Има силен натиск председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев, да остане на поста си за нов мандат, съобщи днес Mediapool, позовавайки се на различни свои източници.

Мавродиев се прочу с куп скандали, сред които и този, че е имал кредитни карти с необяснимо високи лимити. Проверка на Биволъ от началото на 2015 г. показа, че шефът на КФН е декларирал за 2012 две кредитни карти от банки с лимити 60 000 евро (117 350 лв.) и 40 000 лв. След публикацията Мавродиев излъга в ефира на Нова ТВ пред Ани Цолова, че нямал такива карти и обеща да заведе дело на Биволъ:

Ани Цолова: Проверка на колегите от Биволъ – Мавродиев е декларирал кредитни карти с огромни лимити 60 000…

Стоян Мавродиев: Вижте, дайте да не разводняваме темата…

АЦ: евро.

СМ: Това не е интересно. Има декларации…

АЦ: Това вярно ли е?

СМ: Не е вярно разбира се.

АЦ: Няма такава карта с лимит 60 хиляди евро?

СМ: И ще им заведа дело. Нямам кредитна карта с лимит 60 хиляди евро.

До момента Мавродиев не е завел дело, може би защото Биволъ веднага се снабди от Сметната палата със заверени копия на хартиен носител от оригиналите на всички декларации подадени лично и с подписа на самия Стоян Мавродиев.

В тях се вижда черно на бяло декларацията, че има две кредитни карти. Едната е карта с лимит 60 000 евро или равностойност в лева – 117 350. Има и втора карта с лимит 40 000 лева. Общата равностойност на потреблението на посочените от декларатора банкови карти е космическата за българските условия сума от 157 350 лв. 

SM-2012-2

Издаването на кредитна карта с подобен върховен лимит повдига много други въпроси. Специалисти по банково дело, с които Биволъ се консултира разясниха, че това е възможно единствено ако клиентът остави депозит за такава сума. Мавродиев обаче не спомена за такова обстоятелство, а и не го е декларирал.

Тези обстоятелства повдигат силни съмнения за търговия с влияние, злоупотреба с власт и извличане на облаги от поднадзорни лица от страна на Стоян Мавродиев, но вместо да се самосезира

Прокурорската шпицкоманда пасува

Главният редактор на сайта Атанас Чобанов обаче сезира прокуратурата с нарочен сигнал и това принуди държавното обвинение да започне проверка. До момента тя върви по познатия начин – разтакаване и тупкане на топката в Софийска градска прокуратура, макар че казусът е елементарен.

Последният статут на преписката  е, че се очаква информация от друг орган за нейното решаване. Органът не е посочен, но през лятото миналата година преписката беше в ДАНС, където Атанас Чобанов беше викан да дава обяснения. Възможно е сега преписката да се мота в НАП, но Прокуратурата отказа информация за нейното развитие, след като Чобанов подаде изрична жалба за бавност.

Преписката за кредитните карти на Мавродиев не е решена вече втора година.

Преписката за кредитните карти на Мавродиев не е решена вече втора година.

Механизмът с безкрайните проверки е един от атрибутите на „шпицкомандата“ на главния прокурор в Столична прокуратура, където се гледат делата срещу властимащите. Проверките се образуват срещу неизвестен извършител и се използват за шантаж – разкри следователя от Ст.Сл.Сл. Бойко Атанасов. Ако шантажираният слуша и изпълнява, проверката се слага на трупчета. В противен случай се активира. В случая обаче делото е образувано по външен сигнал, което позволява да бъде контролирано и да се държи сметка на прокурорите за размотаването.

Новият ЗСВ ще отнеме това оръжие на задкулисието и ще ограничи възможността проверките да текат повече от 3 месеца, макар че предишният правосъден министър Христо Иванов искаше да ги премахне въобще.

Мавродиев – регистратор на офшорките на властта

Една от причините за задържането на поста на Мавродиев въпреки многобройните скандали, в които е замесен, включително около фалита на КТБ и укриването на собствеността на Булгартабак е вероятно фактът, че в миналото той е имал бизнес за регистрация на офшорки. От него са се възползвали лица от престъпния свят. Източнижи на Биволъ, пожелали анонимност твърдят, че сред клиентите му има и високопоставени политически лица.

Стоян Мавродиев беше сред призованите свидетели по делото срещу Евелин Банев – Брендо, Десислава и Владимир Дишлиеви, подсъдими за участие в международен канал за дрога в Италия и за пране на пари в София. Той не се яви да свидетелства. Друг свидетел по делото разясни, че Мавродиев е представлявал фирми за регистрация на офшорни компании.

„Държа на разпита на свидетеля Мавродиев, доколкото има негови подписи на документи, представени от „Куилин венчърс“ и „Фиделите ентърпрайсиз“, включително и документи, с които е дадено упълномощаване на Десислава Дишлиева и Владимир Дишлиев да представляват дружествата по банковите сметки в Euram Bank.“ – каза в съдебна зала прокурорът по делото, цитиран от в. Капитал.

В отговор Мавродиев твърди, че подписите му били фалшифицирани. Не стана ясно защо не се е явил по делото, защо излъга медиите, че изобщо не е бил призоваван.

От друго разследване на Биволъ стана известно, че Мавродиев е бил близък с Румен Николов – Пашата, който пък е приближен на Бойко Борисов от ранните мутренски години на групировките. Стоян Мавродиев е купил от Пашата апартамент в София, показа проверка на Биволъ.

mavrodiev-apartament

Тайните на офшорките, които шефът на КФН старателно крие, обаче не са вечни, показа течът на панамските документи. Въпрос на време е разследващите журналисти да стигнат и до тях. Но дори и от публично известните данни има достатъчно основания да се иска оставката на Мавродиев. Евентуално подновяване на мандата му ще бъде поредната демонстрация на наглост и безнаказаност на „Модела КОЙ“, който продължава да работи безотказно и след като Пеевски (уж) напусна България.

Има обаче един препъни камък и това са кредитните карти, за които Мавродиев доказано и безобразно лъже. Случаят с безкрайната прокурорска проверка, инициирана от Биволъ е емблематичен. Биволъ ще информира подробно за него проверяващите от Европейската комисия и чуждите магистрати, които ще надзирават работата на Цацаров от следващия месец.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English