Свидетел на теча от МОН:

Публичното излагане на личните данни на 1 249 037 деца е абсолютен факт

"Госпожо Сачева, вие лъжете безочливо цяла България!" - казва Петър Порумбачанов
Екип на Биволъ

Разбира се, че тази бележка ще е много „забавна“! Тя разказва за наглите, самозабравили се, лъжливи политици и за поданиците на политическата класа у нас, които отдавна са свикнали да са просто мълчаливата част от статуквото – не всички, разбира се, както е видно от тази бележка. Но заради омразата ми към лъжата, заради ненавистта ми към малодушието . . . момент, а може би не съм толкова възвишен? Навярно пиша ей така, заради „глупостта си“ и личната ми страст към „авантюри“ . . . всъщност, вероятно всички причини са верни, но . . .

Публичното излагане, от страна на МОН, на личните данни на 1 249 037 деца бе абсолютен факт. Разбира се, щом го твърдя, значи съм го видял лично, с очите си. Нека е пределно ясно, че това не е никакъв пробив в системата на МОН, а чисто и просто грандиозен ТЕЧ на информация, лесно достъпна за всяко дете, което се рови в нета. Този ТЕЧ свидетелства за тоталната некадърност и безхаберие от страна на МОН и тъй наречените „специалисти“, отговорни за иронично и гръмко наименуваната Система, обърнете внимание – „БЕЗОПАСНО училище“. Държавното училище никога не е било безопасно, то е безусловно опасно и за физическото, и за менталното здраве на децата ни.

За автора: Петър Порумбачанов е баща на четири деца, които заедно със съпругата си обучават сами у дома. По образование е историк. От 2010 година е председател на Асоциация за домашно образование в България.  Публикацията е от неговата страница във Facebook.

Да се върнем на въпросния ТЕЧ: Защо твърдя, че личните данни на 1 249 037 деца бяха публично изложени в Мрежата? Първо, цифрата е абсолютно точна, защото в поредни номера, от 201437 до 1450474 (разликата между двете числа е 1 249 037) можеха да се видят трите имена, постоянните и настоящи адреси, годините и посещаваното училище на всяко дете в училищна и в неучилищна възраст – в системата имаше деца от 3 до 20 години. Разбира се, че това са лични данни! Как стигнах до ТЕЧА? На всяка бланка, която Екипите по обхват разнасят и развяват във всеки дом, който посещават, има пътечка, адрес за достъп, като този, който показа сайта „Биволъ“ – http://back2school.mon.bg/StudentForm.aspx?Entity=1000000 (Впрочем, този линк водеше до дете, което посещава училище). Въпросният линк стои в горната и долна част на всеки протокол. Видях такава бланка, и любопитството ме накара да проследя адреса. Оказа се, че адресът води до принт-привю страница, която се отваря от раз, без системата да иска логин или парола. Смених произволно числото след Entity и моментално видях данните на друго дете.

protokol-porumbachanov

Протокол с данните на едно от децата на автора

Нямаше дилема, дали да предоставя информацията на МОН, защото знаех, че държавните мошеници щяха да си избършат набързо нааканото дупе и да прикрият некадърността си, но и не исках информацията да е публична, заради опасността, която крие – да попадне в грешни ръце. Опитах да предоставя информацията чрез приятел в София на „Господари на ефира“, защото предаването и друг път е отразявало проблеми със системите на МОН, но хората бяха заети и репортажът не успя да се заснеме бързо и навреме, при все, че моят приятел, които е IT специалист, за разлика от мен, ходи лично при тях и им демонстрира ТЕЧА. След това подадох информацията на журналист, който е фрилансер и е правил репортажи за почти всички ефирни телевизии, но макар и заинтригуван, не намери време за тази „маловажна“ новина. Накрая подадох информация чрез писма от личната си поща до „България Он Ер“ и сайта „Биволъ“. „България Он Ер“ не предприе действия, но затова пък екипът на „Биволъ“ реагира светкавично, за което съм им безкрайно благодарен, понеже, от една страна ТЕЧЪТ бе затворен, а от друга, простотията на МОН стана явна за обществеността.

Разбира се, след като информацията излезе, Машината за лъжи на МОН заработи на пълни обороти и започна да бълва грандиозни простотии. Уж проблем няма, но ТЕЧЪТ е затворен. Уж няма ТЕЧ, ама ще сезираме ДАНС, ГДБОП, Прокуратурата, а навярно и марсианците, затова че техен, вътрешен човек, е дал достъп на журналистите до Системата – чиновниците действат като пълни идиоти, когато се опитват да си вържат събутите гащи! Вие, дами и господа чиновници, сте за съд! Трябва да се направи пълна проверка на далаверите ви и на това, кой е виновен личните данни на 1 249 037 деца да са публични от времето, в което Системата стартира, до статията на „Биволъ“ – това са 2 месеца и кусур.

Ако пиша тази бележка, то е за да спася кожата на някой беден даскал, който ще бъде сдъвкан от Системата и предложен на обществото, като изкупителна жертва, за да могат бюрократи, като г-жа Сачева, да си запазят топлите местенца. ТЕЧЪТ на информация не е по вина на хората от Екипите за обхват. Тези хора имат само етични проблеми, понеже са принудени да вършат нещо незаконно, но не са подали информация на журналистите. Виновни са некадърните управленци в МОН и тяхната симония, заради която поръчката за Системата е възложена на някоя строителна фирма, близка до властта – пиша строителна, понеже програмистите са интелигентни и отговорни хора и не се занимават с простотии, а тези, които са писали програмата за МОН не са програмисти, а зидаро-мазачи, от близка до властта фирма.

Разбира се, че отварях многократно линкове през „дупката“, така открих и бланките на собствените си 3 деца – имам четири деца, но най-големият е над 20 годишен, затова не бе в Системата. Снимката, която съм приложил към текста е 1/3 част от протокол, за едно от децата ми – оставил съм имената му, като доказателство за думите си. Мои приятели също изтеглиха бланките на децата си, като доказателство за този ТЕЧ. Имаме около стотина свидетели, които са готови да дадат показания пред всяка съдебна инстанция, за да накажем лъжците и тяхната некомпетентност. Ако български съд, както обикновено се случва, оневини държавните престъпници, ще изчакаме търпеливо решението на Европейският съд за правата на човека в Страсбург.

И така, уважаема госпожо Сачева, вие лъжете безочливо цяла България! ТЕЧ имаше, а доказателствата затова са безброй, както и свидетелите, които са готови да ви изобличат в съда – вас и сподвижниците ви. Толкова уверено лъжете обществото ни, сякаш не работите в Министерството на образованието, а в Министерството на лъжата и пропагандата.

Призовавам ви, г-жо Сачева, ако имате поне малко чест, да се извините на всички български граждани за своята очевидна некадърност, както и за лъжите, които бълвате в медиите. После, разбира се, е съвсем задължително да си подадете оставката, и заедно с всички чиновници и външни изпълнители, работили по Системата, да бъдете наказани и съдебно преследвани.

Трябва да ви е пределно ясно, дами и господа политици, че в България има достатъчно будни граждани, и всички ние следим всеки ден действията ви, защото като ваши работодатели, сме длъжни да го правим. Не ни е страх от вас и трябва да си го припомняте всеки ден, защото ще търсим постоянно отчет за некадърните ви дела! Да, ние сме пряко заинтересовани, и е добре да го запомните, защото ако искахте да сте полезни всички нам, нямаше да сте толкова нагли, душевно затлъстели, безпардонно самозабравили се подлеци.

С искрено отвращение,

Петър Порумбачанов

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d