Бюрократите и мафията цинично унищожават природата

Фиаското на властта с обявяването на нова защитена територия на Корал

Шефът на РИОСВ-Бургас и кметът на Царево очаквано превърнаха в цирк заседанието на “комисията” за местността. Че това ще се случи бе предупреден и Кирил Петков, преговарял за плажа с испанския премиер и испанската Iberdrola
Екип на Биволъ

Както и предположи “Биволъ” през август 2023 г., специалната „комисия“, която трябваше да вземе решение за обявяването на нова защитена територия зад плажа Корал, се оказа напълно нелегитимна, а проведеното на 1 септември заседание се превърна в пълен фарс, граничещ с цинизъм. За това алармираха от природозащитната организация Сдружение “Да запазим Корал” по повод продължаващия и при кабинета “Денков – Габриел” скандал Дюнигейт. Няколко дни след нарочната комисия, община Царево беше ударена от бедствие. Отново една от основните причини за бедствието беше бетонирането на морския бряг. Природата отвърна на удара, а кметът на ГЕРБ Георги Лапчев и неговите сподвижници изглежда не разбраха, че природата е по-силна от тях във войната им срещу нея. 

Оказа се, че „Комисията“ на практика е свикана не толкова от скандалния директор на РИОСВ – Бургас Павел Маринов, колкото от кмета на Царево (на заглавната снимка) Георги Лапчев от ГЕРБ, който беше поканил всичките си привърженици в читалището “Георги Кондолов” в гр. Царево. 

И това според представителите на “Да запазим Корал” е било не толкова заседание на комисия, колкото “говорилня”, на която са дали дума на всички „зрители“, включително и представители на собственици на съседни имоти и др. несвързани лица, които непосредствено са се облажили от „услугите“ на общината по един или друг начин.

Подарява ли властта Корал на испанския енергиен гигант Iberdrola?

Заседанието, което уж трябваше да спаси Корал 

„Комисията“ започна с проверка на присъстващите 16 човека, членове на комисията. Оказа се че липсват представителите от страна на три ключови министерства, сред които Министерство на регионалното развитие (МРРБ), Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и дори Министерството на туризма, въпреки че ведомството обеща в официално писмо до “Биволъ” да изпрати компетентно лице (вижте документа долу).

Направи се нелеп опит служител от Югоизточно държавно предприятие (ЮИДП) да стане член на комисията от страна на МЗХГ, но номерът не мина.

Още в началото, представителят на фирмата “Прайм Пропъртис” обяви, че тази комисия е абсолютно нелегитимна, тъй като не са спазени сроковете,  посочени в закона за обявяването й. Тоест каквото и да реши ще бъде нищожно и всяка страна ще може да обжалва в съда. Това беше потвърдено и от участника, представляващ испанската енергийна компания Iberdrola, която е най-големият инвеститор в туристически обекти на тази защитена територия. 

След това дадоха думата на Атанас Русев, единствен представител от сдружението “Да запазим Корал”, което е вносител на предложението за обявяването на нова защитена територия. Той запозна “говорилнята” с вариантите, които седят пред комисията и собствениците на имоти. Както и каза, че това всъщност “не е никаква комисия щом представителите на държавата абсолютно неглижират подобна инициатива, обявена от самите тях”.

Фирми на ГЕРБ и кметът им “в сянка” – отговорни за жертвите в Царево, сигналите се смачкват

Последва изказването на областния управител на Бургас Пламен Янев, а след изказването на кмета на Царево Георги Лапчев, който предложи комисията да прерасне в публично обществено обсъждане (само дето обществото беше представено само от хора от Царево), в което да се включат и всички, поканени от него, разбира се с подготвени предварително речи, реплики и сценарии, говорилнята започна.

Не мина и без провокации към екозащитниците. От публиката се развика „слепия човек“ от Национална асоциация Българско Черноморие (НАБЧ), с познатите си реплики, обиди и лъжи, лично срещу Атанас Русев. Неизвестно защо председателят на „комисията“ не го прекъсна и изобщо му даде думата…

.След това, представителят на Регионалната дирекция по горите – Бургас, жена на средна възраст, заяви че обсъжданите терени били“урбанизирана територия” и на нея нямало как да има защитена територия(!). Да припомним, че преди 7 години това беше мотивът на Ивелина Василева (от Бургас), тогавашната министърка на околната среда в кабинета “Борисов”, за отказ за обявяване на защитена територия, което е пълен абсурд. 

Каква му е работата и експертизата на експерт от регионалната инспекция по горите да говори за урбанизирани територии? Всички мълчаливо се съгласиха на това определено безумно определение, включително и кмета, и областния управител, като след това тази опорка беше повтаряна многократно.

По силата на нищо съществуващо, там не е урбанизирана територия, защото Царево няма действащ ОУП (общ устройствен план). Каква урбанизирана територия върху пясъчните дюни, изключителна държавна собственост. Интересно по каква линия беше поканено РДГ- Бургас? При положение че от няколко години, цялата територия зад плажа и предмет на настоящото предложение е нарочно изключена от горските територии, с изключение на един единствен парцел, в горските карти предназначен за „дворно място“…

След близо час и половина закъснение, жена от публиката се представи за представител от Министерството на туризма, която заяви, че имало грешки в предложението според кадастралната карта и сега се налагало да се правят корекции.

По какъв начин се оказа, че „представителят“ на туристическото ведомство разбира от кадастър и се изказва в тази насока, не стана ясно.

По-натам последваха изказванията на публиката. Изказа се небезизвестния д-р Румен Караманов, на чийто огромен парцел зад пътя на Корал (не попада в границите на предложената защитена територия) в момента се издига поредния незаконен къмпинг с благословията на кметицата на Лозенец (част от „комисията“) и кмета Лапчев, в разрез с всички действащи нормативни документи и закони, разполагайки с едно единствено подписано писмо от служебния министър на околната среда и водите Асен Личев, в което пише дословно „да се реализира инвестиционното предложение (неизвестно какво) без да се прави ОВОС (оценката на въздействието върху околната среда)“.

Ибердрола, която иска да застрои Корал, е в конфликт на интереси в АЕЦ Козлодуй

Но интересното е, че това бе направено с прякото участие на активистката Мирослава Петрова (в момента за пореден път народен представител от “Продължаваме промяната”), тогава съветничка на министъра в същото министерство, поставена там лично от експремиера Кирил Петков.

В момента на този вече изоран напълно с булдозер парцел изниква четвърта постройка, плюс две каравани, без наличието на каквато и да е инфраструктура, вода, ток, канализация(!). За да се продаде за 2 млн. евро на някой балък… Междувременно, кметът Лапчев прави показни акции в разгара на летния сезон и събаря „незаконни постройки“ в близките нарочени къмпинги.

Proekt na Zapoved za obqvqvane

След него се изказа съдружник на Караманов, който започна с това, че има 30 години опит в МОСВ и започна да разказва как се правели експертизи и т.н.

След това се изказа и собственикът на къмпинг ЮГ, как имало тотални глупости, че се предлагала защитена територия по границите на имотите и т.н. Той обаче не се потруди да обясни как на територията на неговия къмпинг от години има разположени цели къщи и апартаменти на самия бряг и на самите пясъчни дюни според специализираната карта на дюните. 

Нито как картата на облесените дюни следват точно кадастралните граници на неговия парцел… А иначе всичко на територията на къмпинга било “законно”, най-вече според дониминираните от ГЕРБ общинари…

Блатното кокиче и корупционното блато на властта

Така говорилнята продължи още около час, след което думата взе пак кметът Лапчев, като странното е защо той реши да поиска комисията да се отложи, за да се направят корекции на предложението и хората да имат информиран избор?

Очевидно добре е запознат, че няма как нищо да се направи на пясъчните дюни, заемащи повече от половината територия от предложението за нова защитена територия… Но накрая направи и предложение следващото заседание на комисията да бъде в същия формат и на същото място. Което се гласува и се прие, с два гласа против. Защо – всеки може сам да си направи изводите. 

От „Да запазим Корал“ са категорични, че “подобен фарс” и начин на организиране на подобна нарочна комисия е “срам за държавните институции в България”.

Тази „комисия“ само привидно е била организирана от подписалия съответното решение Павел Маринов, а на практика участниците в нея, мястото и целия сценарии, са дело на самия кмет Лапчев. Изказалите се от публиката с подготвени изказвания и речи само потвърдиха тези подозрения.

“Считаме тази комисия и взетите от нея решения за абсолютно нелегитимни и ако следващата подобна бъде организирана и проведена по подобен начин, ще се обърнем към съда и няма да вземем участие”, заявиха още от “Да запазим Корал”.

От правозащитното сдружение не планират изобщо да изоставят каузата с Корал, затова се ангажираха своевременно да направят корекции в предложението като включат и пясъчни дюни, които нарочно не са включени в специализираните карти. Както и да уведомят министъра на околната среда и водите Юлиан Попов за “случващия се абсурд, граничещ с беззаконие”.

Кирил Петков обеща пред “Биволъ” да защити Корал, но кабинетът не се погрижи 

Припомняме, че в материала от август 2023 г. “Биволъ” се поинтересува “Подарява ли държавата Корал на испанския енергиен гигант Ибердрола?”.

Тогава ресорният екоминистър Юлиан Попов обеща пред “Биволъ” представителите на правителството по време на заседанието да направят всичко възможно да спасят Корал и др. важни обекти по Черноморието. Което остана само на думи.

От Министерството на туризма на Зарица Динкова пък обещаха да изпратят свой представител на заседанието, без да дадат подробна информация какви точно позиции ще застъпва такъв упълномощен човек.

Инвеститорът на “Корал” плаща милион и половина за незаконни строителни разрешителни

Тогава “Биволъ” също писа, че Кирил Петков през 2022 г. се е опитал преговаря за Корал с испанския си колега Педро Санчес и с топ мениджмънта на Iberdrola, която планира да строи огромен хотелски комплекс в района и е инвестирала преди над десети години около 44 млн. евро в терена. Там се планира да бъде изграден мащабен луксозен хотелски и курортен комплекс.

В телефонен разговор с представител на  “Биволъ” Кирил Петков потвърди, че наистина разговори с испанския му колега Педро Санчес и Iberdrola са водени, но не се е стигнало до някакви конкретни поети ангажименти и не са доведени до край, тъй като кабинетът му е паднал през лятото на 2022 г. Не стана ясно защо разговорите не са били публични. 

Експремиерът отказа да даде повече подробности по случая, но обеща да провери ситуацията около заседанието на комисията. А също така да направи проверка защо скандалният шеф на РИОСВ-Бургас Маринов, който е и бивш областен управител на Бургас по време на кабинета “Орешарски”, все още не е освободен от поста от ресорния министър Юлиан Попов, който е номиниран за поста от “Продължаваме промяната”. 

Снимки: “Биволъ”

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: EnglishRussianFrench

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: