Свидетел на теча от МОН:

Публичното излагане на личните данни на 1 249 037 деца е абсолютен факт

"Госпожо Сачева, вие лъжете безочливо цяла България!" - казва Петър Порумбачанов
by Екип на Биволъ

Разбира се, че тази бележка ще е много „забавна“! Тя разказва за наглите, самозабравили се, лъжливи политици и за поданиците на политическата класа у нас, които отдавна са свикнали да са просто мълчаливата част от статуквото – не всички, разбира се, както е видно от тази бележка. Но заради омразата ми към лъжата, заради ненавистта ми към малодушието . . . момент, а може би не съм толкова възвишен? Навярно пиша ей така, заради „глупостта си“ и личната ми страст към „авантюри“ . . . всъщност, вероятно всички причини са верни, но . . .

Публичното излагане, от страна на МОН, на личните данни на 1 249 037 деца бе абсолютен факт. Разбира се, щом го твърдя, значи съм го видял лично, с очите си. Нека е пределно ясно, че това не е никакъв пробив в системата на МОН, а чисто и просто грандиозен ТЕЧ на информация, лесно достъпна за всяко дете, което се рови в нета. Този ТЕЧ свидетелства за тоталната некадърност и безхаберие от страна на МОН и тъй наречените „специалисти“, отговорни за иронично и гръмко наименуваната Система, обърнете внимание – „БЕЗОПАСНО училище“. Държавното училище никога не е било безопасно, то е безусловно опасно и за физическото, и за менталното здраве на децата ни.

За автора: Петър Порумбачанов е баща на четири деца, които заедно със съпругата си обучават сами у дома. По образование е историк. От 2010 година е председател на Асоциация за домашно образование в България.  Публикацията е от неговата страница във Facebook.

Да се върнем на въпросния ТЕЧ: Защо твърдя, че личните данни на 1 249 037 деца бяха публично изложени в Мрежата? Първо, цифрата е абсолютно точна, защото в поредни номера, от 201437 до 1450474 (разликата между двете числа е 1 249 037) можеха да се видят трите имена, постоянните и настоящи адреси, годините и посещаваното училище на всяко дете в училищна и в неучилищна възраст – в системата имаше деца от 3 до 20 години. Разбира се, че това са лични данни! Как стигнах до ТЕЧА? На всяка бланка, която Екипите по обхват разнасят и развяват във всеки дом, който посещават, има пътечка, адрес за достъп, като този, който показа сайта „Биволъ“ – http://back2school.mon.bg/StudentForm.aspx?Entity=1000000 (Впрочем, този линк водеше до дете, което посещава училище). Въпросният линк стои в горната и долна част на всеки протокол. Видях такава бланка, и любопитството ме накара да проследя адреса. Оказа се, че адресът води до принт-привю страница, която се отваря от раз, без системата да иска логин или парола. Смених произволно числото след Entity и моментално видях данните на друго дете.

protokol-porumbachanov

Протокол с данните на едно от децата на автора

Нямаше дилема, дали да предоставя информацията на МОН, защото знаех, че държавните мошеници щяха да си избършат набързо нааканото дупе и да прикрият некадърността си, но и не исках информацията да е публична, заради опасността, която крие – да попадне в грешни ръце. Опитах да предоставя информацията чрез приятел в София на „Господари на ефира“, защото предаването и друг път е отразявало проблеми със системите на МОН, но хората бяха заети и репортажът не успя да се заснеме бързо и навреме, при все, че моят приятел, които е IT специалист, за разлика от мен, ходи лично при тях и им демонстрира ТЕЧА. След това подадох информацията на журналист, който е фрилансер и е правил репортажи за почти всички ефирни телевизии, но макар и заинтригуван, не намери време за тази „маловажна“ новина. Накрая подадох информация чрез писма от личната си поща до „България Он Ер“ и сайта „Биволъ“. „България Он Ер“ не предприе действия, но затова пък екипът на „Биволъ“ реагира светкавично, за което съм им безкрайно благодарен, понеже, от една страна ТЕЧЪТ бе затворен, а от друга, простотията на МОН стана явна за обществеността.

Разбира се, след като информацията излезе, Машината за лъжи на МОН заработи на пълни обороти и започна да бълва грандиозни простотии. Уж проблем няма, но ТЕЧЪТ е затворен. Уж няма ТЕЧ, ама ще сезираме ДАНС, ГДБОП, Прокуратурата, а навярно и марсианците, затова че техен, вътрешен човек, е дал достъп на журналистите до Системата – чиновниците действат като пълни идиоти, когато се опитват да си вържат събутите гащи! Вие, дами и господа чиновници, сте за съд! Трябва да се направи пълна проверка на далаверите ви и на това, кой е виновен личните данни на 1 249 037 деца да са публични от времето, в което Системата стартира, до статията на „Биволъ“ – това са 2 месеца и кусур.

Ако пиша тази бележка, то е за да спася кожата на някой беден даскал, който ще бъде сдъвкан от Системата и предложен на обществото, като изкупителна жертва, за да могат бюрократи, като г-жа Сачева, да си запазят топлите местенца. ТЕЧЪТ на информация не е по вина на хората от Екипите за обхват. Тези хора имат само етични проблеми, понеже са принудени да вършат нещо незаконно, но не са подали информация на журналистите. Виновни са некадърните управленци в МОН и тяхната симония, заради която поръчката за Системата е възложена на някоя строителна фирма, близка до властта – пиша строителна, понеже програмистите са интелигентни и отговорни хора и не се занимават с простотии, а тези, които са писали програмата за МОН не са програмисти, а зидаро-мазачи, от близка до властта фирма.

Разбира се, че отварях многократно линкове през „дупката“, така открих и бланките на собствените си 3 деца – имам четири деца, но най-големият е над 20 годишен, затова не бе в Системата. Снимката, която съм приложил към текста е 1/3 част от протокол, за едно от децата ми – оставил съм имената му, като доказателство за думите си. Мои приятели също изтеглиха бланките на децата си, като доказателство за този ТЕЧ. Имаме около стотина свидетели, които са готови да дадат показания пред всяка съдебна инстанция, за да накажем лъжците и тяхната некомпетентност. Ако български съд, както обикновено се случва, оневини държавните престъпници, ще изчакаме търпеливо решението на Европейският съд за правата на човека в Страсбург.

И така, уважаема госпожо Сачева, вие лъжете безочливо цяла България! ТЕЧ имаше, а доказателствата затова са безброй, както и свидетелите, които са готови да ви изобличат в съда – вас и сподвижниците ви. Толкова уверено лъжете обществото ни, сякаш не работите в Министерството на образованието, а в Министерството на лъжата и пропагандата.

Призовавам ви, г-жо Сачева, ако имате поне малко чест, да се извините на всички български граждани за своята очевидна некадърност, както и за лъжите, които бълвате в медиите. После, разбира се, е съвсем задължително да си подадете оставката, и заедно с всички чиновници и външни изпълнители, работили по Системата, да бъдете наказани и съдебно преследвани.

Трябва да ви е пределно ясно, дами и господа политици, че в България има достатъчно будни граждани, и всички ние следим всеки ден действията ви, защото като ваши работодатели, сме длъжни да го правим. Не ни е страх от вас и трябва да си го припомняте всеки ден, защото ще търсим постоянно отчет за некадърните ви дела! Да, ние сме пряко заинтересовани, и е добре да го запомните, защото ако искахте да сте полезни всички нам, нямаше да сте толкова нагли, душевно затлъстели, безпардонно самозабравили се подлеци.

С искрено отвращение,

Петър Порумбачанов

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also