Лазар Младенов от Скопие: Въпреки дискриминацията и репресиите – ние сме тук!

Capture_2013-07-20_a_11.39.33

Днес е Илинден. Преди 110 г. българите откъснати насилствено от границите на България и оставени под турско робство се вдигнаха на свещена война за своята свобода и национално обединение. Избухна Илинденско-Преображенското въстание. Най-голямото и масово българско въстание от 600 г. насам.

Раните нанесени на нашия народ от антихуманния Берлински диктат още не са заздравяли и продължават да кървят. Биволъ представя интервю с един човек, който продължава и днес да води борбата на Илинден.

Интервю с председателя на Българския Културен Клуб в Скопие /БККС/ – Лазар Младенов

Визитка:

 Лазар Младенов е роден на 7 август 1956 г. в Струмица, Република Македония. Средното си образование завършва в родния си град, след което учи архитектура в университета в Скопие. След това развива собствен бизнес с търговия с осветителни тела. В политиката е от 1990 г. като един от първите носители на плурализма в Македония, ръководен e от идеите на ВМРО. На 4 май 2008 г. създава Българския културен клуб в Скопие, чиято цел е ново възраждане на българщината в Македония. Живее в Струмица. Женен е, има две деца.

 

Г-н Младенов, кога и защо бе създаден Българския културен клуб в Скопие?

На 4 май 2008 г. в Скопие състоя се учредителното събрание на Българския Културен Клуб – Скопие (БККС). Създаването и регистрирането на клуба произтекоха от необходимостта в македонското общество да се появи организация, която да работи за съхраняване на българското културно-историческо наследство в Р. Македония,  да инициира дебати за реформи в образователната система, обективно тълкуване на идеологизираната история, както и за защита на основните човешки права на българите.

Как българите в Република Македония се готвят да отбележат юбилейната 110-годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание?

По повод годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание,  БККС вече за трети път организира народен събор пред паметника на великия Дамян Груев в Смилево, Р. Македония. Този път, по повод юбилейната 110-годишнина от въстанието, в честването ще участват членове и симпатизанти на БККС от почти всички по-големи градове от Р. Македония, както и многобройни гости и приятели от България, за да почетем всички заедно паметта на жертвите на това героично въстание, обхванало територията от Охрид до Черно море. Нашите предци от Илинден и Преображение воюваха заедно срещу кървавия отомански деспотизъм, докато някои съвременни политици създават изкуствена граница и насаждат враждебност между нас, заигравайки в  същото време с представителите на днешния неоосманизъм.

Имат ли хората в Македония достатъчно информация за дейността на Вътрешната Македоно-Одринска Революционна Организация – духовен водач и организатор на борбата на българите, останали в Османската империя след 1878 г. за освобождение и национално обединение?

За съжаление, и днес историческата истина е забранена тема в Р. Македония. Обикновените хора нямат възможност да научат тази истина чрез достъп до автентични документи. Те са подложени на непрекъснато и агресивно преповтаряне на юго-комунистическия исторически шаблон, разпространяван като по команда от всички печатни и електронни медии. Истината може да се намери по мазетата и дълбоко потулените архиви на някои институции. Специално за въстанието, през 1993 г. Държавният архив на Македония издаде доста документи от илинденския период. Аз лично притежавам няколко от тях. Те са „Турски документи за Илинденското въстание”, „Илинден във френските дипломатически документи” и „Турски документи за убийството на Гоце Делчев”. Там историята си е показана обективно, но тези книги ги няма, нито ги е имало по книжарниците за да може да се закупят. Нарочно са публикувани в малък тираж за да не станат достъпни до широката общественост. Давал сам ги на обикновени хора и мнозина от тях в началото коментират, че това вероятно е някаква българска пропаганда. Фактически става дума за френски и турски дипломатически документи. Ето какви върхове на абсурда си имаме!

Продължава ли днес в Македония престъпната сърбо-коминтерновска политика на фалшификация на историческите факти и обезродяване на населението върху основата на антибългаризма?

Както е добре известно, в Титова Югославия на хората насилствено и чрез репресивната тоталитарна система им беше наложена македонистката идеология за да забравят българските си корени. С по-будните и обществено активни македонски българи, които публично декларираха българщината си, можеха да се случат само три неща – да бъдат физически ликвидирани заради етническата си принадлежност, да бъдат изпратени в лагера Голи Оток или затвора в Идризово, или пък (при повече късмет) да напуснат тогавашната СФРЮ.

Когато другите българи честват над 100 години свобода от отоманския ярем, ние в Македония отбелязваме почти 100 години от началото на сърбизацията, която се провежда в два различни периода с различни методи. Първият, най-кървавият период е между двете световни войни. Символ на този период са зверските репресии на сръбския окупационен апарат. Македонските българи въстават два пъти срещу тези репресии – по време на Тиквешкото и Охридско-Дебърското въстание. Вторият период, след кратката свобода по време на Втората световна война, включва югославския метод за сърбизация, когато с помощта на македонистката култура, изкуство и медии се постигна значителен ефект при дебългаризацията на населението.  С появата на телевизията, която от началото беше само на сръбски, беше ударен печат върху успеха на сръбската стратегия във Вардарска Македония. В условията на тотално насилие се възвеличаваше всичко сръбско, а се анатемосваше всичко българско. Резултатите днес са налице.

Има ли възвръщане и възраждане на родовата памет в Македония или т.нар. “македонизъм” е обхванал изцяло сегашните поколения?

Разбира се, че има процес на възраждане. Гражданите постепенно се освобождават от страха,  насаждан по времето на Югославия. Чупят се веригите на лъжата. Хората осъзнават, че има нещо гнило в говора на омразата срещу България. Все повече хора се учудват как е възможно да няма никакво съвременно българско културно присъствие в Македония, при положение, че масово се налага чрез телевизиите култура от бившите югославски държави.  Медиите, особено кабелните телевизии, са пример за това. Допуснати са един-два български телевизионни канала и то само със забавен характер. Липсва достъп до сериозни български телевизии, като например обществената БНТ, на фона на тоталното доминиране на канали и програми от пост-югославското медийно пространство. Спортните канали са главно сръбски, а спортните емисии обикновено са изключително на сръбски език. В такива условия, БККС настоява за ново духовно възраждане в Р. Македония и няма да се откажем докато това не се случи.

Имате ли във вашата дейност подкрепа от българската държава и българските правителства?

Ние сме неправителствена организация на гражданското общество в Р. Македония и се опитваме със собствени сили да реализираме нашите цели. Имаме огромна морална подкрепа от голям брой съмишленици в България, Европа, САЩ и Канада.

Какво липсва според вас за да бъдат веднъж завинаги преодолени раните от миналото и българите от Македония да получат правата на самоопределение, образование и културна идентичност, които заслужават?

На Р. Македония й липсват демокрация, свобода на словото и стабилни институции. За съжаление, това е положението. Демокрацията би дала възможност да се преодолее дискриминацията, включително и репресиите срещу българите в Македония. Учудващо е, че днес в македонското общество няма нито един проявен българин, който да не е подложен на говор на омраза, заплахи, уволнение от работа, или дори на съдебни преследвания, присъди и вкарване в затвора по скалъпени обвинения. Българите са абсолютно маргинализирани. Има неколцина „двойни играчи“, които доскоро мамеха българските политици и дипломати като се представяха за огнени българи, но фактически обслужваха македонизма в неговите репресии срещу нас. Такива „двойни играчи“ организираха например уволнението на съпругата ми от държавната фирма, където работеше в продължение на 29 години.

Какво дължи българската държава в позицията и отношението спрямо македонските българи?

Българското държавно ръководство винаги трябва да прави разлика между македонските граждани и македонските власти, защото македонските власти държат гражданите заложници на една безумна анти-европейска политика. България трябва да намери начин за директна комуникация с македонските граждани без македонистко посредничество! Българската държава винаги трябва да е на страна на гражданите, независимо от етническата и религиозна принадлежност. Това е особено важно, защото в Р. Македония вече има почти 100000 души с българско гражданство и българските институции трябва максимално да ги защитават.

Очаквате ли гости от България на организираните от БККС съвместни чествания на въстанието?

Както и досега очакваме да участват дипломати от българското посолство в Скопие, консулството в Битоля, Министерството на отбраната на България, общественици, потомци на изтъкнати революционери и дейци на ВМРО, представители на различни политически партии, съмишленица, приятели и т.н.

Бихте ли дошли в България, за да поменем заедно въстанието на Предела, или на Петрова нива?

Разбира се. През годините нееднократно сме били на Предела и в Банско, защо да не го направим и сега? Взаимодействието ни със събора на Петрова нива и с нашите братя-тракийци символизира общобългарското освободително дело в неговата цялост и единство.

Какво послание бихте отправил към българското общество и официалните институции у нас?

Въпреки дискриминацията и репресиите, ние сме тук, продължаваме да работим и не се предаваме! Българската общественост трябва да продължава да подкрепя нашето дело, защото в крайна сметка работим заедно за европейското бъдеще на Р. Македония и на целия балкански регион. БККС е кауза, за която си струва да се живее!

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d