Агрегатите за Белене, които НЕК плати с държавен заем след изгубения арбитраж срещу Атомстройекспорт, стоят на брега на Дунава без охрана. До тях може да стигне всеки на една ръка разстояние. Не е никакъв проблем за злонамерени лица да извършат саботаж и да компрометират скъпата техника. Това установи проверка на репортери на Биволъ, които се върнаха от мястото с подробен снимков материал. 

На снимките виждате част от техниката за 600 милиона евро, която пристигна в края на март. Според информацията от служебния министър на енергетиката Николай Павлов става дума за корпус на реактор, два компенсатора на налягането, осем хидроакумулатора на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора и 16 хидроакумулатора на системата за пасивно заливане на активната зона на реактора. Останалата част от оборудването се очаква да пристигне до края на август. Тя вероятно също ще се окаже в подобно състояние ако не се вземат спешни мерки за усилена охрана.

В същото време прокуратурата предприе ПР акция като влезе в НЕК да рови консултантски договори за дребни суми. Говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова изрично подчерта, че обект на проверката не е договорът между НЕК и адвокатската кантора „Уайт енд Кейс“, която загуби зорлем делото срещу Атомстройекспорт.

Разследване на Биволъ доказа, че тази фирма едновременно с НЕК е имала като клиент и Руската федерация по делото срещу Юкос, което е с огромен материален интерес. Също така съдебният секретар по делото се оказа с руско гражданство. Безспорен е огромният конфликт на интереси, за който „Уайт енд Кейс“ и НЕК са знаели, но са премълчали.

Без коментар от компетентните органи останаха и разкритията на бившия шеф на площадката „Белене“ Илчо Костов, че построеният от Атомстройекспорт реакторен корпус е бил фактически негоден, с огромни пукнатини, поради некачествено строителство. Този аргумент би бил достатъчен, за да обърне делото в наша полза, но не е използван от нито едно правителство, въпреки опитите на Костов да информира и алармира институциите, включително като е инициирал среща с Бойко Борисов.

Случи се точно обратното: правителството на Борисов реши не обжалва решението на арбитража въпреки мнението на компетентни юристи и въпреки данните за конфликт на интереси на „Уайт енд Кейс“. След като сроковете за обжалването изтекоха Борисов се разбърза да плати на руснаците и го направи експресно с нов заем за 1,2 милиарда лева. Прокуратурата, която беше изрично призована да защити обществения интерес и да образува проверка по твърденията на Илчо Костов потъна в мълчание.

 

 

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци

This post is also available in: English Russian