е и основател и пръв директор на Българския културен център в Скопие; Здравко Здравески, автор на “Аз, българинът от Македония”; председателят на българската асоциация РАДКО в Македония Владимир Панков; председателят на Съюза на македонските организации Николай Тошев /внук на апостола от ВМОРО Пере Тошев/; писателят Румен Леонидов.

Премиерата на историческата документална книга “Аз, българинът от Македония” от Здравко Здравески в Бургас прерастна в своеобразен форум по един вечен и кървящ национален въпрос. Отношение по тежките въпроси за правата на нашите сънародници зад граница взеха журналистът Асен Йорданов, писателят Румен Леонидов, съветникът на вицепремиера Симеон Дянков – Спас Ташев, който е и основател и пръв директор на Българския културен център в Скопие, евродепутатът Станимир Илчев, председателят на Съюза на македонските организации Николай Тошев /внук на апостола от ВМОРО Пере Тошев/, председателят на българската Асоциация РАДКО в Македония Владимир Панков и др.

Семейството на Здравески стана известно преди година и половина, като пример за жертва на нечовешки репресии от страна на прокомунистическия режим, който властва днес в „братска” Македония и който не подбира средства в стремежа си да унищожи всеки зачатък на българска идентичност. Днес Здравески се борят за тържеството на европейските норми за човешки права от България, където спасиха живота си. Парадоксално, или закономерно обаче българската държава не им дава гражданство.

Водещият Асен Йорданов отбеляза, че обществото, макар и плахо, за първи път от 1944 г. преодолява нихилизма си по отношение на съдбата на българите зад политическите ни граници. Книгата е документ, с който публично се разкрива, че със сънародниците ни в Македония се случват жестоки неща заради самосъзнанието им. Според Йорданов от съдбата на един човек можем да добием ясна представа за съдбата на един цял народ, принуден да крие убежденията си, като тежко престъпление, за което се лежи в затвор. Всяка дума, разказваща за съдбата на българина Здравко, носи неизмерима болка и човешка покруса, сподели редакторът на книгата Румен Леонидов.

„Тази книга Господ ни я изпрати в точния момент, когато в Македония четат историята като дяволът Евангелието”, бе категоричен Леонидов. „Здравко е пример за героизъм, граничещ до безумие. Такъв българин скоро не се е раждал, такъв, който със живота на себе си и семейството си, не се колебае да заплати цената на българските си памет и самосъзнание.”

Първият и единствен български дипломат, посетил Здравко в затвора в Прилеп, Спас Ташев, разказа за силните си впечатления преди 2 години. Здравески развивал бурна патриотична дейност в затвора, поддържал нелегална българска библиотека с риск за живота си и благодарение на книгите, които давал на осъдените да четат, задействал процес на ребългаризация сред тях.

„Ако сме държава, която да гради дългогодишна политика с българите зад граница, трябва да издирваме такива личности, за да създаваме около тях центрове на българщината. Хората в Македония са в безизходица – нямат подкрепа от България, не знаят какво да предприемат. А тук при нас дори има сили, които пречат.”, директно заяви Ташев. Според него книгата е лъч светлина, че може би нещата тръгват към подобрение, че прожекторите се насочват към македонските власти и те ще бъдат принудени да сложат край на мракобесието, което упражняват над сънародниците ни. Ташев засегна и факти от историческото сътрудничество в борбата на ВМОРО и еврейското население в Македония и Беломорието. Цялото събрание почете с едноминутно мълчание паметта на загиналите в бомбения атентат на бургаското летище невинни хора.

Изключително ангажиран с нарушаването на човешките права на българите в Македония се оказа европейският депутат Станимир Илчев. В презентация той представи дейността на българската група в Европарламента по този въпрос. Впечатление направи консенсусът на представителите от различни партии в отстояването на каузата. Илчев обърна специално внимание на пропагандния антибългарски филм „Трето полувреме”, определен от македонското правителство като „проект от национален интерес”. Опитът да се манипулира историята и международното обществено мнение с целенасочено изопачаване на факти и да се насажда омраза срещу България посредством художествени способи, е част от цялостната антибългарска политика, която Македония отдавна води. Според Илчев именно „Аз, българинът от Македония” може да се приеме като документален отговор на „фриволно жонглиращото с фактология” манипулативно упражнение „Трето полувреме”. “Дори един единствен българин да има в Македония и той да няма правото си на самоопределение, то ние сме длъжни да се застъпим за него и да се борим за правата му”, обобщи Илчев.

“Опасявам се, че случаят със Здравко Здравески не е прецедент и в момента в македонските затвори има много хора, които лежат там по скалъпени обвинения, но заради българската си изява. Те обаче, за съжаление, не са имали късмета да се срещнат с български дипломат”, заяви Николай Тошев от СМО. Владимир Панков от Охрид разкри идеологическата генеалогия на “македонизма”, наложена с тежки репресии от сърбо-комунистическия режим и продължаваща до днес. Панков обобщи целта на българската асоциация РАДКО за възстановяване на историческата истина, за правото на българите в Македония да изучават книжовен език, да откриват свои читалища и училища и да се ползват със всички конституционни права, които само за тях са недостъпни. “Ние искаме и се борим да възстановим културното и политическо единство на българите от двете страни на границата.” каза Панков.

На форума, освен местната общественост, присъстваха и десетки българи от различни градове в Македония и Западните покрайнини, дошли специално за случая.

Водачът на парламентарната група на ГЕРБ в Европарламента Андрей Ковачев изпрати специално привествие до присъстващите. В писмото си Ковачев заяви: “Цялата ни нова история е пропита със стремежите за свобода и национално обединение. В най-ново време те се сблъскаха с комунистическата идеология, създала интернационализма и македонизма. Комунистическите догми играят все още роля в обществения, медийния, политическия и икономическия живот в България, Македония, Сърбия и много други страни. Бившата тайна агентура като УДБА и Държавна сигурност, както и днешните наследници на комунистите, макар сега официално да се наричат по друг начин, имат огромна вина за сегашната все още трудна ситуация в региона. Трябва да се обърнем към истината и да скъсаме с идеологиите от миналото. Република България и Република Македония имат общо минало и вярвам, че могат да имат общо европейско бъдеще.”, пише Андрей Ковачев.

Гостите бяха посрещнати от вълнуваща документална фотоизложба в предверието на залата. Завладяващите фототипни експонати разказват за незагасващата, въпреки политическата диктатура, пробългарската дейност зад пределите на родината.

Сред публиката се появи и лидерът на “Атака” Волен Сидеров. Той отправи своите поздравления към автора и участниците.

Всички присъствали доказаха с позицията си категорично, че пред общите национални интереси, политическите противоречия са несъществени.

Мероприятието бе предшествано от общо честване на Илинден между българи от страната и диаспора, което се проведе на 20-ти юли за първи път от десетки години в Бургас.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: