Издирван с червена бюлетина от Интерпол...

“Килърът” Мартин Георгиев се прибра тихомълком в България

МВР и Прокуратурата мълчат. Биволъ разполага с оперативна информация за корупционна схема с цел по-лека мярка за неотклонение.
by Екип на Биволъ

Издирваният през Интерпол Мартин Георгиев – Джито се е прибрал тихомълком в България тази седмица и се намира в следствения арест. Утре Специализираният наказателен съд ще гледа мярката му за неотклонение. Това потвърди за Биволъ пресцентърът на Специализираната прокуратура.

Георгиев е син на Мила Георгиева, доведена дъщеря на бившия шеф на Митниците Христо Кулишев. Той е едно от основните действащи лица в бандата “Килърите 6”, заедно с майка си и още няколко обвиняеми за тежки престъпления – убийства, палежи и рекет. В бюлетината на Интерпол е посочено, че е издирван като лидер на организирана престъпна група.

Освен за мокрите поръчки с “Килърите”, Мила Георгиева е разследвана за източване на ДДС с групата на “Универсалните”, заедно с Иван Танев, син на бившия министър на земеделието Георги Танев.

В Румъния има друго разследване срещу нея за кражбата на близо 26 милиона евро европейски средства от тамошния Фонд “Земеделие”, предназначени за храни за бедните. Случаят, който влезе в миналогодишния доклад на ОЛАФ, беше подробно разследван от Биволъ в серия публикации. Установено  е документално, че част от откраднатите европейски пари са препрани през офшорки и са се върнали в България през фирма с участието на Мартин Георгиев.

Източници от Брюксел споделиха пред Биволъ, че разследването в България срещу Мила Георгива и нейните хора за най-голямата единична кражба на европейски средства практически не е стигнало доникъде. Обяснението е, че в схемата са замесени собствениците на ПИБ Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, които се ползват с властови чадър.

Георгиев се прибрал доброволно

Издирваният българин се е прибрал от чужбина на собствен ход, а не е бил заловен и екстрадиран по етапен ред. По случая липсва всякаква публична комуникация от МВР и  Прокуратурата, които за разлика от други подобни случаи не се похвалиха с този “едър улов”.

Припомняме, че разследващите органи мълчаха по идентичен начин след задържането с голямо количество амфетамини на друг член на “Килърите” – Олег Попов. Той в крайна сметка беше пуснат от ареста. Попов се оказа и съдружник с известната Гинка Върбакова, писа Капитал. Това датира от времето, когато нейният съпруг Славчо е бил съдружник с Жени Калканджиева.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Биволъ получи оперативна информация от източник запознат с прокурорската преписка по случая с Георгиев. Имаме засега непотвърдени данни, че е задействана корупционна схема с участието на длъжностни лица. Целта е мярката за неотклонение на обвиняемия да бъде променена в по-лека. Според получената справка е засечена договорка и плащане на конкретни суми на определени лица срещу конкретни ангажименти в полза на Георгиев.

Тъй като оперативната ни информация засега не може да бъде засечена от повече от една страна, я запазваме в редакцията и няма да я публикуваме. Ако обаче тя се потвърди в последващото развитие на обстоятелствата около случая с “Килъра” ще я направим достояние до обществеността и съответните отговорни институции, включително и международни такива.

Очаквайте подробности

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also