minfin-saldo-otkaz

Когато президентът Плевнелиев представяше служебното правителство той заяви че „гарантира пълна прозрачност“ и че „Служебното правителство трябва да даде на България нова посока към прозрачност, ефективност и сътрудничество.“

Окрилени от тази категорична позиция поискахме от Министерството на финансите да ни предостави информация по ЗДОИ за салдото по сметките на всички държавни предприятия и институции, във всички банки, за всеки месец, за периода 01.01.2004 – 01.09.2014.

Направихме това с твърдото убеждение, че подобна обществено значима информация ще хвърли допълнителна светлина върху порочните криминално-олигархични модели на обвързаност между банковия сектор, бизнеса, правоохранителните и правораздаващите органи, медиите и политическия елит. Уверени сме, че публичният ресурс следва да бъде прозрачно разходван, под контрола и наблюдението на обществото.

Общественият интерес от осветляването на тази информация е очевиден. Ще лъснат предпочитаните от различни политически сили банки, при това по сектори. Ще се изсветлят механизмите за поддържане на изкуствено дишане на виртуално фалирали „гнили ябълки“, като се използва публичен ресурс. Ще изплуват много от зависимостите на задкулисието, което управлява България. В крайна сметка операцията „Чисти ръце“ няма как да стане без да се спазва христоматийния принцип « Следвай парите », а държавните пари трябва да могат да се следят от всеки данъкоплатец, което в момента не е факт.

Отказаха ни официално с два мотива, които взаимно си противоречат. МФ не разполагало с тези данни, а да ги събере било много работа. Точната формулировка е следната: „Министерството на финансите не разполага с данни и документи, съдържащи информация по поставените в заявлението въпроси, а нейното събиране, преработване и създаване, изисква усилия, излизащи извън рамките на обичайните за министерството дейности.»

Горе долу така отговаряха институциите по съветско време, хванати натясно: „Първо – това не е вярно, второ – случи се отдавна“.

Естествено, такъв отказ няма да издържи в съда. Законът е ясен: щом информацията съществува, тя се предоставя от учреждението, което е принципал. Това, че информацията не е била систематизирана, защото „изисква усилия“ е повод за уволнения и оставки, а не за оправдания.

Не е вярно, че от Министерството се искат големи усилия. Достатъчно е да се изготви и изпрати до всички държавни предприятия и до всички разпоредители с бюджетни средства една стандартна екселска таблица. По вертикала – месеците, по хоризонтала – банките, а счетоводителите да я попълнят и да я върнат по мейла. Не е кой знае каква философия да се направи и онлайн приложение за същата информация, която може да се ползва и в бъдеще: след първоначалното усилие за минали времена, да се публикува всеки месец актуална информация за разпределението на държавните пари по банки. Ако Министерството няма техническа възможност, можем да предоставим експертна помощ. Ще им изпратим таблицата, а и приложение ще направим за два работни дни напълно безвъзмездно.

Явно липсва воля това да се случи, с което се бламира заявката за прозрачност на Президента, отговорен за правителството. В каква посока е тръгнало Министерството на финансите и въобще тръгнало ли е нанякъде, или здраво се е вкоренило в традицията на непрозрачност и враждебност към гражданското общество? Тези въпроси предстои да изясним на делото в Административен съд, с което ще атакуваме отказа по ЗДОИ.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English