Официално:

Министерски съвет не знаел кой е собственик на Юлен

by Екип на Биволъ

В Министерски съвет няма информация за физическите лица, които са собственици на Юлен АД. Това става ясно от отговор на запитване по ЗДОИ от главния редактор на Биволъ Атанас Чобанов.

Официално:  Министерски съвет не знаел кой е собственик на ЮленОфициално:  Министерски съвет не знаел кой е собственик на Юлен

На 5 януари 2018 г. в интервю по Нова телевизия, представител на Юлен заяви, че всички компетентни държавни институции знаят кой е реалният собственик на концесионера на ски зона Банско. Според него Георгиус Георгиу бил само номинален собственик, а истинският собственик бил надлежно деклариран пред компетентните институции.

Тъй като не стана ясно кои са тези институции, Биволъ отправи запитвания по ЗДОИ към две очевидно компетентни институции: МОСВ, което има отношение към Национален парк Пирин и Министерски съвет, където се съхранява Националния концесионен регистър. Отговор от МОСВ все още няма, но крайният срок за отговор по ЗДОИ не е изтекъл.

Но тъй като няма как Министерски съвет да не е компетентна институция за концесията, излиза, че представителят на концесионера Юлен АД не е казал истината.

Междувременно други организации като Коалицията “За да остане природа в България” отправиха запитвания до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов да обявят официално кой е реалният собственик на ски зона Банско. Днес те са изпратили и отворено писмо до БНБ със същия въпрос.

От Коалицията обръщат внимание на факта, че Юлен е кредитополучател от българска банка (ПИБ) и цялата му собственост е ипотекирана в нея. “БНБ също би трябвало да е от институциите, които са запознати с реалния собственик“, пише в отвореното писмо до Димитър Радев.

Кой владее и управлява Юлен по документи?

Към 29.06.2017 г. Юлен АД има четирима акционера:  Пирин-турист ООД със 7 акции, Община Банско с 9177 акции, Алпенвалд туристик-България ЕООД с 123 акции и фирмата от Британските Вирджински острови Т.А.К. сървисиз лимитид със 67 163 акции. Кой обаче е собственикът на офшорната фирма, която контролира изцяло Юлен.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Според актуалните в Търговския регистър документи Т.А.К. сървисиз лимитид е собственост на фирмата от Кипър: Дюк Номинийз. Тя от своя страна е собственост на кипърския гражданин Георгиус Георгиу с 999 дяла и Елени Елина с 1 дял. Биволъ актуализира тези данни с днешна дата след проверка в кипърския регистър на компаниите.

Официално:  Министерски съвет не знаел кой е собственик на ЮленОфициално:  Министерски съвет не знаел кой е собственик на ЮленОфициално:  Министерски съвет не знаел кой е собственик на ЮленОфициално:  Министерски съвет не знаел кой е собственик на Юлен

Дюк е една от фирмите на кипърския малоимотен гражданин Георгиус Георгиу, чрез които той е получил близо 1,2 милиарда кредити от Първа Инвестиционна Банка (ПИБ), както показа мащабно проучване на Биволъ преди две години.

Грък прибрал помощта от държавния бюджет за ПИБ

 

Имената на директорите на Т.А.К сървисиз – румънските съпрузи Югулеску, обаче отвеждат към други фирми, чрез които е оперирала групата на “Килърите” на Мила Георгиева, откраднали с помощта на ПИБ 26 милиона евро от румънската земеделска агенция APIA.

Концесионерът „Юлен“ се оказа свързан с „Килърите“ и крадци на еврофондове

 

 

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also