Натрапеният президент

„Новая газета“: Тихановская победи на вота в Беларус, властите „нарисуваха“ нужните данни за Лукашенко

Екип на Биволъ

Според версията на белоруската ЦИК, над 80% от избирателите са гласували за това Александър Лукашенко да стане държавен глава за шести път и да остане на власт още 5 години, а главният му съперник Светлана Тихановская е била подкрепена от скромните 10%.

За да защитят своя реален избор, беларусите не само излизат на улицата, но се опитват да организират и „народна ЦИК“ – водят преброяване на гласовете със собствени сили. Да съберат всички данни от цялата страна обаче е невъзможно, но и дори само достъпната част от протоколите показва, че секционните комисии са „рисували“ спуснати от върха резултати по време на първите дни от вота.

Този път беларуските власти не успяха дори „правдоподобно“

да фалшифицират изборните резултати.

„Нарисуваният“ резултат за Лукашенко се оказа малко над 20% по-нисък от обявения от ЦИК: по данните от протоколите той е събрал 58% от гласовете, а Тихановская е подкрепена от близо 1/3 от избирателите /28%/.
Обявените от беларуската ЦИК данни са просто извадени от нечия глава, казва Борис Овчинников, анализатор и директор на изследванията в копманията Data Insight:
„Звучи стъписващо, но на практика всички фалшификации, извършвани в СИК, изобщо не са повлияли на окончателния резултат. Те имаха две задачи: първата, да замаскират реалния резултат на Тихановская, което, за щастие, им се получи достатъчно зле, и втората, идеологическа по същество – това е възпитаване, поддържане на тонуса, трениране на членовете на комисиите, които дори при всичката безсмисленост на фалшификациите са длъжни да ги извършат“.
Ако се изключат СИК с аномалното бързо гласуване преди края на срока на вота /над 25% от всички гласували в тях/ и високата активност /над 80%/

Тихановская получава 45% от гласовете
Лукашенко – 43%.

Това е достатъчно като минимум основание да се проведе втори тур на изборите. За пръв път балотаж имаше през 1994 г. и тогава Лукашенко участва в него.

Резултати без фалшификациите: тук Сн.1

Това са само тези фалшификации, които може да се отсеят с помощта на математически и статистически методи. Добавянето на бюлетини и мошеничествата биха могли да бъдат и повече, а реалните резултати най-вероятно се отличават от официалните още по-радикално.
Но и сега е ясно, че Лукашенко не е получил нито обявените 80%, нито нарисуваните в протоколите 58% от гласовете.

Народната ЦИК

Измислянето на резултати от гласуването е традиционен подход към изборите на беларуските власти. Но никога избирателите не са заявявали толкова много писмени запитвания за осветляване на фалшификациите, посочва Борис Овчинников:
„Преди успявахме да съберем фрагментирани данни от няколко СИК в Минск, които показваха, че опозиционните кандидати са получили в пъти повече, отколкото според официалните числа. Но при това в рамките на страната Александър Григориевич /Лукашенко/ все пак печелеше достатъчно убедително. Сега разпределението на гласовете се измени принципно, поради което изникна потребност и готовност на обществото да се бори за данни от действителните резултати, макар и фрагментарни“.

По-рано жителите на Беларус бяха принудени да вярват само на думите на ЦИК – властите не публикуват окончателните протоколи от СИК, затова да се преброят и проверят официално обявените изборни резултати е невъзможно. На тези избори избирателите самостоятелно организираха контрол върху резултатите от гласуването – те чакаха, докато на вратите на СИК окачат копие от протокола с подписите на членовете на комисиите, заснемаха го и го изпращаха в чата на платформата „Зубр“, която се занимава с мониторинга на изборите в Беларус.
Тези снимки са фактически единственият източник на информация, от който може да се разбере колко гласове е получил всеки кандидат в съответната СИК.

В СИК №92 Лукашенко получава 511 гласа, а Тихановская – 1 128.

В СИК №39 в Минск Лукашенко води с 552 гласа, Тихановская има 113.

За да провери резултатите от вота и да определи манипулациите, общинският депутат в кметство Москва от район Раменка Максим Гонгалский /научен сътрудник във Факултета по физика в Московския държавен университет/ заедно с доброволци дигитализираха изпратените от избирателите фотографии.
Те успяха да съберат данните от 900 протокола, в които са обхванати 1, 6 милиона гласували – почти четвърт от избирателите в Беларус.
Анализът показва, че част от комисиите са фалшифицирали резултатите от гласуването – в такива СИК делът на гласовете за Тихановская остават на нивото от 5 до 15% независимо от активността, като повечето от гласовете са в полза на Лукашенко.

В СИК №39 в Минск Лукашенко води с 552 гласа, Тихановская има 113.

Резултати от президентския вот в Беларус на базата на 25% 

„В тези СИК е видно, че комисията фактически е нарисувала определен процент гласове за Тихановская – това е група от секционни комисии, които често се различават по избирателна активност, но процентът за нея е еднакъв при всички. При тях е еднакво и натрупването на гласове за Лукашенко.
Очевидно е имало директива Тихановская да получи онези 10%, които бяха и обявени от ЦИК, а за Лукашенко е трябвало да се получи мнозинство“, посочва Максим Гонгалский.

За фалшификации признават и самите членове на комисиите – председателят на СИК №25 във Витебск Сергей Питаленко потвърди, че там победител е Светлана Тихановская, но шефът на РИК го е задължил да пренапише протокола в полза на Лукашенко. Това е засечено и в аудиозапис. По време на вота в Беларус секциите бяха почти 6 000 и колко още са подобните случаи може само се гадае.

Свръхактивност преди основния ден на вота без СМС

Повечето от фалшификациите са станали преди края на гласуването, да го наречем предварителен вот. /Гласуването в Беларус стартира на 4 август и продължи 5 дни, до 8 август включително. Основният ден на вота бе в неделя, 9 август, бел.ред./ Графика показва, че най-често ниският дял на гласовете за Тихановская е в тези СИК, където 30% и повече са гласували преди края на срока. В същите обаче е ясна стабилно високата подкрепа за Лукашенко – 60-80%. Когато изборите се провеждат без нарушения, няма връзка между активността и броя на гласовете в полза на кандидата.
Колкото повече са отишли до урните преди основния ден на вота, толкова по-голям е делът на гласовете за Лукашенко.

Белоруската ЦИК заяви, че активността на предварителния вот е надвишила 41%. Ръководителката на ЦИК Лидия Ермошина аргументира това с горещото желание на избирателите да изпълнят гражданския си дълг заради „изострянето на политическата битка“.
„Същите тези обвинения, които някои интернет-ресурси и мръсни технологии просто втълпяват в главите на нашите граждани, принудиха много от тях, предимно подкрепящи властта, да се мобилизират и да дадат гласа си преди края на срока“, заяви тя.
Според сметките на анализатора Сергей Шпилкин обаче официалната цифра е завишена повече от 2 пъти – реално преди последния срок са гласували не повече от 20-25% от избирателите. Така от разглеждането могат да се изключат онези СИК, където активността е по-висока.

В секциите с нормална предсрочна активност Тихановская е спечелила повече гласове. „Високият процент на т.нар. предсрочно гласуване изцяло е свързан с добавянето на фалшиви бюлетини – комисията пуска гласове за Лукашенко, докато в помещението няма никой. Но в този тренд има и обективна част – опозицията призова за гласуването в последния ден, затова поддръжниците на Тихановская именно в последния ден пристигнаха по секциите, където тя получи много повече гласове, в сравнение с предсрочния вот“, уточнява Гонгалский.

Ако изключим всички фалшификации на протоколите, където резултатът може да се счита за относително честен, остава не много – едва 17%. По-възможно е нова информация за вота да не се появи – Гонгалский предполага, че публикуването на протоколите вече е близко до финала.

Да се обновяват данните е сложно и заради сривовете на интернета, което е факт във връзка с протестите – а местните жители просто са в невъзможност да изпращат снимки на резултатите. Но и тези данни са достатъчни, за да не се вярва на официалните резултати от президентските избори в Беларус.

Автори: Катя Бонч-Осмоловская, Артьом Шченников, „Новая газета“
Превод: Биволъ

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: