Людмил Николов: Нужен е нов морал в управлението на Царево

Евгения Джорджева

Само спешна и цялостна промяна в управлението ще спаси Царево от гибел. След 10-години корупция, общината е фалирала и обезлюдена, общинската собственост е разпродадена за дребни стотинки, бетон съсипва онова, с което я е дарила природата, и стопира единствения останал поминък на местното население – туризма. Царево е зад „желязната завеса”. Там демократичните промени още не са  проникнали. И ако сега не бъде наложен морал в управлението, след 4 години може да е късно –  общината ще се превърне в гето за ново заселени избиратели, считат от общинската организация на СДС в града. През последните години общинските съветници от СДС са били единствената реална опозиция във феодализирана община. Те имат идеи за промяна и се надяват да ги реализират чрез избора на техния кандидат за кмет – Людмил Николов.

На пресконференция в Бургас, в присъствието на Костадин Марков, председател на областния съвет на СДС, кандидат-кметът Людмил Николов, кандидатите за общински съветници от СДС в Царево Слави Иванов и Валентин Николов представиха своите виждания за спасяването на общината от пълна разруха. Програмата бе опвестена в областния град, заради тоталното медийното затъмнение, наложено от години в Царево, и опасенията, че всички други предизборни платформи, освен на досега управляващите, няма да бъдат отразени правилно.

„От 1989 г. насам в Царево се е променило единствено това, че туризмът беше изхвърлен от района, обещаната индустрия така и не се разви и местното население търси реализация навън. Поминък в тази иначе перспективна община няма. Ако не се разбие корупционната схема в местната администрация, ще стане още по-зле.”, заяви Людмил Николов.

От СДС искат да се спре източването на общинския бюджет и гарантират промяна в управлението на всички общински предприятия, които досега само са поглъщали огромни средства за издръжката си и не са осигурявали никакви приходи. През 2010 г. общината е имала задължения от 5 800 000 лв., а през 2011 г.  получила кредит от още 3 000 000 лева. Не е известно за какво са похарчени парите, щом общината продължава да има задължения към местни и чужди фирми.

С тези факти кандидатът за кмет Людмил Николов оборва твърденията на досегашната администрация, че Царево е най-богатата община, защото харчела най-много средства на глава от населението. Всъщност тук се харчи безразборно и неясно за какво, сочат данните. За нови тротоарни плочки в центъра е платено три пъти повече от действителната им стойност. Гордостта на администрацията – учебният център, е погълнал над 9 000 000 лева, а е видно, че в него не са вложени толкова пари. Издръжката на персонала на новоизградения музей неколкократно надвишава потребностите. Разходите по Пристанище Царево, след като бе поето за стопанисване от общината, са 230 000 лева годишно, а приходите – едва 80 000 лв. След като бе оградено и от него бяха изгонени над 400 рибари, то се превърна в изключително скъп паркинг за яхти. Но нито един местен жител няма яхта, уточняват сините.

Община Царево носи славата на една от най-корумпираните общини в страната.

Според извършения одит, констатираните закононарушения със съставени актове са над 112, но от това не са произтекли никакви последствия. Общината се е превърнала в най-големият търговец на недвижими имоти –  продава се общинска земя на безценица на определени лица и фирми. Същевременно общинският бюджет е в постоянен дефицит. В него няма нито 1 свой лев. Заради непрозрачно предлагане на обществените поръчки, реализацията на всички проекти е спряна и досега тук пари от еврофондове не са постъпвали.

„Договарянето се извършва „на четири очи” и аз съм свидетел как се прави това, казва Людмил Николов. Но каквото и да се направи в Царево, то е скрито зад решенията на ОбС, значи с решение на общинския съвет на БСП и неговите партньори.”

Не се работи по изграждането на инфраструктурата. Пречиствателната станция вече от години работи незаконно – без акт 16, а в с. Велика, където местното население иска да развива туризъм, има проблем дори с водата.  Царево се прочу в международен план със скандалното незаконно строителство на комплекса „Златна Перла”, край Варвара, заради който кметът Петко Арнаудов дори се опита да унищожи завинаги Природен парк „Странджа”.

Обедняла, общината няма пари за здравеопазване, образование, социални дейности.

Болницата е свита в медицински център, за който не може да бъде намерен управител. Хората бягат от Царево, родителите поощряват децата си да живеят другаде. Работа тук няма за никого – нито за специалисти, нито за хора с по-нисък ценз. Властващата администрация полага усилия да засели Царево с нови жители от Котленско и Сливенско, на които дава определени приоритети, срещу сигурни гласове. По последна справка, представена пред медиите от Людмил Николов,  между 1 септември 2010 г. и 22 юни 2011 г. ново регистрираните жители на общината са 487. Преселниците се настаняват вече не само в новооформеното гето на входа на Царево, но превземат още Ахтопол и Варвара. Част от тях живеят и на палатки на територията на Природен парк „Странджа” – без ток и вода. 

Постепенно Царево се изпълва с ниско образовани и безимотни хора.

А неотдавна, за да засели няколко новодошли семейства, общината дори е купила 4 стари прогнили бунгала, за които е платила 72 000 лева от бюджета. Местните хора са възмутени от подобна абсурдна и вредна политика на Петко Арнаудов, която с цената на обществени средства прогонва младите от Царево, за сметка на пришълци-роми, които да гласуват неизменно за един определен кандидат.

Новообразуваните гета променят и без това нерадостния облик на Царево. Устремно продължава хаотичното строителство – и на „бетонни палати” и на „бидон бараки”. ОУП няма, защото и той е опорочен. Приет в угода и в услуга на властимащите, планът все още се разхожда по различните съдебни инстанции, казват от СДС.

Междувременно се унищожава всичко, заради което туристите биха дошли тук. В Царево туристическият сезон се свива до 20-30 дни, летовниците нямат какво да правят. Достъпът до плажовете е затруднен, пътища до съседните къмпинги и местности няма, няма спортни зали, места за разходка и забавления. Единственото развлечение на летовниците са шатрите и сергиите, струпани на няколко квадратни метра в центъра. Останалото са тъмни и безлюдни улици.

Всичко това обяснява и устремното увеличение в броя на битовите престъпления. А неотдавна, в една от кражбите полицията констатира участие и на общински съветник, бивш кмет на Царево.

На своеволията и злоупотребите на местната администрация и 10-годишното „царуване” на кмета трябва да се сложи край, считат от СДС – Царево.

Те знаят какво трябва да се направи, за да започне промяната. Имат и визия за общината след 20 години. Но за да се постигне тя, трябва преди всичко да се спре с криминалното източване на обществени средства, с продажбата на общинска собственост на безценица, обществените поръчки и конкурси да станат открити,  да се даде приоритет на местния бизнес и да се прекъсне порочната практика за назначаване на близки и зависими безотговорни хора в общинската администрация.

Кандидатът за кмет Людмил Николов е председател на общинската организация на СДС и общински съветник в ОбС-Царево от 2007 г. насам. Винаги е бил опозиция на своеволията на тоталитарния кмет Арнаудов. На 54 години е, женен, с две деца. Има висше образование – „ДВГ” и Военно училище. Собственик е на дружество за строителство и търговска фирма.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: