Шпионинът, който владее имоти

Capture_2014-05-10_a_14.17.09

Сашо Миялков (снимка Томислав Георгиев)

През деня работата на Сашо Миялков е да ръководи тайната полиция на Македония.

Но тази работа не може истински да опише неговите власт и влияние. Миялков е от малката клика мъже, които управляват Македония – мъже, които включват братовчед му и кума му. Същевременно, под негово ръководство, агенцията му е критикувана, че избягва да упражнява надзора, който трябва да упражнява, че не отговаря на стандартите на Европейския съюз и, че се намесва където не трябва.

Миялков, който е държавен служител от кариерата, е и доста богат. Проектът за журналистически разследвания на организираната престъпност и корупцията, (OCCRP), заедно с Нова Телевизия (NOVA TV) в Македония и Чешкия център за разследваща журналистика разкри, че Миялков е инвестирал милиони в скъпи недвижими имоти в Прага.

Миялков, чието официално звание е Началник на администрацията на Македония за сигурност и контраразузнаване, притежава голям брой недекларирани инвестиции. Като държавен служител, той е длъжен да декларира имуществото си, но така и не го е направил. Много от тези инвестиции са свързани с други скандални бизнесмени и политици.

По този повод в средата на февруари OCCRP изпрати въпроси на пресслужбата на Миялков, но до момента обещаните отговори така и не пристигнаха. От месец март насам той е продал ценен недвижим имот в квартала Велеславин на чешката столица.

Документната следа

Като държавен служител Миялков е длъжен да подаде подробна декларация за богатството си в Комисията на Македония за борба с корупцията. Законът също така гласи, че трябва да докладва пред Държавната комисия за превенция на корупцията всички промени в това богатство, ако те надвишават стойността на 20 средни нетни заплати за предходните три месеца.

В декларацията, която е подал Миялков пропуска да спомене повечето от притежанията си в Прага. Включил е апартамент в Стария град на Прага и акции в чешка компания. OCCRP и партньорите му откриха активи от недвижими имоти за поне 2 милиона щатски долара, регистрирани на неговата компания и лично на него, които е трябвало да декларира.

Документи за собственост показват, че Миялков е притежавал парцел от 15 000 квадратни метра в квартал Велеславин на чешката столица – първокачествена земя, оценена на около 1 милион щатски долара. През март голяма част от него – около 11 000 квадратни метра-е била обявена на пазара за недвижими имоти и впоследствие продадена. Той е и собственик на апартамент в Микле, бизнес квартала на Прага.

Capture_2014-05-10_a_14.21.05

Велеславин – Парцелът известен като Strnadovy zahrady (Страндови градини) е разположен на повече от 50000 квадратни метра.

Шефът на разузнаването е свързан и с лабиринт от фирми, и чрез тях с влиятелни чешки и чуждестранни бизнесмени.

Според македонското законодателство, държавните служители могат да имат частен бизнес, докато са на служба, но трябва да декларират всички частни интереси и богатството си. Ако не го направят, наказанието е глоба в размер на 300-800 евро (412-1,100 щатски долара).

Смесване на бизнес и власт

Миялков, който в момента е на 48 години, започва кариерата си в управлението през 1998 г., следвайки стъпките на могъщия си баща Йордан Миялков, който беше лидер в тогава-новосъздадената държава Македония след разпадането на Югославия. По-възрастният Миялков е първият министър на вътрешните работи до 1991 г., когато умира в автомобилна катастрофа.

По-младият Миялков пое юздите и на бащиния бизнес. През 1980 г., Миялков старши е директор на чешкия клон на македонската текстилна компания Макотек (Makotek), основана през 1949 г. и притежавана от тогавашното югославското правителство. Семейство Миялкови е живяло дълго време в Прага.

Първото назначение на младия Миялков в македонското правителство е като помощник на министъра на отбраната в сферите на сигурността и разузнаването. Той заема поста в продължение на две години, считано от 1998 година. Този пост беше последван от други две държавни назначения свързани с отбраната и сигурността на Македония. И докато държавната кариера на Миялков се развива стремглаво, същото се случи и с фирмите и холдингите му в град Прага.

През 2003 г. Миялков си взе три години почивка от държавните дела, само за да се завърне през 2006 г. като началник на македонските тайни служби. Новата политическа обстановка в Македония, създадена след като партията ВМРО-ДПМНЕ дойде на власт, се оказа много изгодна за Миялков. Това доведе до разцвета на “семейството”, както ги наричат местните жители – тройката най-могъщи политици в страната: Миялков, братовчед му, премиерът Никола Груевски, и Зоран Ставревски, който е заместник министър-председател, министър на финансите и е бил кум на сватбата на Груевски. На всичко отгоре, братът на Миялков – Владимир – е съветник в кабинета на Генералния директор на македонската митница.

Capture_2014-05-10_a_14.28.33

Експерти по борбата с корупцията протестираха напразно срещу тези назначения, които те наричат отявлен конфликти на интереси.

„Това е очевидна ситуация на непотизъм (служебно покровителстване на роднини и близки – бел. на редактора) … Това им дава възможност да контролират цялата власт – и чрез бюджета, и чрез използване на механизмите на тайната полиция,” каза Слажана Тасева, председател на Прозрачност без граници (Transparency International, TI) за Македония и първия председател на Антикорупционната комисия. „Тези връзки са много силни и с течение на времето те придобиха огромна финансова сила, лично за тях и за партията. Тя им дава пълна власт да контролират всички механизми на демокрацията.”

Чешките компании

Миялков основава първата си чешка компания през 1993 г. заедно с брат си. Наричат я Mijalkov s.r.o, а по-късно променят името й на Efficiency (ефективност) s.r.o. Заявената й цел е дейност в сферата на недвижимите имоти. От 2008 г. насам Миялков е единственият й акционер. Тази компания е собственик на луксозен апартамент в популярния Стар град на Прага. Според документи за собственост, той го е купил през 2001 г. за 360,000 германски марки, (около 235,000 щатски долара).

Компанията Efficiency притежава и 50 процента от акциите в друг бизнес с недвижими имоти – Style Fashion s.r.o. Myrtlanis s.r.o е трето дружество, което е принадлежало на Миялков, но наскоро собствеността му е била прехвърлена на базираната в Панама-компания – Tasiga Corp.

Myrtlanis е притежавала и парцел от 15 280 квадратни метра в скъпия пражки квартал Велеславин, който на 7-ми януари е бил прехвърлен лично на Миялков.

Четвърта компания, Service Point s.r.o., е закрита през 2013 г., след като е построила 50 луксозни апартамента в квартал Микле на Прага. Миялков е предоставил земята върху която са построени апартаментите – инвестиция на стойност 500,000 щатски долара – и в последствие е придобил 50 на сто от акциите на дружеството. Миялков е собственик на апартамент в този жилищен комплекс, който не е посочен в официалната му декларация за собственост.

Другата половина от акциите в Service Point s.r.o. беше разделена между братята и Воислав и Деян Спаравало, дългогодишни партньори на Миялков с добри местни връзки.

Тасева от TI каза пред OCCRP, че наличието на бизнес в чужбина не е непременно проблем, освен ако не се декларира и не е прозрачен. „Правенето на бизнес с офшорни компании дава възможност тези компании да извършват дейности като незаконни банкови преводи и пране на пари”, каза Тасева. „Оповестяването на имената или на истинските собственици на тези дружества е желателно, защото (в противен случай) подобна ситуация може да се използва за незаконно политическо финансиране. Това е забранено в Македония, но няма ефективни механизми, които да прилагат тази забрана.”

Горан Минчев, председател на македонската парламентарна комисия за контрол върху тайните служби, заяви, че е налице конфликт, въпреки че Миялков твърди, че неговите бизнес интереси не са в конфликт и не са незаконни. „Като шеф (на агенцията за разузнаване) той може да проследява комуникации, да подслушва телефони на бизнесмени, да следи борсите, (и) да следи икономическите тенденции. Въпреки че бизнесът му е извън Македония, тайната полиция си сътрудничи с други чужди служби. Властта му е огромна”, каза Минчев.

Приятели и пари

Спаравалови, основните бизнес партньори на Миялков в Чешката република, са свързани с широк кръг от фирми в тази страна. Имат много общо с Миялков. Имали са един и същ постоянен адрес в пражкия квартал Петрини. Имали са дружества регистрирани на едни и същи адреси и са живели в една и съща къща. Братята Спаравало са тясно свързани чрез други компании с други бизнес магнати от бивша Югославия.

Сред тях са:

Милутин Перич, безспорен лидер на чешката хазартната индустрия, който управлява мрежа от казина и игрални автомати.

Милорад Мишкович, строителен предприемач, свързан чрез контактите си с високите етажи на властта в чешката политика.

Миодраг Максимович, много сериозен инвеститор в енергетиката.

Томас Самий, адвокат роден в Ню Йорк, който става инвеститор в недвижими имоти и има общ бизнес с бившия хърватски генерал Владимир Загорец и с Милорад Мишкович.

Воислав Спаравало се премества в Монако през 2005 г., където в момента има статут на постоянно пребиваващ.

Страх и съдебни процеси

През последните няколко години малко македонци се осмеляваха да говорят за Сашо Миялков, но миналогодишната смяна в ръководството на опозицията промени нещата. Политиците и населението като цяло сега са по-склонни да го обсъждат публично.

Имаха причина да се страхуват. Той не само беше шеф на тайната полиция, а и заведе маса съдебни дела срещу критиците си. Заведе дело срещу македонския седмичник “Фокус” за съобщаване на изявление на бившия македонски посланик в Чешката република. Миялков беше публично критикуван по този повод от специален представител на ООН за свободата на изразяване, който дори го призова да се оттегли от случая. “Фокус” изгуби делото и главният му редактор и репортерът написал новината бяха осъдени да заплатят на Миялков 8,000 евро (10,500 щатски долара), което включва и съдебните такси.

През октомври 2007 г., Яни Макрадули, депутат в македонския парламент, обвини Миялков по време на пресконференция, че използва властта си и влиянието си да прави бизнес.

Миялков заведе дело срещу него и заяви, че обвиненията на Макрадули са оказали огромно влияние върху него, създавайки “чувство на тревожност, депресия, тежко унижение.” Той каза в съда, че не може да погледне децата си и съпругата си в очите или да спи спокойно, а психиатър заяви в съда, че атаката е довела Миялков до състояние при което не можел да изпълнява ежедневните си дейности. Миялков спечели делото.

Статия на близка тематика – пари, власт и телефонни записи

Начинът по който македонските тайни служби харчат пари е може би най-сериозното от множеството противоречия около тях.

През последните осем години Сашо Миялков така и не се яви лично да докладва за неговата агенция пред парламентарната комисия, която трябваше да я контролира.

От 2006 г. насам бюджетът на полицията нарасна бързо. Днес Министерството на вътрешните работи е институцията, която разполага с един от най-големите бюджети – около 218 милиона щатски долара за 2014 г., от които около 170 милиона са за въпросите на сигурността. Сравнете това с 2006 г., когато целият бюджет на министерството беше около 146 милиона щатски долара. Още едно сравнение – Министерството на транспорта и съобщенията, отговарящо за всички инфраструктурни проекти като пътища, железопътни линии, канализация, и газови тръби, разполага с бюджет от около 78 милиона щатски долара.

Промените в законодателството позволиха на тайната полиция лесно шпиониране на комуникациите на гражданите с малко или никакви документи или надзор. Опозицията твърди, че Миялков контролира цялата държава.

Тито Петковски, който председателства Парламентарната комисия за контрол на изпълнението на мерките за наблюдение на комуникациите създадени от Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната, заяви: „След като се промени законът, тайната полиция получи много власт. Позволено им е да подслушват хора в продължение на 48 часа без каквато и да е съдебна заповед или писмено одобрение – само с едно телефонно обаждане до съдия”.

Петковски заяви, че комисията за надзор не работи.

„Нямаме срещи, не посещаваме Министерството на вътрешните работи. Когато опозиционният лидер Любе Бошковски беше арестуван през 2011 г., основните доказателства в съда срещу него бяха телефонни записи направени от Министерството на вътрешните работи – тайната полиция,” каза той. „Когато поискахме проверка на тези записи, министърът заяви, че не разполагат с този вид доказателство, и че посещението ни няма да ни е от помощ… Наистина не е за вярване, нали?”

В свой доклад за напредъка на Македония през 2010 г, Европейската комисия остро критикува Министерството на вътрешните работи за политиката му по разрешаване употребата на специални разузнавателни средства, заявявайки че тя не е в съответствие със стандартите на Европейския съюз (ЕС) и изрази опасения за неправомерна политическа намеса. Критиките продължиха и в следващи доклади.

Загрижеността заради неконтролируемата власт на тайната полиция редовно намира място в докладите за напредъка на страната изготвени от ЕС и международни организации за борба с корупцията.

Горан Минчев, председател на македонската парламентарна комисия за контрол върху тайните служби, казва: „Докладите на тайната полиция и програмата й никога не са навреме, а понякога са с десет месеца закъснение. Никога не съм имал достатъчно факти за работата на тайната полиция, факти, които могат да ме уверят в правомерната й дейност. До ден днешен не са успели да представят подробен бюджет за това как харчат пари”.

Македония е страна кандидатка за членство в ЕС от 2005 г. насам и докладите на ЕС, на Държавния департамент на САЩ и на международните организации за надзор непрекъснато обръщат внимание на тези и други проблеми. Тези доклади и медии наблягат на широко разпространената корупция, правителствения контрол над медиите, и на хвърлените зад решетките журналисти и политически затворници.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: