Capture_2014-08-03_a_10.21.33

 Интервю с Николай Кобляков, предприемач и правозащитник от базираната в Париж правозащитна организация Russie-Liberté („Свободна Русия“). Подробни отговори на всеки от въпросите и на доста други, гледайте във видеото на английски.

Каква е Вашата версия за аферата „Станкоимпорт“ и „Станкофранс“?

В момента върви разследването и не е добре да коментирам в подробности, докато не съм се запознал в детайли с обвинението срещу мен.

Дайте пояснения за скалъпеността на обвиненията срещу Вас?

Харесва ли Ви статията?
Само срещу няколко лева месечно можете да гарантирате съществуването на независима разследваща журналистика.
Кликнете тук и станете абонат на Биволъ с Данъкъ "Биволъ"!Аз не съм получавал официално никакви обвинения от страна на руските власти. Сменял съм дори руския паспорт, което означава, че консулството и посолството на Руската федерация в Париж имат пълна информация за това къде живея във Франция. Всичко, което кажа по темата, може да се използва срещу мен. (Адвокатката на г-н Кобляков ни го потвърди – бел. ред.)

Станкоимпорт“ и „Станкофранс“ са част от държавната корпорация “Ростехнологии“, нали?

Тази корпорация, както и много други, се управлява от Сергей Чемезов – олигархът на Путин, близък до Кремъл предприемач (Ростехнологии и Чемезов са в черния списък със санкциите на САЩ и ЕС б.ред). Това е системата в Русия – всичко се управлява от „свои хора“ – „Ротехнологии“ от Чемезов, РЖД от друг личен приятел на Путин Владимир Якунин, а Ковалчук контролира най-голямата руска телевизия – Първи канал (преди – ОРТ – бел.ред).

Повече за Вас и за Свободна Русия?

Организацията има за цел да подкрепя и насърчава демокрацията в Русия. За целта ние се занимаваме с организиране на акции в подкрепа на общественици, опозиционери, предприемачи и всички, които не искат да се примиряват с този режим на президента Путин. Той е диктатор в смисъла на XXI век. Тоест Русия няма как да се развива при диктаторски режим в модерния свят и има бъдеще единствено без него.

Кога и как сте решили да заминете за Франция?

Когато се опитах да развивам бизнеса с грижа за възрастни в Русия, започнаха проблемите. Предлагаха ми да споделя бизнеса с посочените хора и когато отказвах, започваше да ми се обяснява по-твърдо, че това може да има неприятни последици.

Какви заплахи сте получавали от хора на правителството?

Когато отказвах да продам бизнеса си се използваше класическият сценарий – изведнъж започваха да ми правят проверки от данъчните, от пожарната, от надзора по безопасност на храните и др. Например, ние развивахме бизнес в партньорство с руските държавни железници РЖД, които се управляват от близък приятел на Путин. И тогава започваха да ме заплашват с отнемане на бизнеса и наказателни дела. Знаете, че в Русия де юре няма политически затворници, защото всички дела в последните години – срещу г-н Ходорковски, срещу г-н Навални, срещу мен и много други са с икономическа обосновка, скалъпват се доказатества за „далавери“.

Кой Вие е поканил в България? Дълго ли сте контактували с тях? Формален повод ли, конференция ли е, какво е?

Поканиха ме партньори, които преди това посетиха моя център за грижи за възрастни в Рига, Латвия. За изграждане на подобни старчески домове в България има добри условия. В момента имате около 5 000 легла в националната ви система. Но в следващите години те ще се удвоят и ще са поне 10 000. Това всъщност ме доведе в България.

Казали сте още, че в България единствено е била изпратена т.нар. „червена“ международна заповед от руския офис на Интерпол за Вашето задържане?

Да, така ми казаха неофициално от Гранична полиция. Сигурен съм, че е операция на руските служби и ФСБ това да следят кой къде пътува и къде най-лесно би могъл да бъде екстрадиран. Във Франция или Латвия, които имат много по-обтегнати отношения с днешните руски власти, прокуратурата дори не опитваше да ме търси през Интерпол или през руското консулство. Освен това, те са в Шенгенската зона и при преминаване на границата дори не си показваш лична карта или международен паспорт.

Казахте, че процесът срещу Вас в Софийския градски съд относно евентуалната Ви екстрадиция в Руската федерация е тест на независимост за България. Дали българското правосъдие демонстрира независимост?

Така е. Смятам, че до момента България в този смисъл действа като независима държава. Съдът прецени, че мога да бъда пуснат срещу мярката за неотклонение „подписка“. Ще видим дали ще е така и по време на следващите заседания по делото.

Споделете „приятните“ си впечатления от пребиваването в българския арест.

Много добре се отнасяха с мен в затвора. Oхраната беше много любезна, не си позволяваше никакви грубости. Дори общуваха абсолютно нормално, приятелски с мен. Въпреки че са фенове на Путин и ме питаха защо съм срещу него, аз спокойно им обяснявах какво съм видял относно репресивната му машина. Те се съгласяваха понякога, но казваха: „Да, ама няма кой друг. Няма кой и да ни спаси от влиянието на Америка и НАТО в Източна Европа“. Излишно е да обяснявам, че ако бях се озовал в затвор в Русия, нямаше да се церемонят с мен и щяха да използват сила, за да ме сломят.

Разкажете повече за путинския режим, какви са Вашите оценки?

Правителствата, които не позволяват двойно гражданство, са напълно смущаващи, защото, какво е гражданството? Гражданството е много, много близка връзка между Вас и настоящата държава. Държавата не е родината!

Вие сте казали, че се отказвате от руското гражданство?

Ако сега Путин свика мобилизация и получи разрешение, може да ме прати в Украйна да се бия с моите братя украинци. Аз не искам да имам правни задължения към него. Пределно ясно е. Започнах процедура по отказ от руско гражданство.

Разкажете по-подробно за опозиционната и правозащитната си дейност и по-специално за тази в защита на момичетата от „Пуси райът“, която вероятно е навлякла злобота на Путин.

Що се касае до „Пуси райът“, аз не ги познавам лично, но като предприемач, който подкрепя Russie-Liberté и участва в дейността на тази организация, помагах в организирането на акциите в тяхна подкрепа. По същия начин ние организирахме протестни акции заради други опозиционери – както и за свобода на г-н Ходорковски, така и за г-н Навални.

Какво Ви е мнението за перспективите на Путин във връзка с войната в Украйна?

С анексирането на полуостров Крим и директната окупация, а също и с почти неприкритата инвазия и подкрепа за терористи в Донецка и Луганска област, Путин накара руснаците да воюват с братския си народ. Ние с вас, българите, сме братски народи. Прапрадядо ми, фамилията му е била Петряков, е загинал на Шипка, затова планирам да посетя това място, това е моя мечта отдавна. С украинците сме направо едно семейство – представете си само, че над 20 млн. руснаци имат украински произход или роднини в Украйна. Това е братоубийствена война. Аз мисля, че Европа е пред война.

Дали този конфликт и последвалите санкции срещу Русия могат да доведат до края на путинската епоха?

Да се сравнява Путин с Русия е една сериозна грешка. Дори мога да кажа, че това е следствието на основната телевизионна и друг вид пропаганда, че в момента държавата в Русия е Путин. Както е било при Ленин: „Ленин е партията, партията е държавата“. Смятам, че показателят за подкрепата към Путин от 85% е наистина налице. Може да остане още няколко години на власт и да качи на власт после свой пореден наследник. А и освен това, той успя да затвори устата на руската опозиция – г-н Ходорковски е в чужбина, а г-н Навални е под домашен арест. Точно затова руските спецслужби като ФСБ започнаха да работят активно срещу опозицията в Европа. Когато на 6 юли ние организирахме протеста срещу президента Путин до Триумфалната Арка в Париж, то агентите на руските служби може би бяха не по-малко, много забавно беше…(показва снимките на лаптопа – бел. ред.)

Със съдействието на Протестна мрежа, която се мобилизира за освобождаването на руския опозиционер.

Подкрепете кампанията #DMSЯневагейт за популяризиране на Яневагейт във Facebook

Ако цените нашата работа подкрепете сайта "Биволъ" с дарение (банков превод, в брой - през Cashterminal, ePay.bg - EasyPay, PayPal, биткойни), абонамент или покупка на наш рекламен продукт:

Print Friendly