Как се източват милиони с енергийни далавери

Екип на Биволъ

faktura-nek

Този документ за пръв път излиза в медийното пространство. Виждат се условията и цената, на която НЕК продава тока на кухата фирма IPN – инициалите на боса на Мултигруп: Илия Павлов Найденов

mitko-stoyanovБиволъ представя своя нов автор Димитър Стоянов. Той е разследващ репортер, известен от предаването “Разследване” на Нова ТВ. Дебютира при нас с ексклузивно (и експлозивно) разследване за енергийните далавери от времето на НДСВ и Тройната коалиция. Тези неизгодни договори за износ на ток тресат държавата и до днес. Темата е активно експлоатирана от политически измекяри, представящи се за борци с корупцията. Малко известно е, че разследването започва още през 2006 г. по сигнал на Петър Пенчев, автор в нашето издание.

Една от актуалните теми в обществено-политическото внимание напоследък е енергийната мафия в България. Начините и методите, по които тя действа. Разработването на доста умели и външно законни процедури за източване на национален ресурс, чрез посредничество на подставени фирми в големи енергийни сделки от международен мащаб. В продължение на много години тази паразитна система, подържана от хора и структури във висшите етажи на властта е обезкървявала системно държавния бюджет, като е отклонявала милиарди от обществената хазна, към частни сметки и фондове. Биволъ предлага едно разследване на една конкретна схема от стотиците такива през годините на прехода, с които е крайно време най-после да се занимаят разследващите институции. Това обаче не се случва, защото както е индикирано според международните проучвания, България е деградирала до първо място по корупция в ЕС и твърдо пази едно от челните места на континента. Общественият натиск е този коректив, който единствено е призван да принуди съдебната и политическа каста да си свърши работата, за която е призвана от народа.. Или да бъде пратена в небитието на историята, като един вреден и смъртоносен за държавата и нацията ни паразит.

Нагледен пример по енергийна “ефективност”

Предистория

Във времето на правителството на НДСВ се появява голяма ниша в търговията с електроенергия. Прекратяването на международната спогодба между България и Турция за износ на ток, обявена от Иван Костов за „Сделката на века”, слага началото на търговията с българско електричество през посредници. Сключената от Костов през 1998 г. сделка, предвижда износ на български ток за Турция до 2008 г. на цени по-високи от регионалните. България пък поема ангажимента турски фирми да построят каскадата “Горна Арда” и магистрала “Марица”. Тогавашният турски премиер Бюлент Еджевит настоява изрично за ангажирането на  холдинга “Джейлан” в проектите. В края на 1999 Иван Костов иска от Еджевит да посочи друга фирма, която да реализира проектите, поради съмнения, че “Джейлан” е изправена пред банкрут. Турският премиер обаче отказва. В началото на 2000 г. холдингът на Махмуд Джейлан фалира. Бизнесменът е арестуван и обвинен във финансови злоупотреби и некачествено строителство. Въпреки проблемите си обаче холдингът “Джейлан” остава в проекта “Горна Арда”. Турските предприемачи заплашва правителство на Сакскобургготски с прекратяване на договора за внос на ток, ако  бъдат отстранени от “Горна Арда”.  Малко по късно Турция спира да изкупува българския ток. Към онзи момент обаче НЕК разполага с лиценз да търгува с електроенергия. В състояние е да потърси и намери пазари за излишните  MWH – и, които са били предназначени за Турция.  Вместо това обаче е взето решение електроенергията да се продаде на частни фирми. Последните си осигуряват огромни комисионни, но според разследващите лишават НЕК от печалби в размер на стотици милиони.

Според журналистическо проучване и анкета на независими източници, за периода 2004-2007 година лъвският пай от българското електричество, продадено зад граница, е поделено между две фирми. Едната е многократно разследваната ENERGY FINANCING TEAM AG. За нейните перипетии с британското правосъдие е писано в Mediapool (автор е редакторът на Биволъ Атанас Чобанов) още през 2010 г.

Прокуратурата започна да разследва сделките за тока след като Петър Пенчев от НД « Екогласност” внесе сигнал на 31.07.2006 г. Проверката е смачкана от прокурор Христо Граматиков, но Пенчев обжалва във ВКП, откъдето връщат сигнала за подновяване на проверката в СГП. На 26.05.2009 софийският градски прокурор Пламен Панайотов постановява, че има “достатъчно данни за извършено престъпление” и образува досъдебно производство. През 2011 г. е готова и експертизата, която установява щети за държавата за 90 млн.лв. Панайотов се готви да внесе делото в съда, но е отстранен от делото по жалба на бивш шеф на НЕК, замесен в сделките. Досъдебното производство е поверено на прокурур Георги Тафров, който пренебрегва напълно експертизата и прекратява делото на 12.01.2012 г. Постановлението за прекратяване на случая е потвърдено в Апелативна прокуратура от Стойчо Ненков на 29.10.2012 и окончателно затвърдено от Христо Граматиков, който вече е върховен прокурор, на 06.12.2012 г. (пълната хронология на преписката е в приложението).

Аферата беше отново изнесена в публичното пространство на 11.01.2013 от Петър Пенчев, който сезира с жалба парламентарната комисия на Яне Янев. Комисията разкри договорите между НЕК и EFT, спряното дело беше възобновено, а главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че груба юридическа грешка е довела до прекратяването на разследването. Зам. главният прокурор Галина Тонева бе принудена да подаде оставка. Срещу нея и други тримата прокурори Тафров, Ненков и Граматиков прекратили разследванeто беше образувано дисциплинарно производство

Неизгоните сделки с тока попадат и в американските дипломатически грами. Посланик Байърли пише през 2006 г., че “използването на посредници е очевидно неизгодно за българската държава”. Грамата е публикувана първо от Биволъ.

“НЕК, чрез тези уговорки, губи 47 милиона щатски долара печалба годишно. В допълнение, фирмите на които НЕК избира да продава електричество, са същите съмнителни фирми. През 2005 г. главният износител на българска електроенергия е сръбската компания EFT, която чрез сестринската си компания “EFT България“ осъществи 70% от износа. “EFT България” се притежава от фирма на Манчев, “Energy Finances Group“. Танкошич по подобен начин е активен в износа на електричество. Свързаните с него фирми изнасят електричество за Албания. По подобен начин, Манчев е главният посредник при вноса на въглища в България, за тецовете в Русе и Варна”, се казва още в изтеклата дипломатическа кореспонденция.

Договорите от страна на  EFT са подписани от сърбина с британски паспорт Вук Хамович. Българският клон на EFT, наречен ЕФТ- България АД е оглавяван към онзи момент от Андрей Владимирович Кристов. Той е председател на съвета на директорите на това дружество. Кристов  се сдобива с български паспорт след натурализация. Самият той напомня, че фамилията му „Кристов” свидетелства за българския му произход. Роден е в Украйна. Екзотичен факт в биографията му е, че през 90-те години е председателствал съвета на директорите на „ЛУКОЙЛ”. Макар да твърди, че поне от три години е извън енергийния бизнес, според източници на „Биволь” Кристов и до днес поддържа топли контакти с бизнес средите, търгуващи с горива и енергоносители. През последните година Кристов се легитимира в общественото простраство, като председател на духовното Българско-атонско сдружение. Сочен е за един от горещите поддръжници на идеята варненския митрополит дядо Кирил да оглави Българската православна църква. В неформален разговор натурализираният българин заявява, че в началото на 90-те вярва в комунизма, сега вярва в православието.

Освен чрез ENERGY FINANCING TEAM, Кристов купува електричество от НЕК и през още една фирма. Тя не е известна на широката общественост. Нейното име е IPN MARKET , регистрирана в САЩ- Вашингтон. Съкращението  IPN означава International Power Network. Абревиатурата на фирмата обаче повтаря първите букви от имената на боса на МУЛТИ ГРУП- Илия Павлов Найденов. Според източници, пожелали анонимност, фирмата е куха. Била създадена само за да реализира сделки с НЕК. Самият Кристов не отрича, че през 2004-2005 г. IPN не разполага с лиценз да търгува с електроенергия. Нито в Сърбия, нито в България. На практика НЕК доставя електричеството на IPN при граничната бразда. Според разследващите, от граничната бразда IPN продава електричеството на сръбските си клиенти, но вече на двойна цена. Не е ясна как ръководството на НЕК избира да търгува точно с тази фирма, пренебрегвайки утвърдените европейски и световни лидери в този бранш. За периода 2004-2006 г. НЕК продава около 30% от електроенергията за износ на IPN и още толкова на EFT. Смущаващо е твърдението, че тогавашния шеф на НЕК-Васил Анастасов е близък до структурите на МУЛТИ ГРУП, което е валидно и за Андрей Владимирович Кристов. Когато Министерството на Енергетиката попада в ръцете на Румен Овчаров, НЕК е оглавен от неговия кумец Любомир Велков. И Велков продължава да продава на IPN.

Сделки, щети и печалби

През периода 2004-2006 г. НЕК сключва три договора с IPN MARKET. Според източници близки до разследването, вторият и третият договори нанасят огромни щети на държавната компания. Те са оценени на приблизително 43 млн. евро. Запознати твърдят, че условията в договорите с IPN MARKET, поставят фирмата в привилегирована позиция спрямо конкурентите. Докато е в сила вторият договор с НЕК, IPN MARKET купува 200 MWH върхова енергия, гарантирани количества и 250 MWH върхова енергия негарантирани количества на цена, която е само с 50 евро цента по-скъпа от цената на нощната енергия, която се купува по същия този договор. Според експертите е нормално цената на върховата енергия да е два пъти по-висока от тази на нощната. Това навежда на мисълта, че по този договор нормалната търговска практика би била НЕК да продава за 60 евро MWH върхова енергия на IPN. Фирмата обаче я получава на ½ цена (виж фактурата).

Щетите за НЕК по този конкретен договор, който действа през 2005 година, според разследващите възлиза на около 20 млн. евро. Освен това договорът е сключен цели 5 месеца преди започването на доставките , което в онзи момент, в условията на ескалиращи цени на електроенергията,  защитава единствено интересите на частния търговец. Ситуацията и при третия договор с IPN MARKET се повтаря сходна ситуация. Отново са договорени 200 MWH върхова енергия, гарантирани количества и 250 MWH върхова енергия негарантирани количества на цена. Разликата в цената спрямо нощната енергия е само 75 евроцента. Договорът е сключен 8 месеца преди започване на доставките. Това е абсолютно необяснимо поведение от страна на опитни енергетици, каквито по това време безспорно ръководят НЕК.

Разследването по случая IPN се наблюдава от обвинителя от СГП Нина Кирилова. Ще се справи ли тя по-успешно от колегите си Георги Тафров и Христо Граматиков, които през 2012 г. прекратиха разследванията срещу EFT и IPN?

Следва…

Приложение:

nek-podnoviavane

Информация за подновяване на преписката от 01.03.2013

Опис на документите (по хронология) за сигнала на Петър Пенчев относно далаверите при износа на ток. Документите са на разположение в редакцията:

 1. 31.07.2006 г. Сигнал “Съществуването на мафия в НЕК и в МИЕ, с последици за увреждане на околната среда и риск за човешкото здраве за 100 000 години” – до Главен прокурор, Комисия за борба с корупцията при 40-то НС, Комисия по енергетика при НС, Министър-председател.
 2. 14.08.2006 г. Писмо на ВКП до СГП за възлагане на проверка.
 3. 20.04.2007 г. Постановление на СГП – прокурор Христо Граматиков с отказ за образуване на досъдебно производство.
 4. 01.06.2007 г. Жалба до ВКП срещу отказа за досъдебно производство на СГП.
 5. 19.06.2007 г. Допълнение на сигнала.
 6. 01.08.2007 г. Постановление на АП-София – прокурор Тодор Мерджанов за потвърждаване постановлението на СГП от 20.04.2007 г.
 7. 12.11.2007 г. Постановление на ВКП – прокурор Донка Коцева, за връщане в СГП и нови проверки.
 8. 16.11.2007 г. Писмо на ВКП – прокурор Донка Коцева, за връщане в СГП.
 9. 17.08.2009 г. Запитване до СГП.
 10. 26.05.2009 г. Постановление на СГП – прокурор Пламен Панайотов, за образуване на наказателно производство – получено от автора на сигнала едва след запитването по т. 9.
 11. 15.09.2009 г. Уточнение по сигнала – до СГП и до ВКП.
 12. 31.10.2010 г. Изявление чрез медиите “Защо днешните управляващи пречат на Прокуратурата да внесе в съда обвинителен акт срещу далаверите с износа на ток ?”.
 13. 12.01.2012 г. Постановление на СГП – прокурор Георги Тафров, за прекратяване на досъдебното наказателно производство от 26.05.2009 г.
 14. 26.04.2012 г. Жалба до АП-София и до ВКП срещу прекратяването на 12.01.2012 г. от СГП.
 15. 04.05.2012 г. Уточнение по сигнала – до ОП-Враца и до ВКП.
 16. 13.07.2012 г. Резолюция на ОП-Враца – прокурор Мариана Белорешка, за прекратяване преписката.
 17. 18.07.2012 г. Постановление на ОП-Враца – прокурор Мариана Белорешка, за прекратяване преписката.
 18. 31.08.2012 г. Определение на Софийски градски съд за оставяне без разглеждане жалбата на автора на сигнала до Прокуратурата/а не до Съда/, внесена от СГП след постановлението от 12.01.2012 г.
 19. 01.10.2012 г. Жалба до Главния прокурор срешу отказа на СГП от 12.01.2012 г.
 20. 01.10.2012 г. Жалба до АП-София срещу отказа на СГП от 12.01.2012 г.
 21. 29.10.2012 г. Постановление на АП-София – прокурор Стойчо Ненков, потвърждава прекратяването от СГП с постановлението от 12.01.2012 г.
 22. 28.11.2012 г. Постановление на АП-София с отказ за възлагане проверки на експерти от Европейския съюз.
 23. 06.12.2012 г. Постановление на ВКП – прокурор Христо Граматиков, потвърждава постановлението на АП-София от 29.10.2012 г.
 24. 11.01.2013 г. Жалба до Комисията по корупция по високите етажи на властта, НС.
 25. 22-02-2013 г. Сигнал до Президента и до Гл. Прокурор на Р България.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

 • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: