BBC съобщава:

Ирина Бокова признала “космическата държава Асгардия”. Новата шефка на ЮНЕСКО къса договора

by Екип на Биволъ

Космическата държава Асгардия, създадена от руския предприемач Игор Ашурбейли, е получила признание от ЮНЕСКО под формата на договор за награден фонд, сключен миналата година от бившата шефка на ЮНЕСКО Ирина Бокова – пише руската служба на радио BBC. Новата шефка на организацията Одри Азуле обаче е прекратила договора с Асгардия без предизвестие. Това е станало след вътрешна ревизия на наследството оставено от българката в международната организация.

Асгардия, солари и лунари

“Космическата държава Асгардия” – е виртуална структура с химн и флаг, съществуваща само на хартия и в паметта на спътника Asgardia-1, изстрелян с парите на предприемача Ашурбейли, бивш генерален директор на оръжейния концерн “Алмаз-Антей”. Гражданството в Асгардия се получава през интернет и към момента със статус на “граждани” са 270 000 души.

Виртуалната държава е пуснала и своя виртуална валута – солари и лунари.

В скандинавската митология Асгард се нарича небесният град, населен с богове. Засега Игор Ашурбейли си е присвоил само статуса на доживотен монарх на виртуалната държава, като усилено се старае да получи международно признание от ООН. Договорът с ЮНЕСКО е стъпка в тази посока, казва самият той пред BBC.

Медал за кубински космонавт

Асгардия е финансирала медал “За принос в науката за космоса”, който според договора подписан от Ирина Бокова и Ашурбейли през юни 2017 трябва да се връчва регулярно от ЮНЕСКО в продължение на пет години.

Инициативата за медала е дошла от Асгардия – казва Ашурбейли. Финансирането на медала е станало обаче с банални традиционни пари, а не със “солари” и “лунари”. Сумата, която Асгардия е трябвало да плати е 260 000 евро, от които е внесен първия транш от 130 000 евро.

Първото връчване на медала се е състояло миналата година в седалището на ЮНЕСКО в Париж и негови носители са първата космонавтка Валентина Терешкова и първия кубински космонавт Арналдо Мендес.

Церемонията за 2018 г. няма да се състои, защото договорът е прекратен едностранно от новата директорка на ЮНЕСКО Одри Азуле. Кралят на Асгардия обаче възнамерява да си получи обратно парите, платени в аванс. ББС оценява загубите за асгардианския бюджет на 78 000 евро.

Асгардианското лоби – Бокова и руската посланичка в ЮНЕСКО Митрофанова

Според информацията на ББС, дейно участие за признанието на Асгардия от ЮНЕСКО е взела бившата заместничка на Ирина Бокова, руският посланик към ЮНЕСКО Елеонора Митрофанова. Самият Ашурбейли потвърждава, че е има добри връзки с Митрофанова. Двамата членуват и в други организации със съмнителна легитимност.

Самата Ирина Бокова е завършила съветската школа за дипломати МГИМО и е близка с Митрофанова. По време на кампанията й за поста главен секретар на ООН тя беше описвана в западната преса като “кандидата на Путин”.

Договорът на Бокова с космическата държава Асгардия е шокирал голям брой служители на ЮНЕСКО, организацията, която отговаря освен за културното наследство, образованието и науката – разкрива още ББС. След ревизия на договорите подписани от Бокова, лъсва и този с Асгардия, а новата шефка на организацията решава да го прекрати.

“Кралят” Ашурбейли обаче вижда друга причина за разтрогването на отношенията с ЮНЕСКО. Според него става дума за геополитически игри, тъй като номинацията “За принос в науката за космоса” за 2018 г. е била за американец, а ЮНЕСКО не желаела да награди гражданин на САЩ, които напуснаха организацията и вече не допринасят за нейния бюджет.

Снимка:  Валентина Терешкова, Ирина Бокова, и краля на Асгардия Игор Ашурбейли на награждаването в ЮНЕСКО през 2017 г. Източник: ashurbeyli.ru

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also