Министерството на Външните работи най-после се зае с хардуера за Националния визов център, който трябва да осигури безпрепятствено издаване на шенгенски визи. Обществената поръчка от 17 май е за 180 VPN рутъра и 4 устройства за издаване на цифрови сертификати. Тя е на стойност 1 279 418 лв.

Изискването е те да са от един производител, а МВнР е засекретило техническите спецификации с мотива, че според писмо от ДАНС, устройствата са важни за опазване на националната сигурност. Това дава основание на Външно да избегне публичния търг и да мине по процедура на договаряне с обявление.

Тази врътка изглежда напълно безмислена на пръв поглед, тъй като кандидатите ще предложат марки и модели на устройствата, чиито технически спецификации са публични.

Смисъл в засекретяването на спецификациите все пак има, но той няма нищо общо с националната сигурност. Това се прави, за да се прикрие фактът, че единствено рутърите на Cisco отговарят на описанието на устройствата, поискани от МВнР. Ако спецификациите бяха публични щеше да е очевидно за всички кандидати, че поръчката е нагласена.

Както писа Биволъ през август 2017 г., България е единствената от всички държави в ЕС, която няма готовност за новата система за издаване на шенгенски визи Visa Code Plus и не е осъществила успешни комуникационни тестове с нея. Тези тестове и готовността са задължително условие за присъединяването към Шенген. В средата на миналата година дори Румъния имаше такава готовност.

Осем месеца по-късно VPN устройствата тепърва се поръчват и ще бъдат инсталирани в консулствата ни по света. Това означава, че и до края на тази година България едва ли ще има продуктова готовност за ефективна връзка с шенгенската визова система.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци

This post is also available in: English