Олег Попов,  който беше арестуван на 28 май при акция на ГДБОП с над 101 кг. амфетамини е бил освободен от Софийският апелативен съд. На 8 септември съдът е изменил мярката му за неотклонение на „парична гаранция“.  Попов е считан за дясната ръка на Мила Георгиева – „Кървавата Мила“ от групата на „Килърите“.

Операциите на ГДБОП обикновено финализират разследвания срещу организирани престъпни групи, водени от Специализираната прокуратура. Такъв е бил случаят на Олег Попов и Пепа Йорданова, които според първоначалното съобщение на прокуратурата „по предварителна информация“  са били част от организирана престъпна група. След ареста им държавното обвинение решава, че престъплението не е трафик, а „държане в съучастие“ на наркотични вещества, извършено е само от Попов и Йорданова и ОПГ няма.

След два неуспешни опита, при третото искана за изменение на мярката му за неотклонение Попов постига успех. През септември САС го пуска от ареста под парична гаранция в размер на 5 000 лв.

Според апелативните съдии Елена Каракашева, Иван Стойчев и Карамфила Тодорова (по данни от пресцентъра на САС), макар да е държал в съучастие над 101 кг. амфетамини, за Попов няма опасност да се укрие. Пред съда натежава факта, че той е с постоянен адрес, а е изтекъл и максималния срок на задържане, посочен в НПК.  Последното обаче е доста спорно като се има предвид наказателния състав. За промяната на мярката на Попов важна роля имат и тежки здравословни проблеми на майка му и на малолетното му дете. Заради необходимостта от полагането на всекидневни грижи за тях, съдът преценя, че „домашен арест“ не е подходяща за ситуацията мярка.

С помощ от тъщата?

Както Биволъ вече писа, Олег Николов Попов е съпруг на дъщерята на Наташа Александрова Николова. Последната е бивша шефка на 6 РПУ – София и първата жена оглавила полицейски участък в столицата. Пенсионирала се е през 2011 г. Според оперативна информация получена от Биволъ Николова е била особено активна през последните месеци, за да „оправи“ зетя си и той да излезе от ареста.

Наташа Николова е била съдружник с Пепа Йорданова във фирмата БОРАД ИНКОМ, но през септември 2014 г. е продала на нея всичките си дялове, показа проверка на Биволъ във фирмените регистри. Управител на фирмата е Деница Николова, съпругата на Олег Попов и дъщеря на Наташа Николова.

Олег Попов вече е бил арестуван заедно с Мила Георгиева и нейния син по време на акцията срещу „Килърите“ на 14.01.2015 но е бил освободен заради връзките на неговата тъщаПопов е пуснат същия ден без ареста му да се отрази по материалите от делото!

Мила Георгиева е приближена на един от собствениците на ПИБ Ивайло Мутафчиев (виж тук) и главно действащо лице в кражбата на 26 милиона евро от храните за бедни в Румъния с помощ от Първа инвестиционна банка (виж тук). Биволъ публикува доклад с оперативна информация от специална служба (виж тук), в който с много конкретни факти и дати се описват схемите за контрабанда на цигари и наркотици, в които са замесени Мила Георгиева и Олег Попов.

Изчезналата ОПГ и странните действия на прокуратурата и съда

Още при задържането на Попов остана усещането, че прокуратурата скри едно от действащите лица от потенциалната организирана престъпна група (ОПГ), по която работя в ГДБОП. Сега изменението на мярката за неотклонение определено поражда съмнения в обективността на съдебния състав. Безспорно хуманното отношение към близките на Попов е важно. До колко е хуманно обаче решението на съда прямо близките на потенциалните потребители на дрогата пренасяна от Попов?

Моментът с изтеклият максимален срок на задържане на Олег Попов обаче повдига много въпроси. Деянието, за което е задържан, се отнася към член 354 а от НК:

Който без надлежно разрешително произведе, преработи, придобие или държи наркотични вещества или техни аналози с цел разпространение, или разпространява наркотични вещества или техни аналози, се наказва за високорискови наркотични вещества или техни аналози – с лишаване от свобода от две до осем години и с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева, а за рискови наркотични вещества или техни аналози – с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от две хиляди до десет хиляди лева. Когато предмет на престъплението са прекурсори или съоръжения или материали за производство на наркотични вещества или техни аналози, наказанието е лишаване от свобода от три до дванадесет години и глоба от двадесет хиляди до сто хиляди лева.

Понеже Попов е заловен с над 101 килограма амфетамини той попада в хипотезата на особено големите размери, а законът е категоричен:

„Когато наркотичните вещества или техните аналози са в голямо количество, наказанието е лишаване от свобода от три до дванадесет години и глоба от десет хиляди до петдесет хиляди лева. „

За обвиняемите по подобни престъпления законодателят е предвидил, че могат да бъдат задържани под стража до 18 месеца. Въпреки това от пресцентъра на Софийския апелативен съд ни беше съобщено, че един от мотивите на съда е изтеклият максимален срок на задържане.

Според НК „Тежко престъпление“ е това, за което по закона е предвидено наказание лишаване от свобода повече от пет години. Такова е „държане в съучастие“ на особено големи количества синтетична дрога. Дори обаче деянието да не беше тежко и умишлено, законодателят пак е предвидил до 8 месеца максимален срок за задържането на лица, обвинени в подобни престъпления. Попов обаче е пуснат след по-малко от 4 месеца престой в ареста.

 

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.