„Моделът „Кумгейт“ деформира политическата демокрация в България и влияе върху резултатите от изборите на всички нива“ – обяви депутатът от БСП Валери Жаблянов, разкривайки нова схема за роднински и кумовски назначения в „Булгартрансграз“, свързани с депутата Делян Добрев.

Скандалът наречен „Кумгейт“ тръгна от дълго игнорираните разкрития на Биволъ за шуробаджанашки назначения в община Хасково и обществени поръчки спечелени от приближени на Делян Добрев, включително в санирането (виж тук).

Жаблянов обаче едва ли е най-подходящият трубадур на прозрачността и обявената от БСП „деКУМонизация“, разбирай борбата с шуро-кумо-баджанащината, назначенията на роднини и свързаната с тях експлоатация на обществен ресурс в частен интерес. Най-малкото, защото

Съпругата на депутата е уволнена заради конфликт на интереси

В първите месеци на управлението на ГЕРБ през 2009 г. министър Трайчо Трайков уволнява шестима от Дирекцията „Европейски фондове за конкурентоспособност“, която отговаря за изпълнението на Оперативна програма „Конкурентоспособност“. Сред уволнените е и шефката на дирекцията Ивет Жаблянова. Посочената от министъра причина е „конфликт на интереси“.

„Те ще бъдат отстранени от работа, като наказанието, което се предвижда за извъншеното от тях е до 3 години лишаване от свобода“, казва тогава Трайчо Трайков, цитиран от Дневник.

През март 2012 г. на парцела на Жаблянови в Симеоново кипи строителство.

Изданието уточнява, че при назначаването на Жаблянова се е коментирало, че тя заема ръководния пост по политически причини. Съпругът й политолога Валери Жаблянов тогава е член на БСП и при управлението на Тройната коалиция е бил съветник на бившия премиер Сергей Станишев.

До лишаване от свобода за Жаблянова и нейните подчинени обаче така и не се стига. Вместо това след няколко години в семейството се появяват отчетливи признаци за

Нарастващо благосъстояние

Не е известно с какво се е занимавала Ивет Жаблянова след като отива на трудовата борса. В Търговския регистър няма следа от нейни фирми с успешен бизнес. Единствената фирма с нейно участие е заличена през 2008 г.

Валери Жаблянов става депутат през 2013 г., но още през март 2012 г. на семейния парцел в престижния квартал Симеоново тече ударно строителство, показват кадрите, запомнени от Google Maps (виж тук).

Завършената вила на Жаблянови в Симеоново

Строежът е завършен и вилата е обзаведена към началото на 2014 г. За това свидетелства криминалната хроника, според която на 11 февруари 2014 г. жилището на Жаблянови е обрано и са задигнати бижута и техника.

В декларацията на депутата от 2013 г. няма информация за строящата се сграда, но през 2014 г. Жаблянов обявява „осъществено право на строеж“ за общо 360 000 лв. за него и съпругата му. Като произход на средствата е посочено, че те идват от „заем и спестявания“.

От такъв заем обаче няма и следа в обявените от Жаблянов декларации. Декларираният ипотечен заем от ДСК за 67000 лв. е за закупуване на съвсем друг имот – апартамент в кооперация, която се намира в кв. Крива река, показа справка в Имотния регистър.

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet

This post is also available in: English