Николай Кобляков: Службите на Путин мислеха, че в България ще е лесно да ме хванат

Екип на Биволъ

Capture_2014-08-03_a_10.21.33

 Интервю с Николай Кобляков, предприемач и правозащитник от базираната в Париж правозащитна организация Russie-Liberté („Свободна Русия“). Подробни отговори на всеки от въпросите и на доста други, гледайте във видеото на английски.

Каква е Вашата версия за аферата „Станкоимпорт“ и „Станкофранс“?

В момента върви разследването и не е добре да коментирам в подробности, докато не съм се запознал в детайли с обвинението срещу мен.

Дайте пояснения за скалъпеността на обвиненията срещу Вас?

Аз не съм получавал официално никакви обвинения от страна на руските власти. Сменял съм дори руския паспорт, което означава, че консулството и посолството на Руската федерация в Париж имат пълна информация за това къде живея във Франция. Всичко, което кажа по темата, може да се използва срещу мен. (Адвокатката на г-н Кобляков ни го потвърди – бел. ред.)

Станкоимпорт“ и „Станкофранс“ са част от държавната корпорация “Ростехнологии“, нали?

Тази корпорация, както и много други, се управлява от Сергей Чемезов – олигархът на Путин, близък до Кремъл предприемач (Ростехнологии и Чемезов са в черния списък със санкциите на САЩ и ЕС б.ред). Това е системата в Русия – всичко се управлява от „свои хора“ – „Ротехнологии“ от Чемезов, РЖД от друг личен приятел на Путин Владимир Якунин, а Ковалчук контролира най-голямата руска телевизия – Първи канал (преди – ОРТ – бел.ред).

Повече за Вас и за Свободна Русия?

Организацията има за цел да подкрепя и насърчава демокрацията в Русия. За целта ние се занимаваме с организиране на акции в подкрепа на общественици, опозиционери, предприемачи и всички, които не искат да се примиряват с този режим на президента Путин. Той е диктатор в смисъла на XXI век. Тоест Русия няма как да се развива при диктаторски режим в модерния свят и има бъдеще единствено без него.

Кога и как сте решили да заминете за Франция?

Когато се опитах да развивам бизнеса с грижа за възрастни в Русия, започнаха проблемите. Предлагаха ми да споделя бизнеса с посочените хора и когато отказвах, започваше да ми се обяснява по-твърдо, че това може да има неприятни последици.

Какви заплахи сте получавали от хора на правителството?

Когато отказвах да продам бизнеса си се използваше класическият сценарий – изведнъж започваха да ми правят проверки от данъчните, от пожарната, от надзора по безопасност на храните и др. Например, ние развивахме бизнес в партньорство с руските държавни железници РЖД, които се управляват от близък приятел на Путин. И тогава започваха да ме заплашват с отнемане на бизнеса и наказателни дела. Знаете, че в Русия де юре няма политически затворници, защото всички дела в последните години – срещу г-н Ходорковски, срещу г-н Навални, срещу мен и много други са с икономическа обосновка, скалъпват се доказатества за „далавери“.

Кой Вие е поканил в България? Дълго ли сте контактували с тях? Формален повод ли, конференция ли е, какво е?

Поканиха ме партньори, които преди това посетиха моя център за грижи за възрастни в Рига, Латвия. За изграждане на подобни старчески домове в България има добри условия. В момента имате около 5 000 легла в националната ви система. Но в следващите години те ще се удвоят и ще са поне 10 000. Това всъщност ме доведе в България.

Казали сте още, че в България единствено е била изпратена т.нар. „червена“ международна заповед от руския офис на Интерпол за Вашето задържане?

Да, така ми казаха неофициално от Гранична полиция. Сигурен съм, че е операция на руските служби и ФСБ това да следят кой къде пътува и къде най-лесно би могъл да бъде екстрадиран. Във Франция или Латвия, които имат много по-обтегнати отношения с днешните руски власти, прокуратурата дори не опитваше да ме търси през Интерпол или през руското консулство. Освен това, те са в Шенгенската зона и при преминаване на границата дори не си показваш лична карта или международен паспорт.

Казахте, че процесът срещу Вас в Софийския градски съд относно евентуалната Ви екстрадиция в Руската федерация е тест на независимост за България. Дали българското правосъдие демонстрира независимост?

Така е. Смятам, че до момента България в този смисъл действа като независима държава. Съдът прецени, че мога да бъда пуснат срещу мярката за неотклонение „подписка“. Ще видим дали ще е така и по време на следващите заседания по делото.

Споделете “приятните” си впечатления от пребиваването в българския арест.

Много добре се отнасяха с мен в затвора. Oхраната беше много любезна, не си позволяваше никакви грубости. Дори общуваха абсолютно нормално, приятелски с мен. Въпреки че са фенове на Путин и ме питаха защо съм срещу него, аз спокойно им обяснявах какво съм видял относно репресивната му машина. Те се съгласяваха понякога, но казваха: „Да, ама няма кой друг. Няма кой и да ни спаси от влиянието на Америка и НАТО в Източна Европа“. Излишно е да обяснявам, че ако бях се озовал в затвор в Русия, нямаше да се церемонят с мен и щяха да използват сила, за да ме сломят.

Разкажете повече за путинския режим, какви са Вашите оценки?

Правителствата, които не позволяват двойно гражданство, са напълно смущаващи, защото, какво е гражданството? Гражданството е много, много близка връзка между Вас и настоящата държава. Държавата не е родината!

Вие сте казали, че се отказвате от руското гражданство?

Ако сега Путин свика мобилизация и получи разрешение, може да ме прати в Украйна да се бия с моите братя украинци. Аз не искам да имам правни задължения към него. Пределно ясно е. Започнах процедура по отказ от руско гражданство.

Разкажете по-подробно за опозиционната и правозащитната си дейност и по-специално за тази в защита на момичетата от “Пуси райът”, която вероятно е навлякла злобота на Путин.

Що се касае до „Пуси райът“, аз не ги познавам лично, но като предприемач, който подкрепя Russie-Liberté и участва в дейността на тази организация, помагах в организирането на акциите в тяхна подкрепа. По същия начин ние организирахме протестни акции заради други опозиционери – както и за свобода на г-н Ходорковски, така и за г-н Навални.

Какво Ви е мнението за перспективите на Путин във връзка с войната в Украйна?

С анексирането на полуостров Крим и директната окупация, а също и с почти неприкритата инвазия и подкрепа за терористи в Донецка и Луганска област, Путин накара руснаците да воюват с братския си народ. Ние с вас, българите, сме братски народи. Прапрадядо ми, фамилията му е била Петряков, е загинал на Шипка, затова планирам да посетя това място, това е моя мечта отдавна. С украинците сме направо едно семейство – представете си само, че над 20 млн. руснаци имат украински произход или роднини в Украйна. Това е братоубийствена война. Аз мисля, че Европа е пред война.

Дали този конфликт и последвалите санкции срещу Русия могат да доведат до края на путинската епоха?

Да се сравнява Путин с Русия е една сериозна грешка. Дори мога да кажа, че това е следствието на основната телевизионна и друг вид пропаганда, че в момента държавата в Русия е Путин. Както е било при Ленин: „Ленин е партията, партията е държавата“. Смятам, че показателят за подкрепата към Путин от 85% е наистина налице. Може да остане още няколко години на власт и да качи на власт после свой пореден наследник. А и освен това, той успя да затвори устата на руската опозиция – г-н Ходорковски е в чужбина, а г-н Навални е под домашен арест. Точно затова руските спецслужби като ФСБ започнаха да работят активно срещу опозицията в Европа. Когато на 6 юли ние организирахме протеста срещу президента Путин до Триумфалната Арка в Париж, то агентите на руските служби може би бяха не по-малко, много забавно беше…(показва снимките на лаптопа – бел. ред.)

Със съдействието на Протестна мрежа, която се мобилизира за освобождаването на руския опозиционер.

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: EnglishRussianFrench

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: