Документ разкрива:

“Обядвай с Нено” или как две министерства нагло излъгаха за лобитската акция срещу Пирин в ЮНЕСКО

by Екип на Биволъ

Поканата, която посолството ни в Париж е разпратила до посланиците към ЮНЕСКО, за прословутия обяд с министър Нено Димов на 18 юни 2018, е за неформален обяд и в нея няма нито дума за европредседателството. По-рано от МОСВ и от МВнР писмено излъгаха, че ставало дума за “работен обяд”, организиран “във връзка с приключването на българското председателство на Съвета на ЕС”.

Биволъ се сдоби с копие от документа, който са получили десетки посланици по електронната поща.

Факсимиле от поканата за обяд с Нено Димов

 

В текста на поканата ясно се чете, че тя е за неформален (informal), а не работен (working) обяд и поводът е именно посещението на Нено Димов, министър на околната среда и водите, а не приключването на европредседателството.

Документът разкрива категорично като нагла лъжа номера за оправдаване на безобразия и прикриване на срамотии с европредседателството, използван активно от българските институции през последните шест месеца.

Още на 18 юни Биволъ съобщи, че в същия ден Нено Димов е гощавал посланиците (на разноски на посолството ни в Париж), и е лобирал за смекчаване на експертния доклад на ЮНЕСКО за Национален парк Пирин, в който се призоваваше за отменяне на решението на МС за приемане на план за управление, разрешаващ строежите на ски съоръжения в 48% от територията на парка.

На следващия ден в телевизионно предаване Димов отрече да е давал обяд на посланиците и нарече публикацията ни “фалшива новина”.

Две седмици по-късно Биволъ получи по реда на ЗДОИ информация за обяда и за присъствалите лица от МОСВ и от МВнР.

Общо 25 души са присъствали на обяда, организиран от представителството на България към ЮНЕСКО (виж списъка в предишната ни публикация тук). Няколко са представителите на държави, които заседават в Kомитета за опазване на световното наследство, от когото зависеше приемането на експертен доклад на организацията, призоваващ българското правителство да отмени решението си, обслужващо интересите на олигарха Цеко Минев, собственик (според премиера Борисов), на концесионера на ски зоната в Пирин „Юлен“ АД. За тази операция са платени 1612,50 евро от бюджета (виж фактурата тук).

И в двата отговора от министерствата (виж тук и тук) се съдържа версията, че обядът бил организиран по случай края на европредседателството, а Нено Димов бил поканен, тъй като по същото време и по съвпадение се намирал в Париж.

Документ разкрива:  “Обядвай с Нено” или как две министерства нагло излъгаха за лобитската акция срещу Пирин в ЮНЕСКОДокумент разкрива:  “Обядвай с Нено” или как две министерства нагло излъгаха за лобитската акция срещу Пирин в ЮНЕСКО

Истината, както се вижда от документа с поканата, е съвсем друга. Европредседателството изобщо не е било повод, а Нено Димов не се е намирал случайно в Париж, а именно, за да се срещне с посланиците.

Коментар на Биволъ:

Вероятно в някоя утвърдена демокрация такава нагла лъжа, при това идваща в синхрон от две институции, би довела до оставки. В България, където управляващата политическа хунта мимикрира, че спазва демократичните норми, докато налага пълзящ авторитаризъм от средноазиатски тип, нормата е институциите да лъжат нагло и да обслужват неприкрито частни олигархични интереси. За малкото останали свободни медии като Биволъ остава удовлетворението, че интернет търсачките ще индексират твърденията “Министър Нено Димов e лъжец” и “Министър Екатерина Захариева е лъжкиня”, заедно с документите, които ги доказват.

 

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also