OCCRP обяви анти-наградата си „Личност на годината“ за корупция и организирана престъпност, „победител“ е президентът на Филипините Родриго Дютерте

by Екип на Биволъ

Международният журналистически Проект за разследване на организираната престъпност и корупцията, OCCRP, обяви наградата си за 2017 година за „Личност на годината“ в организираната престъпност и корупцията. Наградата се присъжда за шеста поредна година.

С тази награда OCCRP дава признание на тези, които насърчават негражданското общество и са направили най-много в световен мащаб за организираната престъпност и корупцията.

Тази година „победител“ е президентът на Филипините Родриго Дютерте. Той печели наградата „Личност на годината“ заради ескадроните на смъртта и тормоз на населението.

„Дютерте превърна върховенството на закона в страната си в подигравка,“ каза Дрю Съливан, главен редактор на OCCRP и един от деветте члена на журито, което избра победителите от номинациите на журналисти и гражданското общество.

„Без да е типичният корумпиран лидер, той овластява корупцията по новаторски начин. Неговите ескадрони на смъртта уж действат само срещу престъпници, но всъщност обсегът им е доста по-голям. Той създаде система на насилие, в която оцеляват най-свирепите. В крайна сметка, Филипините станаха по-корумпирани, по-жестоки и по-малко демократични,”- Дрю Съливан.

Дютерте изпревари двама африкански тирани в надпреварата за титлата. Южноафриканският президент Якоб Зума и наскоро сваленият от власт президент на Зимбабве Роберт Мугабе станаха негови подгласници.

Международното жури от девет журналисти, учени и активисти, които се борят с корупцията, избра Дютерте заради бруталната му война срещу наркотиците.

Безцеремонен, наперен и безпросветен, Дютерте енергично изпълнява обещанието си да използва всяко възможно действие за спиране на употребата на наркотици. „Хитлер е избил три милиона евреи,“ заяви той миналата година, правейки смущаващ паралел. „Има три милиона наркомани, бих бил щастлив да ги убия.“

Според официалната филипинска статистика броят на употребяващите наркотици е 1,8 милиона, но под ръководството на Дютерте са убити над  7 000, като е вероятно да достигат около 12 000 души. Трудно е да се удостовери статистиката, защото националната полиция унищожава всички критични доклади. От своя страна, полицията е освободена от носенето на каквато и да е отговорност или правни последици за ръководени от нея операции, след които улиците биват осеяни с тела.

Подкопавайки върховенството на закона, африканските подгласници предизвикаха разделение, враждебност и гняв, каза Хадиджа Шарийф, адвокат и редактор и член на журито. Зума и Мугабе, каза тя, се възползваха от общественото преклонение пред тях като герои от борбите за национална независимост за да прекроят и заобиколят закона.

„Зума заслужи отличното си представяне заради системното внедряване на корупция в южноафриканското правителство чрез групата си от приближени хора,“ каза Съливан. „Корупцията съсипа голяма част от доброто, което съществуваше в Африканския национален конгрес, АНК.“

През 2016 г. Дютерте завърши втори, след Николас Мадуро, който беше избран за Личност на годината. Като президент на Венецуела, Мадуро разсипа богатата си на петрол страна, убийствата и престъпността растат главоломно, а той стана известен с лошото си управление и потисничество. Руският президент Владимир Путин беше Личност на годината през 2014 г., а през 2013 г. победител беше Парламентът на Румъния.

Румънските призьори произведоха нови корупционни новини в края на 2017 г., когато решиха да обмислят мерки за декриминализиране на злоупотреби със служебно положение причиняващи щети под 237 100 щатски долара, намаляване на присъдите за вземане на подкуп и декриминализирането на размяната на услуги от страна на държавни служители срещу секс. Тези мерки биха прекратили правните неволи на поне двама висши политици. От 2006 г. насам, около 72 румънски депутати са обвинени в подкупност и алчност.

За OCCRP

OCCRP е консорциум от нестопански разследващи центрове и независими медии, простиращ се от Европа до Централна Азия и Латинска Америка. Мисията му е да помогне на хората да разберат как организираната престъпност и корупцията влияят на живота им и да подобри журналистическата работа в областта на корупцията. OCCRP се стреми да предоставя задълбочени разследвания, както и новини от цял свят свързани с организираната престъпност и корупцията с подкрепата на фондации Отворено общество, Американска агенция за международно развитие, европейски правителства и други големи международни донори. Има офиси в Сараево, Букурещ и Тбилиси.

От ноември 2013 г. Биволъ е пълноправен член на OCCRP. Главният редактор на Биволъ Атанас Чобанов беше избран през 2016 г. за член на Управителния съвет на OCCRP.

Членове на журито за наградата „Личност на годината“ за 2017 г.:

Луис Мануел Ботелло е вицепрезидент за Нови инициативи и въздействие на Международния консорциум на разследващите журналисти базиран във Вашингтон.

Инг Чан, писател, преподавател и журналист, е учредител и директор на Центъра по журналистика и медийни изследвания в Университета в Хонг Конг.

Марк Галеотти е старши научен сътрудник в Института за международни отношения в Прага и преподавател в катедра „Проучвания в областта на сигурността“ във Факултета за обществени науки на Карловия университет в Прага.

Павла Холцова е основателка на чешкия Център за разследваща журналистика и бивш член на борда на OCCRP.

Хадиджа Шарийф е разследващ журналист, изследовател и редактор на OCCRP за Африка от Южна Африка. Тя е адвокат по образование и автор.

Пол Раду е международен разследващ репортер, носител на редица награди, съосновател и директор на OCCRP и основател на румънския Център за разследваща журналистика.

Рана Сабах е изпълнителен директор на организацията Арабски репортери за разследваща журналистика.

Луиз Шели е автор и професор във факултета „Шар“ за политика и управление към университета Джордж Мейсън. Тя е основател и изпълнителен директор на Центъра по тероризъм, транснационална престъпност и корупция и известен специалист по тероризма, транснационалната престъпност и корупцията.

Дрю Съливан е специалист по разследваща журналистика и развитие на медиите, основател на Центъра за разследваща журналистика в Босна и съосновател и редактор на OCCRP.

Предишни носители на наградата „Личност на годината“  на OCCRP:

2012 г.  – Илхам Алиев, президент на Азербайджан

2013 г.  Парламентът на Румъния

2014 г. – Владимир Путин, президент на Руската федерация

2015 г. –  Мило Джуканович, премиер на Черна гора

2016 г. – Николас Мадуро, президент на Венецуела

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also