Арестуван по сигнал на DEA наркотрафикант излезе на свобода

Съдът освободил “килъра” Олег Попов хванат със 100 килограма амфетамини

Тъщата на Попов е бивша влиятелна полицейска шефка
by Екип на Биволъ

Олег Попов,  който беше арестуван на 28 май при акция на ГДБОП с над 101 кг. амфетамини е бил освободен от Софийският апелативен съд. На 8 септември съдът е изменил мярката му за неотклонение на “парична гаранция”.  Попов е считан за дясната ръка на Мила Георгиева – “Кървавата Мила” от групата на “Килърите”.

Операциите на ГДБОП обикновено финализират разследвания срещу организирани престъпни групи, водени от Специализираната прокуратура. Такъв е бил случаят на Олег Попов и Пепа Йорданова, които според първоначалното съобщение на прокуратурата “по предварителна информация”  са били част от организирана престъпна група. След ареста им държавното обвинение решава, че престъплението не е трафик, а “държане в съучастие” на наркотични вещества, извършено е само от Попов и Йорданова и ОПГ няма.

След два неуспешни опита, при третото искана за изменение на мярката му за неотклонение Попов постига успех. През септември САС го пуска от ареста под парична гаранция в размер на 5 000 лв.

Според апелативните съдии Елена Каракашева, Иван Стойчев и Карамфила Тодорова (по данни от пресцентъра на САС), макар да е държал в съучастие над 101 кг. амфетамини, за Попов няма опасност да се укрие. Пред съда натежава факта, че той е с постоянен адрес, а е изтекъл и максималния срок на задържане, посочен в НПК.  Последното обаче е доста спорно като се има предвид наказателния състав. За промяната на мярката на Попов важна роля имат и тежки здравословни проблеми на майка му и на малолетното му дете. Заради необходимостта от полагането на всекидневни грижи за тях, съдът преценя, че “домашен арест” не е подходяща за ситуацията мярка.

С помощ от тъщата?

Както Биволъ вече писа, Олег Николов Попов е съпруг на дъщерята на Наташа Александрова Николова. Последната е бивша шефка на 6 РПУ – София и първата жена оглавила полицейски участък в столицата. Пенсионирала се е през 2011 г. Според оперативна информация получена от Биволъ Николова е била особено активна през последните месеци, за да “оправи” зетя си и той да излезе от ареста.

Наташа Николова е била съдружник с Пепа Йорданова във фирмата БОРАД ИНКОМ, но през септември 2014 г. е продала на нея всичките си дялове, показа проверка на Биволъ във фирмените регистри. Управител на фирмата е Деница Николова, съпругата на Олег Попов и дъщеря на Наташа Николова.

Олег Попов вече е бил арестуван заедно с Мила Георгиева и нейния син по време на акцията срещу „Килърите“ на 14.01.2015 но е бил освободен заради връзките на неговата тъщаПопов е пуснат същия ден без ареста му да се отрази по материалите от делото!

Мила Георгиева е приближена на един от собствениците на ПИБ Ивайло Мутафчиев (виж тук) и главно действащо лице в кражбата на 26 милиона евро от храните за бедни в Румъния с помощ от Първа инвестиционна банка (виж тук). Биволъ публикува доклад с оперативна информация от специална служба (виж тук), в който с много конкретни факти и дати се описват схемите за контрабанда на цигари и наркотици, в които са замесени Мила Георгиева и Олег Попов.

Изчезналата ОПГ и странните действия на прокуратурата и съда

Още при задържането на Попов остана усещането, че прокуратурата скри едно от действащите лица от потенциалната организирана престъпна група (ОПГ), по която работя в ГДБОП. Сега изменението на мярката за неотклонение определено поражда съмнения в обективността на съдебния състав. Безспорно хуманното отношение към близките на Попов е важно. До колко е хуманно обаче решението на съда прямо близките на потенциалните потребители на дрогата пренасяна от Попов?

Моментът с изтеклият максимален срок на задържане на Олег Попов обаче повдига много въпроси. Деянието, за което е задържан, се отнася към член 354 а от НК:

Който без надлежно разрешително произведе, преработи, придобие или държи наркотични вещества или техни аналози с цел разпространение, или разпространява наркотични вещества или техни аналози, се наказва за високорискови наркотични вещества или техни аналози – с лишаване от свобода от две до осем години и с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева, а за рискови наркотични вещества или техни аналози – с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба от две хиляди до десет хиляди лева. Когато предмет на престъплението са прекурсори или съоръжения или материали за производство на наркотични вещества или техни аналози, наказанието е лишаване от свобода от три до дванадесет години и глоба от двадесет хиляди до сто хиляди лева.

Понеже Попов е заловен с над 101 килограма амфетамини той попада в хипотезата на особено големите размери, а законът е категоричен:

„Когато наркотичните вещества или техните аналози са в голямо количество, наказанието е лишаване от свобода от три до дванадесет години и глоба от десет хиляди до петдесет хиляди лева. „

За обвиняемите по подобни престъпления законодателят е предвидил, че могат да бъдат задържани под стража до 18 месеца. Въпреки това от пресцентъра на Софийския апелативен съд ни беше съобщено, че един от мотивите на съда е изтеклият максимален срок на задържане.

Според НК “Тежко престъпление” е това, за което по закона е предвидено наказание лишаване от свобода повече от пет години. Такова е „държане в съучастие“ на особено големи количества синтетична дрога. Дори обаче деянието да не беше тежко и умишлено, законодателят пак е предвидил до 8 месеца максимален срок за задържането на лица, обвинени в подобни престъпления. Попов обаче е пуснат след по-малко от 4 месеца престой в ареста.

 

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also