Част 1:

Венецуелската перачница – руски нефтени компании, “кръга Банкя” и зам. шеф на ДАНС

Премиерът нареди проверка на зам.-председателя на ДАНС Недялко Недялков
Екип на Биволъ

Адвокат Цветан Цанев, на чието име е сметката в Инвестбанк, през която минават десетки милиони на венецуелската нефтена компания, в миналото е имал тесни бизнес връзки с лица от т.нар. “Кръг Банкя” по линия на петролния бизнес с Русия. Едно от тези лица е Димитър Събев, чийто роднина Недялко Недялков е зам. шеф на ДАНС – институцията, която трябва да следи за пране на пари. Голям акционер на Инвестбанк от Оман също се оказва тясно свързан с бизнеса на семейството на Цветан Цанев – показа разследване на Биволъ.

За “кръга Банкя” пръв заговори премиерът Бойко Борисов след разкриването и публикуването от Биволъ на Досието “Буда” в началото на февруари 2013 г.  Тогава Борисов заяви, че зад това разкритие стои именно тази полумитична задкулисна група, към която се причисляват бивши лидери и висши ченгета на комунистическата и ранната посткомунистическа държава. Осветяването на този кръг от Бойко Борисов, показа че той е бил добре запознат с него.  

Според публичната информация групата обединява фигури свързани с ДС като Виктор Вълков – бивш външен министър в правителството на Димитър Попов (Агент “Пенчо” на ВГУ на ДС) , Максим Димов – депутат от ДПС и ковчежник на НДСВ, Димитър Събев (Агент “Асен” на ВГУ на ДС), ген. Димо Кръстинов, Иван Саздов – шефа на тенис клуба в Банкя, който се появи покрай “Къщата в Барселона”, Евстати Гюров (щатен служител на ДС) и други. За лидер е считан ген. Чавдар Чернев, който в началото на 90-те оглавява СДВР и на него се приписва въоръжаването на първите мутренски групировки.

Името идва от ресторант “Бялата къща” в Банкя, където се провеждат сбирките. По-късно част от “кръжочниците” се прехвърлят към ресторант “Монтерей”, където се форматира друг кръг със същото кодово име, но с повече участници и лидер бившия високопоставен офицер от ПГУ на ДС ген. Любен Гоцев. На последния се приписва и основаването на т.нар. “Генералско движение” в средата на 90-те г. на миналия век, което обединява повечето от участниците в неформалните “генералски” кръгове като “Банкя” или “Монтерей”.

Тези задкулисни групировки всъщност несменяемо управляват държавата по време на целия “Преход”, като всички активни политически или икономически играчи на обществената сцена неименно са техни проекти и марионетки, сочат данните и анализите на информирани оперативни източници. Не е тайна, че зад фасадата и необяснимата звездна политическа и бизнес кариера на “Детето-чудо” Делян Пеевски стои именно дългата ръка на ръководни ключови офицери от бившата ДС. 

Изброените по-горе лица от “кръга Банкя” са имали и някои още имат съвместен бизнес във фирмите “Интербулпред”,  “София Делта” – ООД, “Рубин Турс” – АД и “Елмаз 24” – АД. В “Интербулпред” се появява и Борисов, заедно с един от босовете на СИК – Румен Гоцов Николов – “Пашата”.

Борисов и Пашата с ген. Чернев и ген. Кръстинов в Интербулпред АД

За настоящето  разследване обаче по-интересна е “Елмаз 24”, в която според медийни публикации е работил сегашният зам. председател на ДАНС Недялко Недялков (на водещата снимка вдясно). Недялков се появява заедно с Максим Димов и в надзорния съвет на ФК “Черноморец Балчик”, заедно с Атанас Василев Добрев. В Управителния съвет на клуба пък е сегашният министър на спорта Красен Кралев.

Недялко Недялков беше кандидат за поста председател на ДАНС заедно с Владимир Писанчев и през 2014 г. беше изслушан в Парламента, което е една от редките му публични прояви. Тогава Татяна Дончева заяви пред медиите, че той е племенник на влиятелно лице, но не уточни на кого.

Проверка на Биволъ установи, че са налице данни за роднински отношения между Недялко Недялков и бизнесмена от “Кръга Банкя” Димитър Събев. Семействата им са родом от Свиленград, където Димитър Събев и майката на Недялков – Софка Димитрова, имат обща фамилна къща. Тя се намира на ул. Ген. Струков 13. Това се вижда и от Имотния регистър, където Недялков е вписан заедно с майка си през 2014 г. През 2002 г. Димитър Събев е продал втория етаж на къщата на сестрата на Недялко Недялков – Мария.

Пресечна точка – руският петролен бизнес

Цветан Цанев не е сред “титулярните кръжочници” от Банкя, но бизнес интересите му се пресичат с Димитър Събев и Максим Димов. Те по различно време са управители на дъщерни фирми на руската Нефтена Компания “Руснефтехим”. Цанев и Димов управляват съвместно “Руснефтехим Болканс”, а Димов и Събев – “РНК Петрол”, която е собственост на “Руснефтехим България”. Максим Димов и в момента се води представител и член на борда на директорите в “РНК Петрол”.

Руснефтехим е тясно свързана и с Атанас Добрев (виж по-горе), който е бил дипломат в Афганистан и Китай и началник на кабинета на финансовия министър Милен Велчев. Бизнес връзките на Добрев към “кръга Банкя” са съвсем явни. Той е бил акционер в инвестиционния посредник “Хеджър” на Максим Димов и ген. Димо Кръстинов, както и съдружник на Димов в няколко други компании сред които “МакКап” и “София Уинд Парк”. Всички те, както и “РНК Петрол”, са регистрирани на един и същ адрес и споделят един и същ телефон – 958 25 77, на който обаче не отговаря никой.

Максим Жеков и Цветан Цанев са в УС на “Руснефтехимн Болканс”

Всички фирми свързани с “Руснефтехим” са под надзора на един руснак – Андрей Георгиевич Георгиев, който живее постоянно у нас. Но бизнесът му не се ограничава с България. Фирма с името “Руснефтехим” е имало и в Швейцария, но сега е в ликвидация. Управители са били Андрей Георгиев и Максим Димов. Георгиев управлява в Швейцария и фирмата “Петро Алианс” АГ заедно с Антье Милхан, съпругата на Цветан Цанев.

В една от фирмите от кръга на “Петроалианс”, Андрей Георгиев си партнира с брата на убития банкер Емил Кюлев – Юрий Кюлев. Но освен с петролния бизнес, фирми около Цанев са замесени и в

Шумни афери със самолети, вагони и… танкер

Швейцарската “Петро Алианс”има представителство в България и е била собственик освен на Роспетролеум България, но и на фирми с абривеатура TKM. Една от тях – ТКМ ЖЕЛЕЗОПЪТЕН ТРАНСПОРТ И УСЛУГИ ООД свързана с Цветан Цанев и сестра му Величка.

През 1995 г. гръмна аферата с два руски десантни самолета АН 32-Б, които пристигат от Русия на режим Временен внос, но цели пет години стоят непотърсени на летище Бургас, заради нередовни документи. Самолетите са перфектни както за десантни, така и за контрабандни дейности, защото имат специални люкове в долната си част, които позволяват да бъдат разтоварвани по време на нисък полет, без да е нужно приземяването им. Практика често използвана за доставка на нелегални пратки, особено в страните от Близкия и Среден Изток, /като напр. Афганистан/. Немската фирма ТКМ, чрез българското си представителство, претендира, че самолетите са нейна собственост. От проведените разследвания тогава се  уточнява, че ТКМ Warenhandels Ltd е собственост на бащата на Цветан – Георги Цанев, а управител е съпругата му Антье Милхан. В България има още една фирма със същия етикет “ТКМ Интернешънъл Файнансинг”, която се води на тясно свързания с Цветан Цанев Асен Кавдански – мениджър на скандалното ДЗЗД “Булгаргеомин”, което отвлече либийския танкер BADR в края на 2018 г. с фалшива ипотека. /виж тук и тук/

Антье Милхан – снимка от нейния отворен профил във Facebook

Години по-късно българската ТКМ представлява в България швейцарската “Арвекс”, замесена в шумната афера с доставка на 30 рециклирани вагона за БДЖ. Както твърди прокуратурата, цената на вагоните е била завишена над 20 пъти, а част от тях не са доставени. Швейцарската прокуратура също започна разследване срещу “Арвекс”, чийто резултат засега е неясен. Междувременно “Арвекс” беше ликвидирана. Но зад нея стоят познати лица. Съпругата на Цанев Антье Милхан е собственик и понастоящем ликвидатор на “Арвекс” в Швейцария. Eдноименната фирма в България пък се управлява от Андрей Георгиев и Костадин Анакиев.

Последният ще се появи по-късно и като управител на “Булгаргеомин” ДЗЗД, която с пиратския рейд на либийския танкер предизвика неприятен за държавата ни международен скандал, който още не е приключил. А фирмите зад “Булгаргеомин” ДЗЗД са тясно свързани с Цанев, но и с Инвестбанк.

Банкерка от Инвестбанк в бизнеса на Цаневи

Важен факт е, че пълномощник на “Петро Алианс” в България се явява Димитрийка Лазарова. Тя е свързана със семейство Цаневи и чрез други фирми. Димитрийка управлява през 2013 г. фирмата “Геобул Метал”, с основен акционер Антье Милхан.

Същата тази Димитрийка Лазарова е и член на Надзорния съвет на Инвестбанк, където представлява интересите на оманския милионер Шейх Адил Саид Ал Шанфари, който през 2012 г. спаси банката на Петя Славова като влезе в капитала с 50 млн. лв. Неговият по-голям брат Тамер Ал Шанфари беше в черния списък на САЩ заради връзките си със зимбабвийския диктатор Мугабе, но впоследствие изпадна от списъка.

Адил Саид Ал Шанфари е женен за българката Деница Михайлова, която работи в МВнР. Михайлова и нейния шейх станаха публично известни след като нанесоха побой на певицата Рут Колева, която им направила забележка за неправилно паркиране.

Но това не е всичко в многобройните и трайни обвързаности между фирми на Цаневи, Инвестбанк и скандални текущи афери. Регистрираната в Швейцария фирма “Шанфари” СА (Shanfari SA) също се представлява от Лазарова в България, където “Шанфари” се е явявала собственик на фирмата “Тектона” АД. “Тектона” е съосновател на сдружението “Булгаргеомин” ДЗЗД, обсебило собствеността на либийския танкер БАДР чрез съмнителни документи с помощта на разследваното за престъпление ЧСИ Тотко Колев.

Бивш управител на “Шанфари” СА е Андреа Каравели, която се появява заедно с Цветан Цанев в група европейски инвеститори, преговаряли с мафиотския бос от “Коза Ностра” Антонино Витале за придобиване на дял в диамантена концесия в Южна Африка, както разкри разследване на IRPI и Corrective с участието на Биволъ.

Друг бивш управител на “Шанфари” СА (фирма със солиден капитал от 15 милиона швейцарски франка) е лицето Станислав Велинов, който в България е бил управител на “Руснефтехим”, както и на “Болкан Еко Парк”, собственост на същата руска компания. В Болкан Еко Парк откриваме отново познати имена – Атанас Добрев, Максим Димов и Андрей Георгиев, както и актуалните руски собственици. Впрочем, предишното име на “Шанфари” СА е Opus Supremus SA, а в България Велинов е собственик и управител на “Опус Нефт и Газ”, очевидно неслучайно съвпадение на имената.

Самият Шейх Адил Саид Ахмед Ал Шанфари пък е собственик на фирмата “Нура България”, където управител е Асен Кавдански. Кавдански е управител на няколко фирми свързани с Цаневи. Той е персонално и човека, който се появява като представител на “Булгаргеомин” при гръцки нотариус, за да уговори изготвяне на морска ипотека за танкера БАДР. Самият гръцки нотариус заяви, че тя е изцяло фалшива. Това предизвика и спирането на действието на тази ипотека от гръцкия съд.

Замесена ли е Инвестбанк във Венецуелската перачница?

Вчера Инвестбанк разпространи становище до медиите, в което категорично отрича, че е замесена в нередовни операции с трансфери от Венецуела. Според банката всички трансфери са минавали през трети банки и са били проверявани по международните правила срещу пране на пари.

В този дух беше и изказването на главния прокурор Сотир Цацаров, който заяви, че банката не е била в течение какво се случва.

Но при наличието на всички тези обвързаности е съвсем очевидно, че Инвестбанк няма как да не е знаела за сметката на Цанев и значителните за мащабите на страната ни суми, които транзитират през нея. Все пак един от главните акционери в бата – Ал Шанфари е свързан по безспорен начин с бизнеса на адв. Цветан Цанев чрез Асен Кавдански и Димитрийка Лазарова.

Освен това е редно е да се припомни, че генезисът на Инвестбанк е тясно свързан с “първаците” на ген. Любен Гоцев, който влиза в Надзорния съвет на Международна ортодоксална банка “Свети Никола”, преди тя да се преименува на Нефтинвестбанк и накрая на Инвестбанк.

 

 

 

Този факт е отбелязан и от американския посланик Байърли в прочутата грама за българските банки гнили-ябълки, в която той посочва Инвестбанк като една от банките, раздаващи кредити на свързани лица и участващи в операции по “пране на пари на български и чужди престъпници”.

 

Въпроси без /със/ отговор

Разкритата дотук конфигурация повдига много въпроси и първият от тях е как да се интерпретира факта, че зам. председател на ДАНС има допирателни по роднинска линия и бизнес обвързаности с руския петролен бизнес, с който е тясно свързан и Цветан Цанев.

Според изискванията на новоприетия от Парламента ЗМИП и Правилника към него, всяка българска банка е задължена своевременно да обучи своите служители и подава информация към отдел “Финансово разузнаване към ДАНС за всяка финансова операция която има дори и сянка на съмнение за пране на пари. Особено такива, които са от чужбина и то от специално маркирани като най-рискови райони каквито са държавите от Латинска Америка.

Дали банката не е докладвала венецуелските парични трансфери в ДАНС или ДАНС не е обработила тази информация /ако я е получила от банката/ засега остава неизяснено. Каква е причината ДАНС да проспи “венецуелската перачница” в Инвестбанк? Защо трябваше американските служби да подадат сигнал, за да се активизират прокуратурата и ДАНС? Защо главният прокурор Сотир Цацаров излъга в ефир, че банката нямала нищо общо и не знаела какво се случва? Защо името на адвокат Цветан Цанев и до момента е табу за всички институции?

Всички тези въпроси, които нямат своя логичен отговор, водят до единственото заключение, че хора, които са свързани с властовите структури в държавата нямат интерес тази истина да бъде разкрита и единствено външният интерес и натиск направиха възможно осветяването на тези тайни и скандални парични преводи от режима на Мадуро по мрежата на бившите тайни комунистически разузнавания.

Биволъ изпрати въпроси до ДАНС по електронната поща. Попитахме каква точно е роднинската връзка на Недялко Недялков с Димитър Събев и дали Недялков е работил във фирми, контролирани от Събев или Максим Димов. Зададохме и въпроса дали ръководството на ДАНС счита, че тези фамилни и служебни връзки на Недялков биха могли да повлияят на работата на ДАНС за превенция и пресичане на пране на пари. До редакционното приключване на статията отговор не се получи.

Получихме обаче отговор от правителствената пресслужба, след като попитахме премиера Борисов, на чието подчинение е ДАНС, как оценява факта с роднинството на зам.-шеф на ДАНС с лице от “кръга Банкя” и бизнеса му в миналото с лица, имащи връзки с Цанев и руска петролна фирма. Отговорът гласи:

Министър-председателят Бойко Борисов ще възложи на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ Димитър Георгиев да провери изнесените от Вас твърдения относно негов заместник.

Засега няма отговор на въпросите ни изпратени до Инвестбанк. Не успяхме да се свържем с Цветан Цанев на наличните електронни адреси и телефони на фирмите, в които той има участие. Разбира се, те имат запазено място за за право на отговор, в случай, че решат да изпратят такова.

Обновено: След публикацията адв. Цветан Цанев изпрати до Биволъ становище, в което твърди, че научил за аферата с танкера БАДР от… публикация в нашата медия, което много го развеселило. Според него аферата в ЮАР се изчерпвала с това, че той и “някакъв си италиански мафиозен бос сме посетили по различно време ЮАР, и сме се интересували от един и същ обект, публично обявен за продажба“.

Причината за тази дискретност вероятно е във впечатляващия списък със заслугите на Цанев – от експонирането му като трафикант на каптагон в края на 90-е, през аферата с вагоните за БДЖ,  афера със самолети в Бургас, съдружието с бос на Коза Ностра в бизнес с кървави диаманти, та до съвсем актуалния пиратския набег срещу танкера БАДР и ролята му в Венецуелската перачница. Една добре запълнена биография, свързана с Голямото Задкулисие в българската действителност, ДС и влиятелни фигури от обществено-политическия живот на страната.

Но може би най-важната цел е да се запази в тайна руската петролна връзка на Цветан Цанев и лица от “Кръга Банкя”. Това вече няма как да бъде игнорирано, а от първите проверки, които направихме за руските собственици, съвместно с колеги от реномирани световни издания, излизат още притеснителни за властта факти, за които ще прочетете в следващата част от разследването…

Следва

 

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d