Проверка на ДАНС потвърди обвързаности на Недялко Недялков с адв. Цветан Цанев

ДАНС: Заместник шефът ни Недялко Недялков е работил за ДС-фирми

Екип на Биволъ

Заместник-директорът на ДАНС Недялко Недялков е роднина по съребрена линия на Димитър Събев – Агент “Асен” на ВГУ на ДС и  виден член на “Кръга Банкя”. Също така той е работил на изпълнителни позиции във фирми на Димитър Събев и Максим Димов – това става ясно от проверка на специална комисия на ДАНС, назначена със заповед на директора Димитър Георгиев, след нареждане на премиера Борисов. 

Както установи наше разследване преди един месец, Събев, Димов и адв. Цветан Цанев са имали бизнес обвързности. Цанев е титуляр на сметката в Инвестбанк, през която са минали милиони на режима на венецуелския диктатор Мадуро. В миналото Събев, Димов и Цанев са били управители на дъщерни фирми на руската Нефтена Компания “Руснефтехим”. Цанев и Димов управляват съвместно “Руснефтехим Болканс”, а Димов и Събев – “РНК Петрол”, която е собственост на “Руснефтехим България”. Максим Димов и в момента се води представител и член на борда на директорите в “РНК Петрол”.

От Петролгейт до Венецуелската перачница

Максим Димов е бивш депутат от ДПС и известен като “ковчежник” на НДСВ. Една от общите му фирми с Димитър Събев е “Елмаз 24” ООД. Фирмата е цитирана в нота на британското посолство от 2000 г. до българското външно министерство, оповестена по време на разследването “Петролгейт” от българска парламентарна комисия.  Британците твърдят, че тази компания се е занимавала с оръжейни доставки и е била посредник за сделки с иракски нефт в нарушение на петролното ембарго срещу режима на Садам Хюсеин. Според медийни публикации Недялко Недялков е работил като експерт и в тази фирма, но от ДАНС засега отказват да отговорят на уточняващия ни въпрос в кои именно компании е бил на изпълнителни позиции зам.-директорът на агенцията.

Биволъ изпрати още на 15 февруари официално запитване до Премиера за коментар на обвързаностите на Недялков в светлината на тези факти, както и въпроси до ДАНС дали тези връзки на Недялко Недялков биха могли да повлияят на работата на агенцията за превенция и пресичане на пране на пари.

От отговора се разбира, че според ръководството на ДАНС роднинските и бизнес връзките на нейния заместник директор не са повлияли по никакъв начин на съвестната му работа в казуса с венецуелските милиони. Комисията е установила, че Недялко Недялков “е давал своевременно ясни и конкретни указания за предприемане на законоустановените действия по отношение на дейността на Агенцията за защита на националната сигурност от посегателства, свързани с опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата, включително и дейността на Агенцията за превенция и пресичане на изпирането на пари, в това число и по случая с трансферирани финансови средства от Венецуела по сметки в България.”

Това твърдение обаче противоречи на известните факти. Няма как указанията на Недялко Недялков в случая с венецуелските милиони да са били своевременни. Първо, защото стана ясно, че преводите на тези пари са в нарушение на международните и българските закони. И са ставали под носа на българските служби. Както заяви съвсем ясно американския посланик Рубин в интервю за Свободна Европа

Не знаем каква е причината и защо най-малко десетки милиони долари са прехвърлени към България от Венецуела. Но е почти сигурно, че целите не са били чисти и добри. Също няма съмнение, че това не е направено в съответствие с международните закони или тези на Венецуела и България…

Второ – защо българските служби са се активирали чак след като американците са споделили с тях информацията за тези преводи? Още повече, че ДАНС, като отговорна институциа по ЗМИП, е имала пълна информация за преводите от Венецуела, стана ясно от изпратено до Биволъ официално становище от “Инвестбанк”, откъдето са минавали парите. От банката заявяват, директно, че:

„Инвестбанк“ АД не е спирала да прилага всички мерки, произтичащи от закона и добрите банкови практики при идентификация на клиентите, определяне на техния рисков профил, ………така и в подаване на сигнали към компетентните органи, съгласно чл. 72 от Закона за мерките срещу изпиране на пари. С конкретни факти и обстоятелства в подкрепа на горното разполагат и съответните контролни органи.”

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

Въпросът е защо българските служби не реагират на подаваната им информация за съмнителни преводи (какъвто е случаят с източваните средства от Венецуелската държавна петролна компания) , а реагират едва на информация спусната отвъд океана, за да видят какво се случва в българската банкова система? Ето какво смята посланикът Ерик Рубин:

Ние имаме възможност за проследяване на паричните потоци и го правим. Имаме такъв капацитет и го използваме от името на венецуелския народ с наши партньори като България”

Така на практика Рубин опровергава премиера Борисов, който заяви, че едва ли не българските служби били  съобщили на американските за незаконните преводи от Венецуела. А ако това действително е така, то възниква въпросът защо това е станалои едва сега, след като именно от САЩ гръмна сигнала с източването на венецуелските пари чрез чужди фирми и банки?

Публикуваме отговора на ДАНС до редакцията, като не изключваме възможността да сме се заблудили относно участието на зам.директора на ДАНС в ПФК “Черноморец” Балчик и да става въпрос за пълно съвпадение на имената. Този факт обаче не променя същността на осветената информация за неговите предишни бизнес и служебни взаимоотношения с фирми от обръчите на бившата ДС и свързани с прословутия Цветан Цанев. Биволъ смята, че е налице сериозен конфликт на интереси между поста и отговорностите на г-н Недялков и спецификата на информацията и нейната реализация, с които оперира ДАНС. 

“Във връзка с постъпили от Вас на 15.02.2019 г. по мейл в ДАНС въпроси, Ви уведомяваме следното:

Председателят на Държавната агенция „Национална сигурност“ Димитър Георгиев издаде заповед, с която назначи комисия, имаща за задача да извърши проверка и да установи данните, посочени във Вашето запитване по отношение на заместник-председателя на Агенцията Недялко Недялков.

След извършената от комисията проверка, Ви предоставяме следната информация:

Установено е, че Недялко Недялков е в родство по съребрена линия с лице с имена Димитър Асенов Събев.

В периода 1996-1998 г. Недялков е работил по трудов договор на изпълнителска длъжност в дружества, в чийто капитал пряко или непряко участие са имали Димитър Събев и Максим Димов.

Заместник-председателят на ДАНС Недялко Недялков не е бил член на Надзорния съвет на „Професионален футболен клуб Черноморец“ АД, гр. Балчик. Комисията е установила, че е налице съвпадение в трите имена на заместник-председателя на ДАНС с трите имена на член на Надзорния съвет на футболния клуб.

Комисията, извършила проверката, е установила също, че заместник-председателят на ДАНС Недялко Недялков е давал своевременно ясни и конкретни указания за предприемане на законоустановените действия по отношение на дейността на Агенцията за защита на националната сигурност от посегателства, свързани с опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата, включително и дейността на Агенцията за превенция и пресичане на изпирането на пари, в това число и по случая с трансферирани финансови средства от Венецуела по сметки в България.

В рамките на проверката са установени лични данни и информация за трети лица, които не могат да бъдат публично оповестени.

Пресцентър Държавна агенция „Национална сигурност”

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d