Capture_2013-08-27_a_09.30.24

Снимка strand.bg официален сайт

„Странд“ е най-новият мол в Бургас, който отвори врати в края на юли. Той е на открито, тип „аутлет“ и в официалните съобщения се говори за първия в България „лайфстайл център“ построен от английски инвеститори. Проучване на Биволъ за собствеността на земята, фирмите и свързаните лица показва обаче недвусмислена връзка на въпросните „английски инвеститори“ с Корпоративна търговска банка на Цветан Василев, финансиста на медийния магнат Делян Пеевски.

Земята под мола „Странд“ е придобита още през 2007 г. от фирмата ТИ ПИ АЙ Бургас ЕООД с кредит от английска фирма и Корпоративна търговска банка. През септември 2011 г. ТИ ПИ АЙ се преобразува в „Странд Бургас“ ООД, а впоследствие в „Странд Бургас“ АД. При учредяването на акционерното дружество записват акции бившите съсобственици на ООД-то ВИВЕС АД (9362 акции) и ЗЕТ БИ ЕС ООД (18173 акции). В момента в борда на директорите на „Странд“ са англичанинът Дейвид Кауърд, Мариела Остенд, Андрю Евънс, Александър Цветков и Венета Николова.

Преди да стане акционерно дружество, управител на „Странд Бургас“ е и лицето Марио Николов Последният е само съименник на прочутия червен бизнесмен, дарител на БСП, чието дело за злоупотреби с европари се наблюдава от Европейския съюз. В професионалната биография на Николов има интересен детайл: от април до края на септември 2010 той е в борда на директорите на контролираната от Цветан Василев фирма НУРТС, спечелила скандалните търгове за мултиплексите.

Харесва ли Ви статията?
Само срещу няколко лева месечно можете да гарантирате съществуването на независима разследваща журналистика.
Кликнете тук и станете абонат на Биволъ с Данъкъ "Биволъ"!ВИВЕС АД има участие като собственик в няколко дружества свързвани с КТБ. До 2007 г. ВИВЕС е съпритежател с Ирен Кръстева на НОВА БЪЛГАРСКА МЕДИЙНА ГРУПА ХОЛДИНГ. Кръстева е майка на Делян Пеевски и в момента е едноличен собственик на групата, издател на Монитор, Телеграф, Политика, както и на най-големите регионални вестници: Марица, Струма и великотърновския „Борба“. Венета Николова от борда на „Странд“ и до момента е управител на „Издателска къща Борба“, половината от която е притежавана от НБМГХ на Ирен Кръстева:

Основният акционер на ВИВЕС АД е управителят на „Странд“ Александър Цветков с 4500 дяла. Миноритарният акционер Бисер Лазов (500 дяла) e в борда на директорите на „Бромак Финанс“, собственост на „Бромак“ ЕООД. Последната фирма е еднолична собственост на Цветан Василев и чрез нея той държи контролния пакет акции на КТБ, партньор на руската банка ВТБ, наричана в Русия „банката на Путин“. Заедно двете банки купиха стратегическите предприятия „Виваком“ и „Булгартабак“. 

Мажоритарният собственик на „Странд“ е ЗЕТ БИ ЕС ООД (ZBS). Дружеството се явява собственост на англичаните Дейвид Кауърд (676900 дяла), Андрю Евънс (71200 дяла) и българката Мариела Остенд (676900 дяла). Остенд е финансист, специализирала в лондонското Сити и е създала ZBS заедно с Дейвид Кауърд, пише в нейната публична биография. Тя е едноличен собстевник на ТИ ПИ АЙ, дружеството купило земята под мола през 2007 г. за близо 4,3 млн лева. Придобивката става с кредити от английската фирма ВИ ЕФ ТИ Лимитед и от Корпоративна търговска банка (10 млн лв.). През март 2008 ЗЕТ БИ ЕС купува ТИ ПИ АЙ, а впоследствие терените са укрупнени в един имот от 29 декара. Основен кредитор на ЗЕТ БИ ЕС, а фактически и на „Странд Бургас“ АД става КТБ. Банката на Цветан Василев кредитира и построяването на сградите на мола, сочи справка в имотния регистър. Целият търговски комплекс със РЗП 61707 кв/м, заедно с 29 декара земя, на които е построен е ипотекиран в КТБ срещу 35 204 940 лв на 16.09.2011 г.

Capture_2013-08-27_a_09.23.35

Корпоративна търговска банка е докладвана във Вашингтон от американския посланик Байърли като „гнила ябълка“ – банка, занимаваща се с пране на пари и раздаване на кредити на свързани лица. Това не пречи банката да е фаворит на властта при Тройната коалиция, ГЕРБ и сегашното управление, и да концентрира значителна част от депозитите на големите държавни предприятия. С тези пари банката кредитира на загуба верните на властта медии на Ирен Кръстева и Делян Пеевски и бизнес начинания като новопостроения бургаски мол.

Подкрепете кампанията #DMSЯневагейт за популяризиране на Яневагейт във Facebook

Ако цените нашата работа подкрепете сайта "Биволъ" с дарение (банков превод, в брой - през Cashterminal, ePay.bg - EasyPay, PayPal, биткойни), абонамент или покупка на наш рекламен продукт:

Print Friendly