Космическата държава Асгардия, създадена от руския предприемач Игор Ашурбейли, е получила признание от ЮНЕСКО под формата на договор за награден фонд, сключен миналата година от бившата шефка на ЮНЕСКО Ирина Бокова – пише руската служба на радио BBC. Новата шефка на организацията Одри Азуле обаче е прекратила договора с Асгардия без предизвестие. Това е станало след вътрешна ревизия на наследството оставено от българката в международната организация.

Асгардия, солари и лунари

„Космическата държава Асгардия“ – е виртуална структура с химн и флаг, съществуваща само на хартия и в паметта на спътника Asgardia-1, изстрелян с парите на предприемача Ашурбейли, бивш генерален директор на оръжейния концерн „Алмаз-Антей“. Гражданството в Асгардия се получава през интернет и към момента със статус на „граждани“ са 270 000 души.

Виртуалната държава е пуснала и своя виртуална валута – солари и лунари.

В скандинавската митология Асгард се нарича небесният град, населен с богове. Засега Игор Ашурбейли си е присвоил само статуса на доживотен монарх на виртуалната държава, като усилено се старае да получи международно признание от ООН. Договорът с ЮНЕСКО е стъпка в тази посока, казва самият той пред BBC.

Медал за кубински космонавт

Асгардия е финансирала медал „За принос в науката за космоса“, който според договора подписан от Ирина Бокова и Ашурбейли през юни 2017 трябва да се връчва регулярно от ЮНЕСКО в продължение на пет години.

Инициативата за медала е дошла от Асгардия – казва Ашурбейли. Финансирането на медала е станало обаче с банални традиционни пари, а не със „солари“ и „лунари“. Сумата, която Асгардия е трябвало да плати е 260 000 евро, от които е внесен първия транш от 130 000 евро.

Първото връчване на медала се е състояло миналата година в седалището на ЮНЕСКО в Париж и негови носители са първата космонавтка Валентина Терешкова и първия кубински космонавт Арналдо Мендес.

Церемонията за 2018 г. няма да се състои, защото договорът е прекратен едностранно от новата директорка на ЮНЕСКО Одри Азуле. Кралят на Асгардия обаче възнамерява да си получи обратно парите, платени в аванс. ББС оценява загубите за асгардианския бюджет на 78 000 евро.

Асгардианското лоби – Бокова и руската посланичка в ЮНЕСКО Митрофанова

Според информацията на ББС, дейно участие за признанието на Асгардия от ЮНЕСКО е взела бившата заместничка на Ирина Бокова, руският посланик към ЮНЕСКО Елеонора Митрофанова. Самият Ашурбейли потвърждава, че е има добри връзки с Митрофанова. Двамата членуват и в други организации със съмнителна легитимност.

Самата Ирина Бокова е завършила съветската школа за дипломати МГИМО и е близка с Митрофанова. По време на кампанията й за поста главен секретар на ООН тя беше описвана в западната преса като „кандидата на Путин“.

Договорът на Бокова с космическата държава Асгардия е шокирал голям брой служители на ЮНЕСКО, организацията, която отговаря освен за културното наследство, образованието и науката – разкрива още ББС. След ревизия на договорите подписани от Бокова, лъсва и този с Асгардия, а новата шефка на организацията решава да го прекрати.

„Кралят“ Ашурбейли обаче вижда друга причина за разтрогването на отношенията с ЮНЕСКО. Според него става дума за геополитически игри, тъй като номинацията „За принос в науката за космоса“ за 2018 г. е била за американец, а ЮНЕСКО не желаела да награди гражданин на САЩ, които напуснаха организацията и вече не допринасят за нейния бюджет.

Снимка:  Валентина Терешкова, Ирина Бокова, и краля на Асгардия Игор Ашурбейли на награждаването в ЮНЕСКО през 2017 г. Източник: ashurbeyli.ru

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци

This post is also available in: English