Поканата, която посолството ни в Париж е разпратила до посланиците към ЮНЕСКО, за прословутия обяд с министър Нено Димов на 18 юни 2018, е за неформален обяд и в нея няма нито дума за европредседателството. По-рано от МОСВ и от МВнР писмено излъгаха, че ставало дума за „работен обяд“, организиран „във връзка с приключването на българското председателство на Съвета на ЕС“.

Биволъ се сдоби с копие от документа, който са получили десетки посланици по електронната поща.

Факсимиле от поканата за обяд с Нено Димов

 

В текста на поканата ясно се чете, че тя е за неформален (informal), а не работен (working) обяд и поводът е именно посещението на Нено Димов, министър на околната среда и водите, а не приключването на европредседателството.

Документът разкрива категорично като нагла лъжа номера за оправдаване на безобразия и прикриване на срамотии с европредседателството, използван активно от българските институции през последните шест месеца.

Още на 18 юни Биволъ съобщи, че в същия ден Нено Димов е гощавал посланиците (на разноски на посолството ни в Париж), и е лобирал за смекчаване на експертния доклад на ЮНЕСКО за Национален парк Пирин, в който се призоваваше за отменяне на решението на МС за приемане на план за управление, разрешаващ строежите на ски съоръжения в 48% от територията на парка.

На следващия ден в телевизионно предаване Димов отрече да е давал обяд на посланиците и нарече публикацията ни „фалшива новина“.

Две седмици по-късно Биволъ получи по реда на ЗДОИ информация за обяда и за присъствалите лица от МОСВ и от МВнР.

Общо 25 души са присъствали на обяда, организиран от представителството на България към ЮНЕСКО (виж списъка в предишната ни публикация тук). Няколко са представителите на държави, които заседават в Kомитета за опазване на световното наследство, от когото зависеше приемането на експертен доклад на организацията, призоваващ българското правителство да отмени решението си, обслужващо интересите на олигарха Цеко Минев, собственик (според премиера Борисов), на концесионера на ски зоната в Пирин „Юлен“ АД. За тази операция са платени 1612,50 евро от бюджета (виж фактурата тук).

И в двата отговора от министерствата (виж тук и тук) се съдържа версията, че обядът бил организиран по случай края на европредседателството, а Нено Димов бил поканен, тъй като по същото време и по съвпадение се намирал в Париж.

Истината, както се вижда от документа с поканата, е съвсем друга. Европредседателството изобщо не е било повод, а Нено Димов не се е намирал случайно в Париж, а именно, за да се срещне с посланиците.

Коментар на Биволъ:

Вероятно в някоя утвърдена демокрация такава нагла лъжа, при това идваща в синхрон от две институции, би довела до оставки. В България, където управляващата политическа хунта мимикрира, че спазва демократичните норми, докато налага пълзящ авторитаризъм от средноазиатски тип, нормата е институциите да лъжат нагло и да обслужват неприкрито частни олигархични интереси. За малкото останали свободни медии като Биволъ остава удовлетворението, че интернет търсачките ще индексират твърденията „Министър Нено Димов e лъжец“ и „Министър Екатерина Захариева е лъжкиня“, заедно с документите, които ги доказват.

 

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци

This post is also available in: English