ОПГ на ГЕРБ безчинства в Царево и след като причини наводненията

Смърт при злополука и незаконни заведения. Прокуратурата и кметът перат олигарха на ГЕРБ в Царево

Местният бос Ангел Цигуларов и партньорите му секат безогледно гори и ползват на безценица общински имоти
Николай Марченко
Последвайте:

“Кметът в сянка” в гр. Царево Ангел Цигуларов е за пореден път “измъкнат”, вместо да бъде подведен под отговорност, с помощта на местната власт и на Прокуратурата на Република България (ПРБ). Според документите, с които “Биволъ” разполага, има постановление на Окръжна прокуратура – Бургас, според която Цигуларов е оневинен за загиналото дете при незаконна сеч, извършвана от неговите фирми и работници. Същевременно има сигнал, че заведението му в Царево е с бетонни, вместо преместваеми постройки, както е по договор с Общината и по закон. Не е чудно, че Цигуларов се разпорежда в Царево, след като е един от местните лидери на ГЕРБ и кметът-многомандатник от партията на Бойко Борисов, Георги Лапчев, му е на разположение, дори при явните престъпления срещу природата и града. 

Починало е дете, виновни няма. Има “изпрани”

Една от фирмите на Цигуларов, която се занимава предположително със законна и незаконна сеч, е разследвана от Окръжна Прокуратура – Бургас. Става дума за прокурорска проверка срещу неизвестен извършител, за това, че на 1.02.2018, в гората до гр. Ахтопол, отдел 242 И на Териториално горско стопанство – Царево, поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена трудност – дърводобив, извозване до временен склад, е причинил смъртта на Исус Станков Иванов, от гр. Ахтопол, общ. Царево, обл. Бургаска – престъпление по чл. 123, ал. 1 от НК”. 

Установено е, че на 14 декември 2017 г. фирмата на Цигуларов “Айди 555” подписа договор с ТП “Държавно горско стопанство Царево” за дейностите като “сеч, извоз, сортиране и рампиране на дървесина до временен склад от горски територии”. За целта фирмата на Цигуларов е предоставило на ДГС – Царево и списъка с 13-те работници, които ще изпълняват дейностите. Само двама от тях обаче са били на трудови договори на длъжността “Секач”, станало е ясно впоследствие по време на разследването. 

“Айди 555” ООД

През 2018 г. “Айди 555” подписва споразумение за “съвместно осигуряване” на условията по Закона за здравословни и безопасни условия на труд с ЕТ “Ивелина-09 Стоян Милев”. Въпреки, че има устна договорка Стоян Милев да е подизпълнител на фирмата на Цигуларов, то не е било официално отразено.

 “При изпълнение на договора дружеството “Айди 555” имало право съгласно чл. 16, ал. 5 от същият, да заменя подизпълнителите си, в случай, че предварително е посочил ползването на такива. Дружеството не е посочило подизпълнители”, констатира се в постановлението на ОП-Бургас. 

Така, “Ивелина-09 Стоян Милев”, която не разполага със собствени работници, е наемала по устни договорки, редица местни жители с каруци, срещу 1,50 – 2 лв. на кубик превозена и складирана дървесина. 

Но през 2018 г. единият от наетите от Стоян Милев служители без договор, е работил заедно с 15-годишния си син, който му чиракувал при превоза на дървесината със семейния им кон и каруца. 

След месеци обаче е напуснал, понеже си е намерил работа в строителството. Също е забранил на сина си да ходи в гората да работи, но младежът не е слушал и ходил тайно с кона и каруцата да превозва дървесината към склада. В един от такива дни при разтоварване на каруцата една от трупите е паднала върху него и е момчето е починало от удар с главата в земята, малко преди да пристигне линейката.

Но фирмата на Цигуларов и неофициалният й “подизпълнител” успяват да се отърват от дело, благодарение на постановлението на прокурор от ОП – Бургас, който не открил състав на престъпление.  

От постановлението на ОП – Бургас (Скрийншот: “Биволъ”)

Според прокурора, след като на 31 януари 2018 г. бащата едностранно прекратява “устната договорка”, то “предвид това следва да се приеме, че на на 1.02.2018г. св. Йордан Асенов Илиев не е работил за св. Стоян Милев, респективно и пострадалия Исус Станков Иванов също не е имал качество на работник”.

Прокурорът от ОП-Бургас Христо Колев изпира Цигуларов и подизпълнителите му: “Считам, че в хода на разследването не са събрани доказателства за извършено престъпление по чл. 123 от НК, а именно, наказателно отговорно лице е причинило другиму смърт по незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност”. 

За да изпере местните босове, прокурорът от Бургас също така прехвърля вината за това, че е загинал при злополука върху…самия загинал, 15-годишния непълнолетен Исус Иванов. “Установено и доказано е, че пострадалият сам е решил да отиде в гората и с каруца да извозва намерени от него нарязани дърва до временния склад, и че след като е извършил това, той сам е решил да разтоварва дървата в склада и да ги подрежда на фигурата на баща си – св. Йордан Илиев, въпреки че е знаел че това е забранено за лица на неговата възраст и въпреки забраната от родителите си”, гласи постановлението на ОП-Бургас. 

Фирми на ГЕРБ и кметът им “в сянка” – отговорни за жертвите в Царево, сигналите се смачкват

Прокурорът Колев счита, че “не са събрани доказателства” и за “извършено престъпление по чл. 122, ал. 1 от НК – причиняване на смърт по непредпазливост”: “Тъй като е доказано, че няма въздействие от друго лице при повдигането на дървото от пострадалия и последвалото падане на земната повърхност”. И с тези аргументи прекратява делото. 

Прокурорът очевидно е бил принуден да признае, че неспазването на правилата за безопасност на работното място е проблем не само на самите служители, но и на работодателите, които вместо с убийство по непредпазливост, да отговарят за по-леки нарушения.

“При разследването са събрани данни за неспазване на правила, установени за охрана и безопасността на труда, като в района на сечището са допуснати на работа лица без трудов договор, наети само по устни договорки, без на същите да е бил проведен инструктаж и да са снабдени при работа с лични предпазни средства”, пише Христо Колев. 

“Наред с това са налице и данни, че ръчно е товарена и разтоварвана едра и средна дървесина, което е забранено, както от лицата наети по трудов договор, така и от тези по устна договорка”, констатира бургаският прокурор. 

Той констатира извършено престъпление по чл. 136 от НК, и на базата на чл. 35 и чл. 36 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) препраща делото “по компетентност” на Района Прокуратура – Бургас. 

Всъщност престъпленията са доста тежки, тъй като е загинало непълнолетно дете и има риска за други работещи на трудов договор, и тези които работя неофициално, защото условията на труд не се спазват и се пести от техника, за сметка на товарване  и разтоварване на ръка. 

Как се е стигнало дотук? Всъщност става дума за политически протекции върху разследваните лица и конкретно Цигуларов, чиито фирми са станали по-широко известни и по др. скандали, най-вече свързани с наводненията в Царево през изминалия месец септември. 

В разследване на сайта BIRD.bg от септември т.г. се споменава същата фирма “Айди 555”, свързана с Цигуларов. Според разследващата медия, преди три години мащабното изследване “Горигейт” извади наяве незаконни сечи, като в района на Царево рекордьор беше “Айди 555”.  “Цигуларов е важна фигура в Царево. Общински съветник и строителен предприемач, той има и фирми за дърводобив, които секат в Странджа”, писа BIRD. Само за 2019 г. оборотът на “Айди 555” бе 5,577,000 лв. оборот при 652,000 лв. печалба. 

Както писа “Биволъ” на 11 септември 2023 г., срещу фирмите на Цигуларов има множество сигнали, сред които и такива, подадени от общинския съветник Емил Пейчев до Прокуратурата и др. компетентни институции. Фирмите на Цигуларов са едни от рекордьорите по обезлесяването в Царево, което е и една от основните причини за наводненията там от началото на изминалия месец септември. 

Ангел Цигуларов като общински съветник (Източник: tsarevo.org)

 

Едно от най-скандалните престъпления на фирмите около Цигуларов е описано в Констативния протокол на Басейнова дирекция незаконно изгребване на инертна маса от река Черна, което е подкопало наскоро рмеонтирания рухнал мост, при което автомобил бе пометен от водната стихия и в него и на моста загинаха 4 души.

През февруари т.г. Басейнова дирекция прави проверка по сигнала на общинския Емил Пейчев на място и става ясно, че следите на тежкотоварната техника край моста може да са на фирмата “К Билдинг” ЕООД – гр. Бургас, която изгражда паркинг на засипаното дере до Пожарната служба по поръчка на Община Царево.

Регистрираната през 2012 г. фирма със само 100 лв. капитал е сменила три собственика за 11 години и в момента като такъв фигурира Станчо Стоянов Стоянов. Той е също съсобственик на фирма “Тимбър лес”, която препдоложително се занимава с дърводобив, заедно с лицето Йордан Въчев Вълчев, която е длъжник на “Банка ДСК” и на НАП – Бургас. Стоянов е бил съдружник във фирма “Тимбър лес 2” през 2022 г., но през януари 2023 г. продава дяловете си на лицето Йордан Вълчев, който на свой ред ги продава буквално след 8 дни на Цигуларов, който е известен като предприемач и партиен активист на ГЕРБ в Царево. 

Незаконни заведения с монолитно строителство 

Същевременно срещу заведенията, свързани със съдружника и предполагаемата “дясна ръка” на Цигуларов в Царево, има сигнал до “Биволъ”, че са незаконни – с трайно монолитно строителство, въпреки че разрешителните им са само за такива с преместваеми обекти. Едното заведение е в центъра на стария град, а другото е на плажа “Зеленкото”. И двата са незаконно построени, а сигналите за това остават без разглеждане. Както се вижда на снимките, с които “Биволъ” разполага, налице е използването на бетон и др. строителни материали, които при преместваемите обекти са забранени.

Двете заведения са записани на фирмата “Кей-Ди-2013” ЕООД (гр. Царево, ул. Екзарх Йосиф, 1) на Кирил Иванов Йовнов, известен с прякора си “Малкото Джари”.  Въпросното лице е съдружник в „КЕЙ-ДИ-2013” от края на 2018 г., а от 2021 г. е негов едноличен собственик на капитала и управител. 

 

Заведението е видимо бетонирано, не е "преместваем" обект (Снимки: "Биволъ") 

От 12 май 2014 г. Община Царево има сключен договор за наем, относно възмездното ползване на 150 кв. м. от общински недвижим имот с това дружество за срок от 10 години, представляващ ПИ с идентификатор 48619.505.645 по КККР на гр. Царево, кв. „Василико”, за реализирането на поставяем обект – „Заведение за хранене и развлечения”. 

Във въпросния имот има реализирано масивно строителство на два етажа, което няма как да се третира за поставяем или преместваем обект, защото няма как този търговски обект да се отдели от земята, тъй като е трайно закрепен с десетките кубици бетон, наляти в този незаконен строеж. Подателят на сигнала е сигурен, че не е изпълнен и съобразно одобрената от община Царево схема за поставяем обект. 

За обекта е отлята стоманобетонова плоча, явяваща се под на втория от етажите на сградата и бетонов фундамент на първия етаж. Освен това, застроената площ на това заведение не е на 150 кв.м., както е по договора, а съгласно направеното замерване се отнася до ползване на доста повече кв. м. общинска земя. Заградената използваема търговска площ е в пъти повече от това, което е официално записано по договора. 

“Денис и Марсел” ЕООД има над 18 хил. лв. дългове към НАП

Очевидно е, че на Йонков, чиито фирми в Царево имат стотици и милиони левове оборот, не му се занимава с такъв дребен бизнес като управление на двете заведения.  Затова въпросният търговски обект е преотдаден под наем на трето лице – ндружеството „Денис и Марсел” ЕООД,, което го стопанисва вече трети летен сезон този търговски обект. “Денис и Марсел” е регистрирана в гр. Царево на ул. “Михаил Герджиков”, 1, вх. 1, ет. 3, с внесен капитал от 10 лв. и според справката на “Биволъ” в Търговския регистър, е собственост на Осман Шериф Ахмед. Търсачката BIRD показва, че фирмата има задължения към Националната агенция за приходите (НАП) за над 18 237 лв. по данни до 30 юни 2023 г. 

Публична тайна е, че наема за сезон, който прибира дружеството „Кей-Ди-2013” е над 30 000 лв. на летен сезон, за сметка на сумата от 5 856 лв. без включено ДДС, които заплаща годишно като символичен направо “наем” по договор с община Царево. 


 

Второто заведение на "Кей-Ди-2013" е на плажа "Зеленкото" в Царево 

Според извездените в частния регистър “Папагал” данни, само за 2019 г. “Кей-Ди-2013” има 337 000 лв. оборот при персонал от 15 наети служители. Въпреки че за малкия и среден бизнес в областта на ресторантьорския бизнес едно от основните пера е точно наемът на помещенията, на фирмата на Йовнов това й струва едва 57-та част от годишния оборот. Плюс допълнително 24 хил. лв. печели фирмата на Йонков от преотдаване на заведението. 

Нарушението е в това, че съгласно чл. 3 от договора за наем наемателят, т.е. дружеството „Кей-Ди-2013” няма право да пренаема (преотдава) имота, като противното е основание за прекратяване на договора без предизвестие”, като всичко това се знае и от кмета на община Царево. Източниците на “Биволъ” алармират, че мерки не се взимат, защото от този случай “се облагодетелства фирма на лица, близки до местната власт, които забогатяват на гърба на общината”. 


Договорът за наем за заведението на Йовнов (източник: "Биволъ") 

Обществена тайна е в Царево близостта на въпросните братя Йовнови – Кирил и Димитър с управляващите в община Царево, казват източниците на “Биволъ”. Затова, вместо Община Царево да е прекратила договора за наем от 2014 г. и да е премахнат незаконният строеж, да предприеме нова процедура, да се явяват участници, да се актуализира цената и общината да започне да получава реален пазарен наем, кметът Георги Лапчев не прави нищо, докато богатеят негови хора на гърба на общината. 

Редица въпроси, които възникват логично от тази ситуация е, на какво основание на задлъжнялата към НАП „Денис и Марсел”, е издадена категоризация от община Царево, за да стопанисва точно този обект и не е ли това слагане на чадър над фирми близки до местната власт престъпвайки закона? Дали се плаща и някакво тротоарно право допълнително за ползваните квадратни метра вповече от дадените по договора за наем? В случая, дали тази фирма има категоризация направена от общината, за да работи през последните три летни сезона? 

Другото, което е фрапиращо, като обстоятелството, че през 2019 г. има все още съществуващи обяви в интернет на това заведение за продажбата му, за сумата в размер на едва 150 000 лв., но какво се продава? Един незаконен търговски обект с отлят бетон, завоалиран под формата на поставяем и преместваем обект от община Царево. 

Влизането в политиката на Малкото Джари от Царево, който гравитира около ГЕРБ, може да е свързнао с „нагласянето” на поредните търгове от поредицата съмнителните процедури, които прави Община Царево напоследък, за да може да се придобие собствеността от правилните хора и заведенията като неговите да се узаконят в последствие. 

Има редица подадени жалби за незаконно строителство спрямо съответния търговски обект, заведението на Йонков, но те са “на трупчета” в Община Царево, която не предприема следващите се процедури по Закона за устройство на територията (ЗУТ) за констатиране и премахване на незаконното строителство 

Луксозна вила във Велинград само срещу 50 хил. лв. 

Йовнов е свързан с общо 6 фирми. Освен “Кей-Ди-2013” ЕООД, в която е едноличен собственик на капитала, той също е съдружник и управител в дружествата като “Царевоинвест” ООД, “Царево системс” ООД, “Йовнов инвестмънт груп” ООД, “Тренди пропърти” ООД и “Холидейинвест 2009” ЕООД

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Йовнов наскоро бе засечен като собственик на една от фирмите, която е участвала в търга за луксозната вила на Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация на пневмофтизи-атрични заболявания “Света Петка Българска” във Велинград. 

Болницата луксозна двуетажна вила от 132 кв. метра срещу скандално ниската сума от 51 125 лв., при положение, че пазарната й стойност няма как да е по-малко от 300 хил. евро.  След като търгът приключи, оказа се, че ползвателите на вилата са свързани с пловдивския строителен и хотелски предприемач Христо Томов и бизнесмена Кирил Йовнов, чиято фирма е класирана на второ място.

От публикацията става ясно, че в момента вилата е суперлуксозна, с модерно обзавеждане, вътрешно SPA, сауна и джакузи. Предлага се в няколко сайта за хотели, както Booking.com. По информация на “Биволъ” вилата се стопанисва от фирма, свързана с хотелите “Арте”. Изданието се позовава на информация от брокери, според които реалната цена на подобна вила сред парк в супер лукс състояние, е поне 300 000 евро и щетата за държавния и обществен интерес е колосална.


Обявата за продажба на луксозното заведение "Винтидж" срещу...150 хил. лв. 

(Снимки: "Биволъ") 

ОПГерб, превзело Царево 

И по двата казуса става дума за близки до ГЕРБ като партията и до Георги Лапчев като дългогодишен кмет на Царево, лица. Членовете на местното полуолигархично ОПГ са същевременно действащи или бивши общински съветници или кандидати от ГЕРБ, членове, спонсори и партийни активисти на формацията на Бойко Борисов. 

Кирил Йовнов е също силно приближен до местната власт, която е в ръцете на ГЕРБ. Братът на Кирил Йовнов, Димитър Йовнов, е кандидат за общински съветник в листата на ГЕРБ – Царево. Двамата братя са близки със зам.-кмета на Царево Марин Киров, който е сочен за “поставено лице” на местния магнат Ангел Цигуларов. Припомняме, че общинският съветник Емил Пейчев в интервю за “Биволъ” от септември т.г. нарече Цигуларов “Кмет на Царево в сянка”.  

Цигуларов, Лапчев, Борисов (Колаж: BIRD.bg)

Според източниците ни, на сватбата на Киров през август 2023 г. кумовете му са били Цигуларов и съпругата на Кирил Йовнов. Самият Киров в момента е кандидат за кмет на Община Царево от ГЕРБ, тоест по партийната линия е потенциалният наследник на дългогодишния градоначалник Георги Лапчев. 

Според източниците ни, Цигуларов и братята Йовнови “заедно управляват Община Царево”. Киров разчита на Цигуларов и Йовнов да му осигурят подкрепата в ромските махали за местните избори. Цигуларов според местните, е влиятелен сред ромите в общината заради мащабния дърводобив на фирмите му. А Йовнов на свой ред подава в една от махалите ток от намиращата се в близост негова база. Така държа част от ромите и семействата им зависими от него.

Кметът на Царево глобил като частно лице фирма на местния лидер на ГЕРБ

Излишно е да се пояснява, че в Община Царево става дума за тежки случаи на тотален конфликт на интереси, делово и семейно (!) срастване на представителите на местната власт с лидерите на местната организирана престъпност по партийна линия. 

“Биволъ” ще продължи да следи зависимостите в Царево и региона, които директно се отразяват на природата и екологията по Черноморието. 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: EnglishRussianFrench

Вижте също / Read Also

%d