Capture_2014-02-10_a_09.44.14

Евродепутатът Михаел Галер задава въпрос за гранта на Моника Станишева в Европарламента

Шестима директори на дирекции в Европарламента формират „независимо жури“ и решават на кого да дават пари от джоба на европейските данъкоплатци. Между раздадените десетки милиони отпускат 60 000 евро на майката на детето на президента на ПЕС – Моника Йосифова, сега Станишева. Не за какво да е, а за да рекламира европейските избори, в които ПЕС е основен играч. Бизнес дамата подписва декларация, че не е в конфликт на интереси и парите потичат към сметката на нейната еднолична фирма.

Две години по-късно заверата лъсва, разкопана от медиите. Администрацията на Европарламента остава невъзмутима и убедено твърди, че всичко е наред: процедурите са спазени и няма конфликт на интереси. Съпрузите на политиците можели да упражняват каквато си искат професия – гласи пратената до медиите обосновка.

От години политиците ни натякват, че в Европа имало правила, че трябвало да се научим да живеем по правила, за да сме пълноценни европейци. Така е, писани правила има. Има Финансов Регламент и неговия Чл. 57 определя какво е конфликт на интереси:

„…когато безпристрастното и обективно упражняване на функциите на финансов участник или друго лице, посочено в параграф 1, е опорочено по причини, свързани със семейството, емоционалния живот, политическата или националната принадлежност, икономически интерес или всякакъв друг интерес, който е общ с този на получателя“.

Сложно формулирано, но пък прецизно. Финансов участник (параграф 1) е този, който меси и чупи баницата. Определението му е следното: „лица, участващи в изпълнението и управлението на бюджета, включително в подготвителни действия за това, в одита или контрола“.

ПЕС е основна партия в Европарламента. Евродепутати от тази фракция участват активно в изработката и гласуването на бюджета, а после и в изпълнението – получават заплати и пари за разходи от същия този бюджет. От бюджета получава финансиране и самата ПЕС – до 85 % от допустимите разходи. От бюджета получава пари и Сергей Станишев, в качеството си на президент на ПЕС.

Неоспоримо е, че като финансов участник Сергей Станишев има „причини свързани със семейството и емоционалния живот“, които опорочават гранта получен от неговата съпруга Моника Станишева. Ако се придържаме към текстовете, конфликт на интереси има. Немски евродепутати го казват в пленарна зала и търсят обяснение от председателя на Европарламента Мартин Шулц, който засега мълчи. На мушка са и директорите на дирекции в ЕП за това, че са нарушили правилата, като не са осъществили контрол.

Системен проблем

Европарламентът в миналото е наказвал с бюджетни санкции различни европейски агенции, за които Европейската сметна палата е установила конфликти на интереси. Но европейските законодатели са толкова уверени в догмата за собствената си непогрешимост, че не са предвидили контролиращ орган за собствената си институция при съмнения за конфликт на интереси.

В Европарламента няма етична комисия, която да разглежда такива случаи и да реже вмирисаните евроглави. Докато това не се промени, директорските конклави ще продължават спокойно да се събират, да си спазват написаните от самите тях процедури и да сипват с черпака пари на съпрузи на политици.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English