Гръцката полиция задържа бизнесмен за фалшифицирането на морската ипотека за танкера БАДР

by Екип на Биволъ

Вчера гръцката полиция е арестувала Георгиос Лапас, който според гръцкия нотариус Йоана Андреадаки е организирал фалшифицирането на морска ипотека върху танкера БАДР в полза на “Булгаргеомин” ДЗЗД.

Задържането е станало по европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от българската прокуратура още в началото на 2018 г. твърди гръцкият вестник Το Βήμα, позовавайки се на съобщение на гръцката полиция.

Това означава, че българската прокуратура е знаела всички подробности, но е мълчала за този случай, дори след като незаконното обсебването на танкера БАДР с фалшиви документи вкара България в международен скандал.

Претендент за собствеността на танкера е сдружението “Булгаргеомин” ДЗЗД, което се представя за наследник на едноименната държавна фирма, но всъщност няма нищо общо с нея. Всички действия на “Булгаргеомин” ДЗЗД, пред българските съдилища и ЧСИ, за да получи танкера БАДР, се основават на този доказано фалшив документ.

На 22 декември 2018 г. танкерът беше буквално превзет от въоръжени гардове на охранителна фирма без лизенз, сред които е имало и действащи полицаи облечени с униформите на “Башев Секюрити”. Пиратската акция доведе до международен скандал и остра дипломатическа реакция на Либия. Държавата ни попадна в доклад на Службата за военноморското разузнаване на Военноморския флот на САЩ като страна, в която има опасност от пиратство.

Вместо да прекрати тази очевидно криминална сага, прокуратурата пасува. Държавните институции дори изразиха подкрепа за пиратите, обявявайки престъпната им схема за “частно-правен” спор.

Биволъ разговаря с нотариус Андреадаки още в края на 2018 г. и тя потвръди своята писмена жалба до гръцката прокуратура, в която описва как е била изфабрикувана фалшивата морска ипотека. Тя се позова и на резултатите от експертиза, която доказва, че нейният подпис и печат са фалшифицирани.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Кой е Георгиос Лапас и как е изготвена фалшивата ипотека?

Арестуваният Лапас е на 46 години и е женен за българска гражданка, съобщава Το Βήμα. В българските регистри той фигурира с името Георгиос Поликарпос Лапас във фирмите “Дизайн Шопс” и “Джи Ел Консултинг”, установи проверка на Биволъ. Лице с името Георгиос Лапас се явява кредитор на друга фирма на гръцки гражданин, като по негово искане е наложен запор за активи на стойност 40 000 евро.

Maritime.bg публикува жалбата на нотариуса до гръцката прокуратура, в която подробно е описано как се е стигнало до измамата.  На 24.08.2017 г. Георгиос Лапас се явява при нотариус Андреадаки като се представя за посредник между “Булгаргеомин” и либийската компания “Либиан Навигейтър”, които според него искали да подпишат договор за морска ипотека. Тя подготвила документите и предала черновите на Георгиос Лапас, за да ги покаже на пълномощниците на “Булгаргеомин” и либийската страна. На една от срещите той дошъл с представителя на “Булгаргеомин” Асен Кавдански.

В уречения ден и час за изповядване на ипотеката никой не се явил да подпише. Спорeд Андреадаки, черновите са използвани за изготвяне на фалшив ипотечен документ с нейния подправен подпис и печат. След като научава за фалшификата от свой гръцки колега, тя веднага пише жалба до прокуратурата, заведена на 28.11.2017 с номер 176209189958.

Лапас успява да положи апостил върху фалшивия документ в гръцкия първоинстанционен съд. Ето как е станало това, според думите на Андреадаки:

Георгиос Лапас се яви и поиска да му съставя пълномощно, нещо, което направих. Това пълномощно бе вписано в книгата на страните по договора под номер 1361/25.9.2017 г. и след като бе подписано от г-н Лапас, му предадох официално копие с моя служебен и професионален печат и законовото обозначение, заедно със съответното ми пълномощие от 25.9.2017 г., подпечатано и подписано от мен пред първоинстанционния съд в Атина, за да бъде сложен на горепосоченото мое пълномощно печат апостил. 

Из жалбата на Йоана Андреадаки до гръцката прокуратура

Позовавайки се именно на този апостил, министърът на транспорта Росен Желязков обяви, че документите на “Булгаргеомин” са редовни, морската ипотека е валидна и ставало дума за “частно-правен” спор. Това стана след като избухна скандала с обсебването на БАДР и изгонването на неговия екипаж с пиратски методи от група мутри, подкрепяни от Гранична полиция и Морска администрация. Министърът не уточни, че сдружението “Булгаргеомин” ДЗЗД няма нищо общо с държавната фирма, която е работила в Либия по времето на социализма.

Чак сега става ясно, че Прокуратурата още от края на 2017 е знаела за фалшификатите и в началото на 2018 официално е поискала ареста на Георгиос Лапас.

От пресофиса на главния прокурор не отговориха на въпросите по кое досъдебно производство е поискана ЕЗА спрямо Лапас и на коя дата.

Вчера БНР съобщи, че танкерът вече се води на името на либерийска фирма, макар че в официалните регистри собствеността не е сменена.

Зад “Булгаргеомин” са “Титаните”, хора на ПГУ и на “Инвестбанк”

Сдружението “Булгаргеомин Лтд.” ДЗЗД включва фирмите “Тектона”, “Моран Трейд” и “Моран Уест”. Формално то се управлява от лицето Венцислав Кръстев от Перник, на чието име са прехвърлени в началото на 2018 г. и фирми на добре известния собственик на сметоизвозващата фирма “Титан” Димитър Йосифов.

Именно Йосифов се явява пред съда като пълномощник на сдружението, заедно с Kостадин Анакиев. Те претендират, че “Булгаргеомин Лтд.” ДЗЗД е купило от държавната компания “Булгаргеомин” ЕАД /в несъстоятелност/ вземане от либийската компания постановено през 1995 г. Пред медиите пък се появи друг пълномощник – Асен Кавдански, който е бил и в офиса на гръцкия нотариус заедно с Лапас.

“Тектона” е свързана с трафиканта на каптагон от времената на ДС – Цветан Цанев и банкерката от “Инвестбанк” Димитрийка Андреева, представляваща „омански инвеститор“ в банката. Пълномощникът Асен Кавдански също е тясно свързан с групата около “Тектона”, показват данните от Търговския регистър.

В по-ранно разследване на Биволъ, съвместно с италиански колеги от IRPI/ANCIR , Цветан Цанев се появява в качеството на европейски инвеститор в общо предприятие за търговия с диаманти с шеф на Коза Ностра.

Адв. Цветан Цанев е ключова фигура и в аферата с “Венецуелската перачница“. Според американските власти през адвокатска сметка, отворена на негово име в Инвестбанк, са минали стотици милиони долари на режима на Мадуро. Гръцкият вестник Το Βήμα разказва и тази история като контекст на ареста на Лапас.

Разследване на Биволъ показа, че Цанев е част от сложна бизнес конфигурация с участието на руски петролни фирми, свързана с “кръга Банкя”, чието протеже е сегашният зам.-директор на ДАНС Недялко Недялков. Именно ДАНС е институцията, която трябва да пресича опитите за пране на пари през български банки.

Потърсен за коментар на тези факти, премиерът Борисов разпореди на председателя на ДАНС да извърши проверка, която би трябвало към днешна дата да е приключила. Резултатите обаче още не са огласени официално.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also