МВР уволни полицая-пират, превзел БАДР, Панама отне флага, а съдът върна танкера на либийците

by Екип на Биволъ

След няколко месеца институционални и съдебни гърчове, пиратското отвличане на либийския танкер БАДР с активното съучастие на българската държава върви към логичен край. След няколко жалби от Либия, Панама отне флага и позивните на танкера, преименуван на БДИН от пиратите. МВР тихомълком е уволнило полицая от специалните части Александър Лонгочев, който е предвождал бандата наемници, превзела насила танкера. Окръжен съд – Бургас излезе с определение №  ІV-775 от 25.04.2019, с което обезсили заповедта за незабавно изпълнение на ЧСИ Тотко Колев. След решението на още няколко съдебни инстанции, на практика всички претенции на пиратите са отхвърлени и танкерът окончателно трябва да бъде върнат на либийската държавна компания.

Милиционери-пирати в бургаския залив

Сагата с либийския танкер БАДР влезе в остра фаза в края на миналата година, точно преди коледните празници. На 21-ви декември в Бургаския залив е осъществена въоръжена атака срещу кораба. В нея участват държавни служители и мутри от нелицензираната фирма “Башев Секюрити Тийм“, които са малтретирали, насилвали и унижавали моряците на борда на BADR, свалили са законния екипаж и са го сменили с друг под командването на украински капитан.

Биволъ пръв публикува заверените свидетелства и разказите на капитана и екипажа за това какво точно се е случило. Освен това изнесохме доказателства, че в състава на частната охранителна фирма “Башев секюрити” са били действащи служители на полицията, изпълняващи ролята на частни охранители в разрез със закона на МВР. Александър Василев Лонгочев (на водещата снимка), действащ полицай от СПС-София се е качил на танкера БАДР с униформа на охранител на „Башев Секюрити Тийм“. Той е разпознат от капитана на кораба като едно от лицата, превзели насилствено танкера.

След няколко настойчиви въпроса на Биволъ до МВР, включително и по ЗДОИ, се получи отговор, че след извършена проверка срещу него е образувано дисциплинарно производство и той е уволнен.

Отговор на запитване по ЗДОИ, с който се признава, че Лонгочев е извършил нарушение и е уволнен.

Александър Лонгочев е образувано административно производство и той е уволнен.

За да стане възможен срамния пиратски акт обаче има поредица от институционални решения и действия, включително на Гранчина полиция и Морска администрация, които са изцяло в полза на претендентите за собствеността на танкера, а именно шефа на групировката “Титан” Димитър Борисов и скандалния адвокат Цветан Цанев – известно от много афери ченге от ДС, включително като посредник за изпиране на стотици милиони петродолари от Венецуела.

Обединение от техни фирми, известно като “Булгаргеомин” ДЗЗД,  се опита да обсебят танкера, стъпвайки на цесия на дълг от истинската държавна фирма, която отдавна е фалирала. Но както стана ясно, всички претенции на сдружението “Булгаргеомин” ДЗЗД почиват на морска ипотека за 9 милиона евро, издадена в Атина, която е фалшифицирана.

Заради фалшификата гръцките власти вече арестуваха местен бизнесмен, а прокурорското разследването продължава. Междувременно Първоинстанционният съд в Атина е постановил обезпечителна мярка, с която забранява използването на морската ипотека за танкера БАДР.

След разгарянето на скандала, от българска страна започна досъдебно производство срещу ЧСИ Тотко Колев, който организира пиратското превземане на БАДР. Стана ясно, че той е лишен от права от Дисциплинарната комисия на КЧСИ по искане на правосъдния министър заради груби нарушения на закона, но държавата мълчи и кой знае защо не се хвали с тази своя инициатива. Тотко Колев обжалва решението на ДК на КЧСИ.

Бягство към Одеса

Част от екшъна с БАДР стана и опитът на пиратите да избягат с кораба в Одеса. Както стана ясно от сателитни данни, публикувани от сайта Maritime.bg, на 14 януари вечерта танкерът БАДР вдига котва и отплава към Одеса. След 4 часа плаване в североизточна посока той прави обратен завой и на сутринта на 15 януари беше вече на рейд в Бургаския залив.

Танкерът е изключил маяка и радиолокационната си система, но катерът на Гранична полиция е успял да го догони и да го върне. Според шефа на “Морска администрация” Живко Петров, капитанът е твърдял, че получил нареждане да бяга към Одеса от собственика “Булгаргеомин” ДЗЗД.

В разговор с Биволъ Живко Петров призна, че капитанът на танкера не се е подчинил на заповедта му да се върне на рейд в залива и е направил опит да избяга. Официално обаче Морска администрация и Гранична полиция в Бургас премълчаха този факт.

Без флаг и позивни

След като за скандала бяха уведомени всички международни институции, Панама започна процедура за отнемане на флага на танкера, прекръстен от БАДР на БДИН. Свалянето на панамския флаг вече е факт, показва справка в системата на Equasis, където от 1 март т.г. корабът се води под неизвестна юрисдикция. Това означава, че той не може да мръдне от рейда в Бургаския залив, където е закотвен след неуспешния опит за бягство.

Справка от системата Equasis за флага и собствеността на танкера към 30.04.2019

Междувременно “Булгаргеомин” ДЗЗД направи опит да продаде танкера на офшорна фирма от Либерия. Такава промяна в собствеността обаче не е отразена в регистрите на Equasis и най-вероятно става дума за поредния блъф на ченгетата зад сдружението.

Сагата с БАДР показва, че ако в български териториални води “врабче не може да прехвъркне, без да го видят”, както се изрази премиерът Борисов, то при съответната логистична подкрепа от държавни институции е напълно възможно да се отвлече танкер в стила на сомалийските пирати. А организаторите на тази срамна акция да останат безнаказани, защото имат имунитет като кадри на задкулисния команден център на Държавна сигурност.

 

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also