10 месеца след разкритието, че нямаме готовност за визовата система на Шенген...

Външно пусна секретна поръчка за Cisco рутъри

Техническите спецификации са тайна, за да не се разбере кой е предизвестения печеливш
by Екип на Биволъ

Министерството на Външните работи най-после се зае с хардуера за Националния визов център, който трябва да осигури безпрепятствено издаване на шенгенски визи. Обществената поръчка от 17 май е за 180 VPN рутъра и 4 устройства за издаване на цифрови сертификати. Тя е на стойност 1 279 418 лв.

Изискването е те да са от един производител, а МВнР е засекретило техническите спецификации с мотива, че според писмо от ДАНС, устройствата са важни за опазване на националната сигурност. Това дава основание на Външно да избегне публичния търг и да мине по процедура на договаряне с обявление.

Тази врътка изглежда напълно безмислена на пръв поглед, тъй като кандидатите ще предложат марки и модели на устройствата, чиито технически спецификации са публични.

Смисъл в засекретяването на спецификациите все пак има, но той няма нищо общо с националната сигурност. Това се прави, за да се прикрие фактът, че единствено рутърите на Cisco отговарят на описанието на устройствата, поискани от МВнР. Ако спецификациите бяха публични щеше да е очевидно за всички кандидати, че поръчката е нагласена.

Както писа Биволъ през август 2017 г., България е единствената от всички държави в ЕС, която няма готовност за новата система за издаване на шенгенски визи Visa Code Plus и не е осъществила успешни комуникационни тестове с нея. Тези тестове и готовността са задължително условие за присъединяването към Шенген. В средата на миналата година дори Румъния имаше такава готовност.

Осем месеца по-късно VPN устройствата тепърва се поръчват и ще бъдат инсталирани в консулствата ни по света. Това означава, че и до края на тази година България едва ли ще има продуктова готовност за ефективна връзка с шенгенската визова система.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also