solitaire
Скрийншот на Solitaire в действие, който Рога и Копита открадна от сайта MobyGames

Слух, че по настояване на Дянков Майкрософт ще ореже вградената игра Solitaire от новата версия на Windows 8 смущава работата на българската администрация.

Министерски съвет вече е заделил 60 милиона за 100000 лиценза от новата система, която се очаква през есента. Това е и гаранция, че България няма да попадне пак в прочутия „Списък 301“ на държавите, които не противодействат на софтуерното пиратство. Списъкът се публикува всяка година от американското правителство.

Както и при предишни поръчки за софтуер от Майкрософт, очаква се да спечели фирмата на Пламен Матеев – ЦАПК „Прогрес“. Матеев е майстор на стол от масонската ложа „Асен Златаров“, София, а друг масон в правителството ще гарантира правилното провеждане на конкурса.

Финансовият министър обаче поставил изрично допълнително условие – операционната система да бъде доставена без вградената игра на пасианс. Според него тя отнемала твърде много време от работата на държавната администрация.

Чиновниците на бунт

Махането на играта Solitaire от Windows 8 е най-обсъжданата тема в обедните почивки и в кулоарите на българската администрация – установиха внедрените агенти на Рога и Копита.

Чиновниците си разменят флашки с пиратски бета версии на Windows 8, в които играта не е орязана. Популярни са и инструкциите за сваляне и инсталиране на безплатни версии на Solitaire от други издатели на програмни продукти.

Не са изключени и активни стачни действия срещу решението на Дянков. Във Facebook набира популярност затворената група No Solitaire – No administration, в която вече са се записали около 500 000 българи на бюджетна издръжка. Конкурентната група You are not Solitaire я догонва с почти 400 000 члена.

В движението се включват и системни администратори, които заплашват, че ще бойкотират инсталацията на новия Windows 8.

„Ще лобираме Министерски съвет да не орязва програмата“ – заяви пред Рога и Копита източник от синдикатите, който предпочете да не бъде назован.

„Ако все пак в Windows 8 няма Solitaire, ще раздадем на нашите членове флашки, на които ще има инсталирана подобна програма, но с подобрения – горещ бутон за превключване на фалшива екселска таблица при появата на шефа.“ – уточни противодействието профсъюзният деец.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.