Скандалният строеж Златна Перла в Парк Странджа вече е 100% пряка собственост на бившия мултак Николай Вълканов. Негова е фирмата изкупила земята и постройките от „Краш 2000“, показват данни от имотния регистър.

Capture_decran_2012-03-26_a_13.50.17

„Родопи Еко Проджектс“ ЕООД е собственост на фирмата „Бългериън Еко Проджектс“:

Capture_decran_2012-03-26_a_13.51.48,

Eдноличен собственик на капитала на „Бългериън Еко Проджектс“ ЕАД е Николай Вълканов:

Capture_decran_2012-03-26_a_13.52.16

Фирмените дела на „Родопи Еко Проджектс“ и „Бългериън Еко Проджекст“ съдържат многобройни запори за неизплатени заплати на работници от друга фирма на Вълканов – „Горубсо“ – Златоград.

Какво става със събарянето?

РДНСК Бургас трябва да издаде заповед за събаряне на „Златна Перла“. В Бургас обаче очакват одобрение на заповедта от ДНСК от София, което се бави.

А дали това одобрение изобщо ще пристигне, след като вчера Николай Вълканов се яви в ролята на спасител на „Горубсо“-Мадан, преговаряйки лично с премиера Борисов?

Узаконяването на „Златна Перла“ в стила на Борисов – еднолично и в разрез с всякакви закони, вече не изглежда невъзможно. Не и след случая с „Горубсо“-Мадан, където една концесия се разваля и прехвърля за по-малко от 24 часа без процедура, „по заповед на щуката“, все едно Борисов не е премиер на правова европейска държава, а е близкоизточен емир.

Във всички случаи казусът със „Златна Перла“ трябва да бъде следен и натискът за събарянето на незаконния обект не трябва да отслабва на финалната права.

Златна Перла – символ на наглостта на олигархията и беззаконието

Вилното селище изникна преди 5 години в природен парк „Странджа“ с фалшифициран документ за липсата на необходимост от ОВОС. Въпреки, че ВКП доказа, че документът, на базата на който е издадена строителното разрешение е абсолютно фалшив, кметът на Община Царево – Петко Арнаудов отказа да ревизира издадените предписания и разрешителни на Краш 2000 и фактически се превърна в съучастник. Прокуратурата обаче хвърли формално вината на починал чиновник (който не може да бъде разпитан и да се защити), отказа да разнищи престъплението докрай и да установи точно кой е донесъл незаконно в общината фалшификата и защо. Подаденият сигнал за това от журналисти на „Биволъ“ не бе разгледан изобщо по същество от бургаските прокурори, които тенденциозно „чадъросват“ всички далавери в южната морска община, свързани с кмета Арнаудов и юриста му Евгени Мосинов – и двамата видни номенклатурчици от БСП. По времето на станишевото правителство това изглеждаше поне логично, но сега когато на власт е ГЕРБ промяна няма.

Селището „Златна перла“ се превърна в символ на наглостта на строителните предприемачи и местната власт, след като Петко Арнаудов и собственикът Краш 2000 колективно атакуваха във ВАС и постигнаха ликвидирането на целия парк „Странджа“ през лятото на 2007 г., за да узаконят по този начин своеволията си.

Дори след окончателното обявaване на „Златна перла“ за незаконна, заповедите за събаряне бяха блокирани от тогавашния шеф на ДНСК – Иван Симидчиев. През май 2009 той изпраща писмо до РДНСК – Бургас, в което пише, че около „Златна перла“ има нови обстоятелства и има възможност „за правилно приключване на случая“, т.е. за узаконяване на комплекса. Законът за устройството на територията обаче не дава възможности да се узакони нещо, което веднъж е било обявено за незаконно.

През април 2010 г. ВАС изненадва с поредното си решение – строителният контрол действа по собствена преценка и отказите му да изпълни правомощията си са необжалваеми. Въпреки, че съдът е обявил „Златна перла“ за незаконна, ДНСК е освободена от законовото си задължение да събори незаконния комплекс.

Скандалът стигна и до прокуратурата, която образува досъдебно производство за забавянето на заповедите за разрушаване. В крайна сметка Симидчиев беше отстранен през октомври 2010. Формален повод станаха разкритията за 45 незаконни обекта край Ивайловград, „открити“ след въздушната акция на НАП. Преди това екоорганизации многократно апелираха за освобождаването на Симидчиев заради „Златна перла“ и лифтовете в Пирин и Рила.

Новият шеф на ДНСК ускори издаването на заповедите за събаряне, а тогавашният министър Росен Плевналиев нееднократно се закани, че „Златна перла“ както и други незаконни обекти ще бъдат съборени след приключването на съдебните процедури.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.


Widget not in any sidebars