„Ако сте ме записали на аудио, преведете ми думите грамотно. Защото преводът обичайно е неграмотен“.

Без тези думи на Андрей Кристов, казани в края на разговора ни с него, този материал навярно никога нямаше да види бял свят. Щеше да протеворечи на журналистическата етика. Формално и неформално обаче фразата на Кристов ни позволява го цитираме.

Посещаваме го, за да коментира фактурата с която сме се сдобили и която свидетелства на какви цени IPN e купувала енергия от НЕК.

„Идваш ми тук с тази хартийка (фактура), но знаеш ли какво стана тук само преди 3 дни?

Какво?

При мен дойдоха едни момчета, пратеници от прокуратурата! И казах ние започваме отново делото. Плати ни! И ние ще го смачкаме!

Поискаха ли си?

Естествено, ето тук седяха…“

Мъжът ни казва, че тогава и той им поискал пари, защото дал информация на тях и на техните „корупционери“.

Питаме го има ли запис как му искат парите, с който да докаже думите си. Кристов ни отговаря, че има запис, но от 2010 г.

„От там имам запис, когато поискаха 150 000 евро, за да смачкат разследването. Този запис го имам. Наистина, той е в Москва“

Информираме се имаме ли шанс да се сдобием със записа? Отговаря ни: „естествено че не!“. Ако този запис ще се появява, ще се появи в руските медии.

„Те са много по-корумпирани от българските медии, но ги слушат повече американците и европейците!“ – обяснява ни кротко бизнесменът на руски. Ако в България започнат да го притискат, записът веднага ще се появи категоричен е Кристов и мимоходом цитира имената на тези, които са го притискали през 2010 г. Съвсем отчетливо се чува името Василев:

Каратиста събрал пари за изборите от завишените сметки

Теорията на Кристов за скандалните сметки за ток е кристално ясна: на ЕРП-та е разпоредено да съберат пари за изборите.

„Защо получават след месец два пъти по-високи сметки?“ – пита той със специфичния си руски изказ. И веднага си отговаря: „Защото дадоха заповед да се съберат пари за изборите. И тъпо, тъпо… защото Каратиста трябва да събере пари за изборите“.

Разследване на Биволъ показа, че Димитър Николов Стефанов, известен като Митко Каратиста е управител на фирма на известния сикаджия Румен Гоцов Николов – Пашата. Пашата има общи фирми с Бойко Борисов през 90-те години. Митко Каратиста е назначен в надзора на ЧЕЗ България през октомври 2009 г., в началото на мандата на кабинета „Борисов“.

Продажбите на ток продължавали

Иначе Кристов разказа, че разследването срещу ЕФГ е, за да се удари по Румен Овчаров.

„Разследванията срещу EFT и ЕФГ са заговор на Борисов срещу Овчаров. И нищо повече.“

Според Кристов сигналите срещу ЕФГ, EFT и IPN са подадени от Стефан Гамизов. „Същият, който се продаде на Ковачки“, обяснява натурализираният бизнесмен. Целта била да бъдат прогонени от пазара на търговията с ток нормалните компании, като ЕФГ, EFT и IPN. За да заеме Христо Ковачки опразнената ниша.

Обаче лондонски съд осъдил Гамизов за обвиненията срещу ЕФГ и EFT, твърди още Кристов. Сигналът на Гамизов първоначално бил срещу Любо Велков и Богомил Манчев.

„Защо всички правителства продават на EFT, ако са лоша компания?“ – пита Кристов? Според него НЕК и до момента продава ток на EFT.

„Защо проверяват от 2004 до 2009, а не проверяват от 2009 до 2012 г.“

Наистина, защо? Ако е вярно, че продажбите продължават.

следва…

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.