document

Молът „Странд“ в Бургас изглежда не е в цветущо финансово състояние. Това показва писмо на КТБ до VIP клиентите на банката на Цветан Василев, което ги приканва да посетят „лайфстайл центъра“ и да пазаруват там.

Според официалните съобщения молът е построен от английски инвеститори, но проучване на Биволъ за собствеността на земята, фирмите и свързаните лица показа недвусмислена връзка с Корпоративна търговска банка на Цветан Василев, финансиста на медийния магнат Делян Пеевски и свързани фирми и лица със „семейния медиен бизнес“ на майка му Ирена Кръстева. Целият търговски комплекс със РЗП 61707 кв/м, заедно с 29 декара земя, на които е построен е ипотекиран в КТБ срещу 35 204 940 лв.

Корпоративна търговска банка е докладвана във Вашингтон от американския посланик Байърли като „гнила ябълка“ – банка, занимаваща се с пране на пари и раздаване на кредити на свързани лица. Това не пречи банката да е фаворит на властта при Тройната коалиция, ГЕРБ и сегашното управление, и да концентрира значителна част от депозитите на големите държавни предприятия. С тези пари банката кредитира на загуба верните на властта медии на Ирен Кръстева и Делян Пеевски и бизнес начинания като въпросния бургаски мол.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.