Министърът на околната среда и водите днес е дал обяд за десетки посланици към ЮНЕСКО в централата на международната организация в Париж. Посещението му обаче е запазено в тайна дори от пресцентъра на министерството, където не знаеха къде се намира техния министър.

По време на обяда Нено Димов е лобирал срещу проекторешение на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО, свързано с Национален парк „Пирин“, научи Биволъ от свои дипломатически източници.

Както съобщи коалицията „За да остане природа в България“, експерти от международната организация са формулирали опасения, свързани с опазването на Национален парк „Пирин“ като обект на световното наследство. Те искат пълна екологична оценка на новия план за управлението на парка. Настоява се и за отлагане на промените в настоящия план от страна на правителството. Проекторешението трябва да бъде гласувано на годишната среща на организацията през юни 2018 г. в Бахрейн.

МОСВ не знае къде е министъра

По-рано днес Биволъ получи сигнал от читател, че е засякъл Нено Димов в Париж на влизане в сградата на ЮНЕСКО и веднага се обърна по телефона към пресцентъра на МОСВ с въпрос къде се намира министъра в момента. Оказа се, че визитата в Париж не е отразена в международния календар за посещенията.

„На първи юли трябва да бъде в Унгария, Будапеща… В международния календар няма такова негово посещение в Париж… Програмата е актуализирана към 21/05“ – отговориха от пресцентъра.

След писмено запитване оттам все пак уточниха, че Нено Димов е на еднодневно работно посещение в Париж и е бил в ЮНЕСКО.

По време на работното си посещение в Париж Министър Димов е провел работни срещи във връзка с подготовката на предстоящата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, която ще се проведе от 24 юни до 4 юли в Бахрейн, на която страната ни ще бъде представена.

Биволъ изпрати въпроси по реда на ЗДОИ до МОСВ относно срещата в ЮНЕСКО. Попитахме кои лица са присъствали на нея и колко е заплатено за обяда с посланиците във френската столица.

 

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци

This post is also available in: English