Малко над 50 милиона лева от общо 268 милиона са спрените европейски пари за наука, за които преди два дни министърът на образованието призна, без да уточни сумата.

Това става ясно от отговора на МОН на въпроси изпратени от Биволъ. От образователното министерство обаче твърдят, че това не били „корекции“, а „оптимизации на бюджета.

mon-corrections

Въпросните оптимизации обаче са се наложили заради сериозни критики на Европейската комисия, които Биволъ оповести още февруари месец. Те бяха формулирани в писмо от Комисията, което Биволъ публикува.

Констатациите в писмото са унищожителни. Те са резултат от одитна проверка N° REGC214BG0033 (EPSA) на Комисията проведена от 24 до 28 октомври 2016 г. Тя установява, че половината от проверените операции са със сериозни нередности.

За да не излезе, че Му спират парите…

Писмото, което е трябвало да бъде изпратено на 21 януари т.г. е имало бурна съдба. Имало е сериозен политически натиск то да не бъде изпращано в последните дни на правителството Борисов 2 и да предизвика коментари, че „му спират фондовете“.

Източници на Биволъ твърдят, че Борисов дори е звънял на „неговия брат“ Юнкер, за да спре неприятния анонс. В последния момент процесът на подписване на писмото от координиращите дирекции в Комисията е бил спрян, като за формален повод е послужило предстоящото публикуване на доклада CVM.

Говорителят на Комисията Мина Андреева обаче категорично отрече тези твърдения и заяви, че Борисов и Юнкер не са водили разговори по темата.

Биволъ поиска по ЗДОИ (регулация 1049/2001) достъп до въпросната одитна проверка N° REGC214BG0033 (EPSA) на Комисията, но такъв не беше предоставен.

audit-ek-refusal.png

Все пак от получения отказ за достъп стана ясно, че такъв одит е имало и той е бил проведен между 24 и 28 октомври 2016. Засекретяването на резултатите от проверката издава преди всичко гузност и е част от маневрите да се спаси имиджа на некомпетентното управление на програмата при Кунева, или поне да се отложат във времето разкритията за провала и спрените пари.

Няма да мине без наказание

Корекции обаче тепърва ще има и за тях се преговаря с Европейската комисия – става ясно още от съобщението на МОН. Явно самата дума „корекция“ е твърде неприятна, тъй като е посочено в курсив, че спрените 50 милиона не били корекция, а оставали в бюджета на оперативната програма и щели да бъдат използвани за финансиране на бъдещи проекти.

Намалението на бюджетите на т.нар. системни проекти на МОН не засяга плащания по основните дейности, а само финансирането на така наречените допълнителни дейности по проекти. Редуцирани са основно разходи за възнаграждения на екипите за управление на проекти и външни услуги, икономии от проведени обществени поръчки и от отпаднали дейности.

Особено интересни в случая са „външните услуги“ и „обществените поръчки“, които са отпаднали от финансиране, за които Биволъ ще изпрати отделно питане по ЗДОИ. Не изключваме точно там да е заровено кучето с констатираните безобразия в европейския одит, за който ще подновим питанията до ЕК.

 

 

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци

This post is also available in: English