Capture_decran_2012-10-22_a_10.43.02

Отворено писмо в защита на нарочения за застрояване старозагорски парк «Бедечка» изпратиха млади български учени от престижни чуждестранни унивeрситети до кмета и общинарите на Стара Загора, както и до собственици на терени в парка.

Писмото им е публикувано в страница за електронни петиции на адрес http://www.peticiq.com/da_zapazim_park_bedechka. Подписалите се работят в Масачузетския технологичен институт, в «Харвард» и «Принстън», в университети в Милано, Лондон, Виена, Заарбрюкен, Мюнхен, Сингапур. В социалните мрежи вече се разпространяват техни снимки пред сградите на университетите с лозунги в защита на парка.

Автор на писмото е старозагорският физик Светослав Иванов, който работи в престижния британски университет на Сейнт Андрюс, станал популярен напоследък у нас и като мястото, където преди години се срещат принц Уилям и принцеса Катрин.

Светослав Иванов е един от най-известните млади физици на страната. Преди време той спечели на два пъти отличието «Младежка нобелова награда», с което заслужи престижни награди и в родната си Стара Загора.

„Бедечка“ е мащабен парк в Стара Загора. Разположен е край единствената в града река. За огромната зелена територия години наред се водят спорове заради реституционни претенции. В крайна сметка през юни старозагорският общински съвет прие подробен устройствен план, с което даде зелена светлина за застрояването на две трети от парка.

„Питаме се нямаше ли как да се направи нов квартал на града някъде другаде, а зелената площ да бъде запазена. Сигурни сме, че общината има възможност да наложи това“, пишат учените.

Случаят „Бедечка“ предизвика протести, включително и в София, в хода на общите „зелени“ демонстрации през юни и юли. Казусът твърде много напомня този на Морската градина във Варна, затова и солидарност с „Бедечка“ дойде и от морската столица. Легендата на българската дипломация Иван Станчов дори се снима с плакат в защита на зелената площ.

Учените се обръщат към ръководството на общината: „Представете си само каква възможност имате да останете в историята на града! Просто запазете парка! Ще свърши доста повече работа от всичките спечелени европроекти, изметени улици и предизборни плакати“.

„Поздрави и умната!“, завършват отвореното писмо младите учени.

Текст на отвореното писмо:

ДО

Г-н Живко Тодоров,

кмет на Община Стара Загора

Г-н Емил Христов,

председател на Общинския съвет

в Стара Загора

Общински съвет – Стара Загора

„Кауфланд България ЕООД &Ко“ КД

„Лидл България ЕООД &Ко“ КД

„Феърплей къмършъл“ АД

„Сентрал парк Загора“ ЕАД

Сдружение „Бахчи Бедечка“

КОПИЕ

Министерство на регионалното развитие и

благоустройството

Министерство на околната среда и водите

О Т В О Р Е Н О П И С М О

Уважаеми госпожи и господа,

С изненада разбрахме, че в Стара Загора се подготвя застрояване на голяма част от парк „Бедечка“. Питаме се нямаше ли как да се направи нов квартал на града някъде другаде, а зелената площ да бъде запазена. Сигурни сме, че общината има възможност да наложи това.

Ние сме старозагорски учени, които живеят по света. Част от спомените ни са свързани с този парк. Убедени сме, че възможностите за развитие на бизнеса и на строителството едва ли ще секнат, ако паркът бъде запазен и облагороден.

Затова ние и съпричастни с нас колеги се обръщаме към инвеститорите и към собствениците на имоти: имате прекрасен шанс да направите нещо значимо – запазете парка и заедно с ръководството на общината потърсете други варианти! Убедени сме, че има.

Колкото до въпросното ръководство на общината – представете си само каква възможност имате да останете в историята на града! Просто запазете парка! Ще свърши доста повече работа от всичките спечелени европроекти, изметени улици и предизборни плакати.

Госпожи и господа, докато ни няма, някой явно е вече е започнал да нарича парка „квартал“. За съжаление Стара Загора ще ни загуби като евентуални новодомци във въпросния „квартал“, това е ясно. Боим се обаче, че Стара Загора може да ни загуби въобще.

Надяваме се това да не се случи.

Поздрави и умната!

Capture_decran_2012-10-22_a_10.42.53

Capture_decran_2012-10-22_a_10.42.40

Capture_decran_2012-10-22_a_10.42.32

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.