protest-kobliakov

Протест на Russie-Liberté пред руското посолство в Париж. Снимка: личен блог на Николай Кобляков

Мярката за неотклонение на руския предприемач и дисидент Николай Кобляков не е обжалвана в срок от българската прокуратура. Така той остава на свобода с мярка „Подписка“ и може да подготви защитата си по делото за екстрадиция по искане на Русия.

Принципно държавното обвинение обжалва всички по-леки мерки от искания постоянен арест. В случая изглежда е преценено, че това не е целесъобразно, след като българския съд постанови най-леката мярка и дори прецени, че в българското законодателство няма текст, съответстващ на руското обвинение срещу Кобляков и той няма как да бъде екстрадиран.

Кобляков беше арестуван на Летище София по заповед от Интерпол на 29.07.2014. Задържането му предизвика остра обществена реакция заради съмнения за политически мотивирано задържане. Кобляков е основател на френската неправителствена организация „Свободна Русия“ (Russie-Liberté), която от години организира протести срещу путинския режим и в подкрепа на руски опозиционери и политически затворници, репресирани от Кремъл.

В деня на ареста на Кобляков прокуратурата изпрати противоречиви послания до медиите. Официалният отговор беше, че „такъв случай няма“. Факт е обаче, че след задържането на Кобляков на летището случаят е бил докладван в международния отдел на прокуратурата и оттам са поискали допълнителна информация от Москва, преди да внесат постановление за 72 часово задържане.

Биволъ продължава проучването за случая „Кобляков“ и по-конкретно на заповедта на московското бюро на Интерпол, издадена на 01 април 2014. Тя изглежда не е изпратена до Франция и партньорските служби, тъй като през последните месеци Кобляков безпрепятствено е летял в няколко европейски страни и в САЩ. Руският правозащитник сподели в интервю за Биволъ казаното от граничния полицай, че заповедта от Интерпол е получена в деня, в който той се качва на самолета за България.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English