“Патките на Марио” атакуват и новата селска програма

Фалшиви паткарници за 46 милиона лева чакат за европейско финансиране
by Екип на Биволъ

Тринадесет еднотипни проекта за паткарници се надяват на европейско финансиране по новия прием на “Програмата за развитие на селските райони” (ПРСР). На прицел са 46 млн. лв., които рискуват да потънат в откровено мошеническа схема за източване на евросредства, свързана със скандалния бизнесмен Марио Николов.

Засега не всички проекти събират необходимия брой точки, но източници на Биволъ твърдят, че високопоставени фактори бутат кандидатите към успешна селекция. 

Преди две години Биволъ разкри, че фирми с отчетливи връзки към червения бизнесмен, прославил България по делото “Сапард”, са спечелили европроекти за милиони, за да гушат патици и пуйки. При проверка на нашите репортери на място се оказа, че паткарниците са недостроени и в тях дори няма патици.

Фирмите бяха санкционирани, но сега отново кандидатстват за европейско финансиране, редом с нови субекти със съмнителна фирмена история и регистрирани очевидно на

Подставени лица

Например, сред кандидатите да строят паткарници в новия програмен период се откриват три фирми, които са основани на 21 януари 2016 Това са “Евробърд” на Колю Колев Стефанов с адрес в София, Овча Купел и две фирми от Генерал Тошево: “Максит” на Емил Иванов Димитров и “Венстара” на Гавраил Емилов Александров.

Още четири фирми се появяват буквално от нищото, без фирмена история и опит в областта, в която кандидатстват. Това са “Йоки 2016” на Йордан Стефанов Андонов, “Диво Ко” на Димитър Василев Василев,  “Равид” на Виделина Божилова Радева и “Бонарекс” на Теодора Иванова Чолакова.

Общото между изброените дотук фирми е, че техните собственици и управители не са притежавали или управлявали бизнес. Но изведнъж са решили да подадат еднотипни проекти за около 1 млн. евро, за да гушат патици. Друг общ признак е, че всички тези фирми са със сметки в Първа инвестиционна банка, която трябва да издаде и гаранциите, ако проектите минат. 


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Стари фирми свързани с Марио

Подобни проекти за ферми за гушене на патици са подали още няколко фирми, при които се открива връзка с предишни бизнес начинания свързани с Марио Николов. 

Така например “Агротрейд 2016” е регистрирана в Свинекомплекс “Маноле”, Пловдивско, където започна кариерата си бившия свинар и настоящ социалистически шеф Георги Гергов, преди там да се настани Марио Николов, също определящ себе си като “потомствен социалист”.

Марио Николов се завръща в бизнеса с европроекти

Гависел” на Христоско Стоянов Богданов има адрес за регистрация в с. Славянци, общ. Сунгурларе, но до ноември 2017 е била на друг адрес в с. Живково, на същото място където са недовършените паткарници без патици, разкрити от Биволъ преди две години.

Нивало” на Венцислав Христосков Богданов (син на предишния Богданов) също е на адрес свързан с Марио Николов Свинекомплекс Маноле 3 в пловдивско.

Всички изброени дотук фирми са получили за своите проекти еднакъв брой точки – 47. Това става ясно от справки в системата на ДФЗ по Уникален Регистрационен Номер (УРН). Така на този етап поне проектите са извън класацията.

От ДФЗ отказаха на Биволъ по-подробна информация за проектите, като не пожелаха дори да разкрият сумите, за които са кандидатствали тези фирми.

ДФЗ отказва информация за проектите

Да дадем още на крадците на фондове?

Съвсем ясна е връзката към Марио Николов при фирмите-кандидати “Агровал БГ”, “Сами Мийт БГ” и “Холид”, които са получили за своите проекти по 53 точки и са на ръба на разглежданите проекти с 54 точки. Тази връзка беше разкрита в подробности от Биволъ още през 2016 г.

И трите фирми би трябвало да са обект на санкции и интерес от страна на Прокуратурата, след като през 2016 г. Биволъ разкри, че техните обекти в с. Живково са недовършени и в тях няма патици. Това беше потвърдено от проверки на ДФЗ.

„Както се казва, дори нямат ток“ – обобщи тогавашния директор на фонда Румен Порожанов резултата от проверките. Вместо десетки хиляди патки и пуйки във фермите имало само около 3000 животни. 

След като ДФЗ установи „доказано нефункциониране на изградената инвестиция както и неизпълнение на поетите ангажименти за отглеждане на необходимия брой животни“ по проектите на “Агровал БГ”, “Сами Мийт БГ” и “Холид” последва искане от Фонда да върнат парите.

Не е ясно дали това се е случило и дали спрямо нарушителите се води разследване от страна на правоохранителните органи, но самото им допускане до новия прием на проекти вече е скандално.

Схемата: Фантомни патици, машини и СМР на надути цени

Липсата на патици в обектите обаче не се дължи на катастрофално явление, както се опитаха да се оправдаят фирмите, хванати в нарушение. Според тях те измряли от птичия грип във Франция и при транспорта.

Става въпрос за схема, в която едни и същи животни се дават под наем на различни фирми, които получават за тяхното “мнимо” отглеждане еврофондове.

Това се засича по данни от БАБХ, защото фирмите-кандидати не фигурират в регистрите като стопанисващи собствени животновъдни обекти.

За да отчетат дейност, фирмите-фантоми се надяват на договори за отглеждане на патици в чужд животновъден обект, което е в грубо нарушение на разпоредбите на Закона за ветеринарно-медицинската дейност. 

Договорите за гушене на патиците се сключват с “Бизнеспарк Маноле” ООД. Така е преименувана фирмата “Палмифуд”на Марио Николов. Точно тази фирма фигурира в шумното дело срещу него за пране на пари и кражби от еврофондове, което приключи с осъдителни присъди в Германия и с оправдателна присъда в България.

При това патиците остават собственост на фирмата на Марио Николов, която във всеки един момент може да ги даде под наем на друга фантомна фирма,. Това позволява да се излъжат проверяващите, че в недостроените халета, за които са усвоени милиони от еврофондовете, все пак са налични патици.

Подобна схема с фантомни пъдпъдъци и зайци беше разкрита през 2016 г. в Благоевградско и Прокуратурата дори повдигна обвинения на недобросъвестните фермери, които по думите на Порожанов “разнасяли кафези” при проверките.

Но освен чрез фиктивните патици, източването на еврофондове се осъществява чрез надуване на цени на машини и СМР по стара и изпитана схема, почти без вариации от 2007 г. насам.

За да получи еврофинансиране фирмата трябва да участва и със собствени средства. Те се набавят с кредити от ПИБ, с която Николов има привилегировани отношения.

Парите от банковите кредити постъпват във фирмите, които са спечелили проектите. Зад всяка от тези фирми стои Марио Николов.

Фирмите-бенефициенти плащат на фирми-доставчици или строителни фирми, зад които също стоят Марио Николов и неговия ортак Димитър Керелов.

Ако проектът е за доставка на машини и оборудване (какъвто е случаят в проектите по ОП „Конкурентоспособност“), доставчикът “Интелиджънт Фууд Системс” на Керелов внася евтини китайски машини и представя фактури за цени като германски. Ако става дума за строителство (ферми за патици по ПРСР) се надуват цените на СМР.

Евросубсидията се изплаща на основание на раздутите фактури и от нея фирмите връщат кредита на ПИБ с лихвите.

Машините, построеното и 20% от общата сума на проекта остават за Марио Николов и Димитър Керелов. Последният  е известен още като Митко Флашката от скандалите в Софийски градски съд, където той е поддържал компютрите в периода, когато шеф беше „опрасканата“ Владимира Янева и ставаха най-големите злоупотреби със случайното разпределение на дела.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English Russian

Вижте също / Read Also