Science с факт-чек на вирусната конспирация

Фалшиви и абсурдни твърдения на Джуди Миковиц опровергани от престижно научно издание

Във видеофилм, който през последните няколко дни разтърси социалните медии, вирусологът Джуди Миковиц твърди, че новият коронавирус е погрешно обвинен за многото смъртни случаи. Тя прави абсурдни твърдения за вируса, при които се почесваш по главата – например, че той се “активира” от маските за лице.

Миковиц обвинява Антъни Фаучи, ръководител на Американския Национален институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID) и ключов член на щаба за борба с коронавируса при Белия дом – тя смята, че той е отговорен за смъртта на милиони в първите години на пандемията на ХИВ/СПИН. Във видеото Миковиц твърди, че е била част от екипа, който открива ХИВ, че прави революция в лечението на ХИВ и че е била в затвора без повдигнато обвинение за научните си позиции.

Изданието „Наука“ /Science/ изследва видеото и подчертава, че нито едно от тези твърдения не е вярно. Видеото е откъс от предстоящия филм „Plandemic“, който обещава да “изложи научния и политически елит, който управлява измамата, каквато е нашата глобална здравна система”. YouTube, Facebook и други платформи са свалили видеоклипа поради неточности. Той продължава да се разпространява, включително на уебсайта на „Plandemic“, който в “опит да заобиколи преградите за свободното слово”, кани хората да изтеглят видеото и да го репостват.

Но първо, коя е Джуди Миковиц?

Миковиц започва кариерата си като лаборант в Националния онкологичен институт (NCI) през 1988 г. Тя става учен и получава докторска степен по биохимия и молекулярна биология от Университета Джордж Вашингтон през 1991. До 2009 г. е директор на института Уитмор Питърсън (WPI), частен изследователски център в Рино, Невада, но остава до голяма степен непозната на научната общност. Същата година, обаче, тя става съавтор на научен доклад, който разкрива неясен агент, наречен свързан вирус на ксенотропна миша левкемия (XMRV), причинен от синдрома на хроничната умора (CFS).

Причината за CFS, наричан още миалгичен енцефаломиелит, отдавна остава неуловима, а болестта е пренебрегвана от науката. Проучването създаде надежда, че CFS може да стане лечим с антивирусни средства. Някои пациенти дори започнаха да приемат антиретровирусни лекарства, използвани от заразени с ХИВ хора. Но документът също създаде притеснения, че XMRV може да се разпространи чрез кръвоснабдяването.

Други изследователи скоро подлагат на съмнения констатациите и през следващите 2 години твърденията на доклада се разпаднаха. Изследователите показват, че XMRV е създаден случайно в лабораторията по време на експерименти с мишки и може никога да не е инфектирал хора. Авторите първо са изтеглили две цифри и таблица от доклада през октомври 2011 г. По същото време, едно изследване от няколко лаборатории, включително и тази в института Уитмор Питърсън, показват, че констатациите не могат да бъдат потвърдени.

Два месеца по-късно целият научен доклад е отстранен. Миковиц отказва да подпише известието за отписването, но тя участва в още едно голяма разработка. Това проучване за $2.3 милиона, водено от Иън Липкин от Колумбийския университет и финансирано от Националните институти по здравеопазване, е “окончателният отговор”, заяви Миковиц на пресконференция през септември 2012 г., на която резултатите бяха обявени. В задълбоченото проучване се търси XMRV в кръв от почти 300 души, половината от които са имали болестта, и нито един от тях не е имал вирус. “Няма доказателства, че XMRV е човешки патоген”, призна Миковиц.

Отделът за научни новини на Scienc, който работи независимо от редакцията, следва отблизо сагата и публикува подробна реконструкция на фиаското през септември 2011. (Историята печели награда за комуникации от Американското дружество за микробиология.)

По същото време Миковиц преживя взривоопасна раздяла с WPI – института Уитмор Питърсън. Институтът заведе дело срещу нея през ноември 2011г. за предполагаемо премахване на лабораторни дневници и съхраняване на друга патентована информация на личния лаптоп, на флашки и в личен имейл акаунт. Арестувана е в Калифорния по обвинение в престъпление като беглец от правосъдието и е била в затвора няколко дни. Прокурорите в Невада в крайна сметка свалиха наказателните обвинения срещу нея през юни 2012 г.

Миковиц не е публикувала нищо в научната литература от 2012 г. Но скоро отново започва да популяризира хипотезата за ХMRV и атакува изследването на Липкин, че се е съгласил да остави въпроса на пауза. Тя се включва в дебата за аутизма с противоречиви теории за причините и леченията. Нейната дискредитирана работа и правните й патила я направиха мъченик в очите на някои.

Сега идва нова книга с нейно съавторство „Чумата на корупцията: Възстановяване на вярата в обещанието на науката“, таксувана като “задкулисието на въпросите и егото, които ще определят бъдещото здраве на човечеството”, и видеото за вируса, което е разширено интервю с Миковиц.

Изданието Science поиска разговор с Миковиц за тази статия. Тя отговори с празен имейл с прикачен файл копие от новата си книга и PowerPoint на презентация от 2019 г., озаглавена “Преследване и прикриване”.

По-долу са представени някои от основните твърдения във видеоклипа, заедно с проверените факти:

Интервюиращ: Д-р Джуди Миковиц е определена като един от най-изявените учени от нейното поколение.

Тя е автор на 40 научни статии и не е широко известна в научната общност, преди да публикува научния доклад от 2009 г., в който се твърди, че има връзка между новия ретровирус и CFS (синдром на хроничната умора). По-късно докладът е посочен като погрешен и е отречен.

Интервюиращ: Нейната докторска теза от 1991 г. прави революция в лечението на ХИВ/СПИН.

Тезата в доктората на Миковиц “Негативна регулация на ХИВ експресия в моноцитите” видимо не оказа осезаемо влияние върху лечението на ХИВ/СПИН.

Интервюиращ: В разгара на кариерата си д-р Миковиц публикува блокбъстър в списание Science. Спорната статия предизвиква шокови вълни сред научната общност, тъй като тя разкрива, че общата употреба на животински и човешки тъкани е причина за разгръщане на унищожителни язви от хронични заболявания.

Докладът й не разкрива нищо от това, тя само е твърдяла, че показва връзка между едно условие, CFS, и миши ретровирус.

Миковиц: Бях въдворена в затвора, без да имам подвигнати обвинения.

Окръжният прокурор в Невада подаде наказателна жалба срещу Миковиц, като я обвини в незаконно вземане на компютърни данни от WPI – института Уитмор Питърсън. Обвиненията бяха отпаднали, отчасти поради правни проблеми, пред които е бил изправен бившият й работодател.

Миковиц: Ръководителите на целия ни HHS (Департамент по здравеопазване и човешки услуги) забъркаха и унищожиха репутацията ми, и Министерството на правосъдието и ФБР държаха това дело запечатано.

Миковиц не е представила преки доказателства, че ръководителите на HHS са заговорничили срещу нея.

Миковиц: (Фаучи) режисира прикриването. И всъщност, всички останали бяха платени и се платиха много пари, милиони долари се финансираха от Тони Фаучи и … Националния институт по алергии и инфекциозни болести. И до ден днешен тези изследователи, извършили измамата, продължават да получават много от NIAID.

Не е ясно за кои измами и за какво точно говори Миковиц. Няма доказателства, че Фаучи е замесен в прикриване, или че някой е заплатен с финансиране от него или от института му. Никой не е обвинен в измама във връзка с твърденията на Миковиц.

Миковиц: Започна реално, когато бях на 25 години, и бях част от екипа, който изолира ХИВ от слюнката и кръвта на пациентите от Франция, където вирусологът Люк Монтание първоначално изолира вируса. … Фаучи публикува доклада си в продължение на няколко месеца, докато Робърт Гало пише свой собствен и взима всички кредити, и разбира се, с включени патенти. Това забавяне на потвърждението буквално доведе до разпространение на вируса, както знаете, до убийството на милиони.

По време на откриването на ХИВ Миковиц е лабораторен техник в лабораторията на Франсис Русцети в NCI и все още не е получила докторската си титла. Няма доказателства, че е била част от екипа, който е изолирал вируса. Първата й публикация, съавторска с Русцети, е за ХИВ и е публикувана през май 1986 г., 2 години след като Science публикува четири статии, които свързват ХИВ (след това наречен HTLV-III от лабораторията на Гало) със СПИН. Първият доклад на Русцети за ХИВ се появява през август 1985 г. Няма доказателства, че Фаучи е задържал доклада или че това е довело до смъртта на милиони.

Интервюиращ: Ако се наложат задължителни ваксини в световен мащаб, предполагам, че тези хора, които ги притежават, ще направят станат стотици милиарди долари.

Миковиц: И те ще убият милиони, които вече са ваксинирани. Понастоящем няма ваксина по схема за който и да е РНК вирус, която действа.

Ваксините не са убили милиони; те са спасили милиони животи. Много ваксини, които работят срещу РНК вируси, са на пазара, включително за грип, морбили, паротит, рубеола, бяс, жълта треска и ебола.

Интервюиращ: Трябва да те питам, да не си антиваксър?
Миковиц: О, абсолютно не. Всъщност ваксината е имунна терапия, както интерферон алфа е имунна терапия, така че аз не съм антиваксър. Работата ми е да развивам имунни терапии. Това са ваксините.

В друг видеоклип Миковиц носи шапка с надпис VAXXED II, което е продължение на филм, който свързва ваксина срещу морбили, паротит и рубеола с аутизъм, развенчаващо теорията й. Тя също така повтаря няколко твърдения, направени от хора, които ръководят движението срещу ваксините. В презентацията на PowerPoint, която тя изпрати на Science, тя призовава за “незабавен мораториум” на всички ваксини.

Интервюиращ: Смятате ли, че този вирус (SARS-CoV-2) е създаден в лаборатория?
Миковиц: Не бих използвала думата създадена. Но не може да се каже, че е естествено срещнат, ако е било чрез лабораторията. Значи, много е ясно, че вирусът е манипулиран. Това семейство вируси е манипулирано и проучено в лаборатория, където животните са били поставени в лабораторията, и това е това, което е било освободено, независимо дали умишлено или не. Това не може да е естествено. Не някой е бил на пазар и си е купил прилеп, не е било на пазара, вирусът не скача директно върху хората. Не става така. Това е ускорена вирусна еволюция. Ако е било естествено явление, би отнело до 800 години, за да се случи.

Научните оценки показват, че най-близкият вирус до SARS-CoV-2, този, който причинява COVID-19, е прилепов коронавирус, идентифициран от Института по вирусология в Ухан (WIV). “Разстоянието” в еволюционното време до SARS-CoV-2 е около 20 до 80 години. Няма доказателства, че вирусът на прилепа е бил манипулиран.

Интервюиращ: А имате ли някакви идеи за това къде е станало?
Миковиц: О, да, сигурна съм, че е станало между лабораториите на Северна Каролина Форт Детрик, Медицинския институт по инфекциозни болести на армията на САЩ и лабораторията в Ухан.

Няма доказателства, че SARS-CoV-2 е с произход от WIV (Wuhan Institute of Virology). Институтът на Фаучи спря финансирането на американските екипи, които работят с лабораторията на Ухан, това възмути много учени.

Миковиц: Италия има много старо население. Тези хора са много болни от възпалителни заболявания. В началото на 2019 г. те получиха неизпитана нова форма на грипна ваксина, която има четири различни щама грип, включително високо патогенния H1N1. Ваксината е била отгледана в клетъчна линия, в кучешка клетъчна линия. Кучетата имат много коронавируси.

Няма доказателства, че всяка ваксина срещу грип, или кучешки коронавирус са свързани с епидемията от Covid-19 в Италия.

Миковиц: Носенето на маската буквално активира собствения ти вирус. И ако се случи да е SARS-CoV-2, тогава имаш голям проблем.

Не е ясно какво Миковиц обозначава с “коронавирусни изрази”. Няма доказателства, че носенето на маска може да активира вируси и да разболее хората.

Миковиц: Защо ще затваряте плажа? Имате последователности в почвата, в пясъка. Имате лечебни микроби в океана, в солената вода. Това е лудост.
Не е ясно какво означава за Миковиц „последователности“ в пясъка или почвата. Няма доказателства, че микробите в океана могат да лекуват пациенти с COVID-19.

Автори: Мартин Енсеринк, Джон Коен, Science

Превод: Екип на Биволъ

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: EnglishRussianFrench

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: