#BSPLeaks: ОПОРНИ ТОЧКИ, ЗАПЕТАЙКИ И ПРЕПЪНИТЕЛНИ ЗНАЦИ

Екип на Биволъ

Документът от #BSPLeaks изготвен на 04/12/2013 е информативен за еволюцията на жанра “Опорни точки”. Еволюцията е чисто стилистична, а не съдържателна, като авторът Любо се е опитал да разчупи изкуствения патос на класическите “опорни точки” с шеговити вметки, вицове и цитати от известни политици, обединени в Потпури. До момента обаче не се наблюдава подобна духовитост в публичните изявления на политиците от БСП, което може би се обяснява с пренебрегване на “домашното” през коледните и новогодишни празници.

Биволъ

ОПОРНИ ТОЧКИ, ЗАПЕТАЙКИ И ПРЕПЪНИТЕЛНИ ЗНАЦИ

Примерни теми:

І. Протест – февруари/ноември

Политически реалности или политическо риалити

Протестът през февруари – спонтанно възникнало, стихийно и масово недоволство срещу катастрофалното управление на ГЕРБ, срещу ценовия терор, особено срещу монополните цени в енергетиката – при условия на замразени доходи и парализирана икономика. Имаше дори акцент срещу конкретни фигури с монополни позиции /олигарси/ в определени сектори, който напълно изчезна от полезрението на юнските знаменосци на протестното движение.

Най-важният резултат от гражданските вълнения и протести бе падането на ГЕРБ от власт.

Скоро след това привилегированите групировки, олигархични кръгове и картели предприеха вторична мобилизация за спасяването на ГЕРБ – връщане на власт или поне избягване на правосъдието.

През юни, след скандала с избора на Пеевски (морално недопустим и политически погрешен) избухна нов протест, който претендираше да е граждански, но постепенно стана ясно, че е обща продукция на вече споменатите олигархични кръгове и малки десни партии, които останаха извъп парламента, поради неадекватност и отявлен слугинаж пред ГЕРБ. Твърдата му социална база се изчерпваше с хората от офисите, т.е. средната градска класа от столицата. Особена роля играеха т.нар. независими ителектуалци, настанени в неправителствения сектор. Става дума за квазиграждански мрежи от всевъзможни структури, тинк танкове изградени по американски образец пред 90-те години:

 • Център за либерални стратегии (Огнян Минчев) – активно участва при създаването на клуб „Глобална България”, който лансира популиския политически проект ГЕРБ

 • Институт за пазарна икономика – активно участва в налагането на пазарно-фундаменталиските догми, прилагани от ГЕРБ, силна подкрепа за фискалната политика „Дянков”, довела да нова задлъжнялост на фирми и домакинства

 • Институт за международни регионални изследвания

 • Институт за развитие на публичната среда / Антоанета Цонева/

 • Фондация „ 14-ти януари”

 • Център за социални практики ( Евгений Дайнов)

Тази маскирана в граждански одежди политическа мрежа монополизира и контролира разпределението на около 90 % от външното финансиране за гражданския сектор, както и износа на информация за България.

Най-малкото е странно, че юридически лица с нестопанска цел, създадени по закон да извършват общественополезна дейност се занимават с политика и открито преследват политически цели, каквото е искането за оставка. Нещо повече, участват в реализацията на сценарии за насилствено сваляне на законно избрано правителство. По принцип тези организации не могат да съдействат „за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите”, нито пък да „създават или прекратяват политически партии”.

Юнският протест вероятно би замрял в рамките на месец без мощното „изкуствено дишане” осигурено от редица медии, които неуморно фабрикуваха паралелна политическа реалност, която няма нищо общо с действителността. На практика те изпълняваха ролята на пропагандни централи и PR агенции на протеста. Пощръклели от демократична възбуда репортерки разпъваха изпостълелите мощи на протеста из новинарските емисии и ден и нощ.

Всъщност гражданите преустановиха участието си в гражданските протести, просто защото те не бяха граждански.

След провала на окупацията на Университета никой няма да бъде учуден, ако един ден ранобудните студенти и първомайсторите на сълзливия пърформънс решат да окупират детски ясли или градини.

Ултиматумът „оставка” без наличието на убедителна политическа алтернатива е всичко друго, но не и реквизит на демократична и диалогична политическа култура.

Наплоди се също богат берекет от „иновативни” послания с твърде спорен демократичен контекст от типа на: „ или си десен – или си боклук”, за „безплатната омраза”, за богоизбраността на „красивите и интелигентните”, за елементарната нелепост в контраста „червени боклуци” на фона на бяло пиано.

Блогъри, с комисарски уклон, в захлас бълваха истини от последна инстанция за морала и свободата.

Най-грижливо пазената и гузна тайна на протеста е кой ще наследи правителството при евентуална оставка. По обясними причини борците за морал в политиката срамежливо отказаха да обявят своите предпочитания, доколкото единствения възможен наследник е ГЕРБ плюс Реформаторския блок.

ББ и компания искат незабавни предсрочни избори, защото знаят, че ще загубят редовните.

Напоследък заваляха нови пророчества–внушения за предстояща кулминация на протестите през февруари, за спонтанни и автентични бунтове на гладните хора. Между другото единстената позната у нас форма на спонтанност е аборта, както беше казъл някой. Деградацията на протеста е необратима и никакви прокоби не могат да го възкресят, ако правителството се справя с работата си. Драматичните събитията от февруари 2013 г. не могат да се повторят, но нови фарсови изпълнение и напъни не са изключени. Гладна кокошка просо сънува…

От друга страна, изключително съществена, събитията от февруари досега са един забележителен урок, който БСП трябва да усвои докрай. България вече не може да бъде управлявана, както през годините на злополучния преход.

ІІ. ББ, ГЕРБ и тяхното наследство

Джон Кенеди: „Когато поехме управлението видяхме, че нещата са дори по-зле, отколкото твърдяхме по време на изборите”.

За по-малко от 4 години ГЕРБ похарчи 8 млд.лв. в повече, отколкото данъци и акцизи събра в бюджета. Това е най-голямото прахосничество през последния четвърт век без какъвто и да било видим социален или икономически резултат. ББ се справяше с „упражняването на властта”, но не и с „управлението”. Полицейщината, административния произвол, тоталното подслушване, насаждането на омраза, мутринските маниери, присвояването на чужд бизнес, верижната задлъжнялост, безпардонното говорене са част от властовия етикет на гражданите за европейско развитие на България. ББ разпалваше вместо да гаси пожари, както изисква професионалното му амплоа. С колегиалното съучастие на медиите избуя първият по рода си демократичен култ от типа „Държавата това съм Аз”.

По време на управлението на ГЕРБ богатите ставаха по-богати и по-малко, а бедните – все по-бедни и повече.

След изборите поведението на ГЕРБ представлява пряка заплаха за устоите на парламентаризма и парламентарната демокрация. Деструкцията продължава да е запазена марка на ГЕРБ, който черпи жизненост от сблъсъка, разрушението и отрицателството на обществени норми и правила.

ПОТПУРИ

 1. България, която преди 2-3 десетилетия беше сред първите 30 страни в света по индекса за развитие на ООН, решително се е запътила към Третия свят.

 2. Не случайно за трета поредна година българите се самоопределят (изследвания на Галъп Интернешанъл за 143 страни) като най-страдащата нация в света. Излиза, че през 21 век все още сме общество от многострадални Геновеви, които очакват опечалената европейска публика или нов български месия да ги възкреси.

 3. България е на 77 място от 177 държави по корупция в света. В Европа само Гърция е след нас. Корупцията, освен че деморализира обществото съсипва икономиката и в крайна сметка рязко намалява постъленията в бюджета. Само от котрабанда, възможна благодарение на корупцията, губим годишно няколко милиарда лева.

Виц за фискалния модел „Дянков”:

Гражданин попитал продавачката колко струва едно парче постна пица?

 • Два лева – отвърнала тя.

 • Как два? Нали беше един лев вчера?

 • Тя и днес е един лев – другия лев е за правителството.

На следващия ден гражданинът пак попитал колко струва едно парче постна пица.

 • Един лев – отговорила продавачката.

 • Защо един лев? Вчера беше два лева.

 • Просто днес няма пица.

 

ІІІ. Да върнем България на хората – действия и цели на правителството и подкрепящите го политически сили

Точно тази България, която заварихме на 12 май никой не би я взел.

– Описание на спешните мерки, взети от правителството „Орешарски”: / мнозинството от тях носят белезите на автентична лява политика / ………………………………………………………

– Философия на бюджет 2014 г.

……………………………………………………….

– Цели на правителството: реабилитация на социалната държава, рестрарт на индустриализацията, ограничаване на корупцията, хармонизиране на отношенията бизнес-изпълнителна власт, силна подкрепа за малкия бизнес, намаляване на безработицата и особено на младежката, ръст в заетостта, постепенно затваряне ножицата на крещящите социални неравенства, равни права, но и равни житейски шансове, като пространство от гаранции, че всеки може да развие пълноценно личните си способности и т.н.

 

ІV. Особености на актуалната политическа ситуация и БСП

Рейтинговите проучвания на партиите чертаят относително устойчив социологически пат. Обществения разлом и разделението са факт. Никой не променя мнението си.

За първи път обаче след май 2007 г. БСП, макар и с малко, води пред ГЕРБ. Между другото, именно през май 2007 г. БСП загуби с 5-6 хил. гласа изборите за Европарламент, а после и всички национални гласувания до момента. Ако през май 2014 г. спечелим изборите за Европарламент се отваря широка възможност да спечелим изборите през следващите три години – местни /2015 г./, президентски/2016 г. / и парламентарни /2017 г./

При убедителна победа през май се открива възможност сами да насрочим предсрочни избори за Народно събрание през есента на 2014 г. в търсене на по-стабилна парламентарна конфигурация. Но това е въпрос на прецизни калкулации и съдържа трудно определим риск.

Така или иначе пътят за политическо настъпление е открит и БСП трябва уверено да го извърви.

За да върнем България на хората първо трябва да върнем оптимизма, че дълбоки промени са възможни и тъкмо БСП е в състояние да свърши тази работа – с морал и професионална компетентност. Задачата е с особена трудност и поради обстоятелството, че по време на избори българинът не търси най-добрите, защото е убеден, че всички са маскари, а се ръководи от принципа: ”Дай да ги видим и тия, новите!”

В този смисъл въпросът кой би могъл да изиграе ролята на политическа алтернатива е от изключителна важност. ГЕРБ олицитворява най-лошата част от статуквото и е малко вероятно да намери потенциал за това. Оттук нататък бавно, но сигурно той ще губи позиции и влияние.

Хронологията на алтернативите, които през годините периодично изместваха БСП от властта са все лидерски партии с период на полуразпадане в рамките на 1-2 мандата:

 • Партия „Командир”

 • Партия „Цар”

 • Партия „Генерал”

По аналогия не е невъзможно следващата алтернатива да е партия „Реформатор”. Проблемът е, че нито Кънев, нито Кунева поотделно или заедно могат да изиграят ролята на големия реформатор. Липсва им харизма, водачески способности, интелектуална прозорливост и въображение. Партийното строителство изисква здрави трудови навици, някакво себеотрицание и последователност.

Декларацията с поредните 6 стъпки за изход от кризата, която Реформаторския блок пласира тези дни, по степен на достоверност напомня на едно шеговито твърдение от Фейсбук: „ Немият казал на глухия, че слепия видял как куция гони трамвая, за да му спука гумите.”

Реформаторският блок най-вероятно ще има съдбата на „куцата медуза”, която подхваната от зимните политически вълни ще бъде изхвърлена на слабо населен електорален остров.

Когато говорим за алтернативи трябва да се имат предвид и новоизлюпени силиконови политици с мощни финансови инпланти. Никога не е късно да се появи някое политическо ГМО и внезапно да обсеби народните симпатии. Докато партиите полагат неистови усилия да овладеят телевизиите, то съвсем логично е телевизиите и техните водещи да създават партии.

 

И ОЩЕ ПОТПУРИ ОТ ИЗВЕСТНИ И НЕИЗВЕСТНИ АВТОРИ

 

 1. Благодарение на ББ простотията е новата икона в българската политика

 2. Д-р Николай Михайлов: „ Все пак не ББ произведе чалгата, а медийната чалга произведе ББ”

 3. Христо Бойчев: „ Чалгата това е да вземеш парите на най-простия”. Точно това свърши ББ.

 4. ББ: „Вие сте прости и аз съм прост – затова се разбираме”

 5. ББ и ЦЦ превърнаха страха в централен властови инструмент, подтискащ граждансата енергия, обществената и деловата активност.

 6. Днес ГЕРБ се страхува за своето бъдеще. И най-големият му страх е , че правителството на Орешарски се справя по-добре.

 7. Нещо, което се отнася и до съдбата на формирование като ГЕРБ, е казал и Халил Джубран: „ Всеки змей поражда по един Свети Георги, който после го убива”. При нас нещата стоят по обратен начин. Говори се, че Св.Георги е породил ББ или поне е акуширал при раждането му. И нямало да се убиват, а по-скоро щели да се прегърнат пред олтара на националното съгласие.

 8. Хубаво е да се знае, че във все по-голяма степен управлението на държавата се превръща в управление на кризи. Това е глобална тенденция, а не български феномен. Още Хенри Кисинджър беше възкликнал: „ Стига кризи за днес. Графикът ми вече е препълнен”.

 9. Ако БСП иска да успява трябва в по-голяма степен да разчита на жените. Маргарет Тачър: „ Ако искаш нещо да бъде казано обърни се към мъж, ако искаш нещо да бъде свършено обърни се към жена”.

 10. Майка Тереза: „ Няма велики дела, има само низ от малки дела, извършвани с много любов”.

 11. Половин година след изборите ГЕРБ скъса минискус и участието му в политическите мачлета ще се свежда до отбелязването на повече или по-малко зрелищни автоголове.

 12. На своите безимотни Рим осигуряваше хляб и зрелища, а докато беше на власт ГЕРБ сервираше на българската сиромашия зрелища без хляб.

 13. Всеки ден ни дава нови и нови доказателства, че Господ наистина е българин. Няма никакво съмнение, че ББ без да е единствения е най-важния Бог на българския политически хаос. Все пак до момента остава неясно дали ББ е възникнал от хаоса или е негов създател.

 14. Чърчил: „ Нищо не е по-решително от невежеството”.

Трудно е да се предскаже какво ще сполети България занапред. След като окончателно се разделихме с мечтата да бъдем тигър на Балканите, нека се надяваме, че няма вечно да играем ролята на Марко Тотев в ЕС.

 

Любо

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

 • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
 • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: