ss-pib-cadastre

Кадастрална снимка на терените купени от ПИБ за 34,5 млн. лв. от офшорна фирма

Първа инвестиционна банка е броила по 207 лв на кв.м. за земите в местността „Паша Дере“, където трябваше да излезе на суша тръбата на спрения проект „Южен Поток“. Това е станало малко след идването на власт на кабинета „Орешарски“, показа проучване на Биволъ. Спирането на проекта обаче поставя под въпрос печалбите от тази добре пресметната инвестиция.

Офшорка кредитирана от ПИБ

Банката е кредитирала придобиването на тези земи още през юни 2005 г. Тогава „Шангрела“ ЕООД, със собственик ливанския гражданин Газуан Ахмад Шараф, изкупува земеделски земи от частни собственици в района на „Паша Дере“. Земите са ипотекирани в ПИБ срещу заем от 5 110 000 лв.

По това време публична информация конкретно за „Южен Поток“ липсва. Формално първото споразумение, в което се споменава за проекта Южен Поток е между Газпром и италианската ENI от ноември 2006. Следва споразумение със Сърбия от 20 декември 2006 за проучване на газопровод през България до Сърбия.

Информацията, че има планове за нов газопровод обаче циркулира в публичното пространство много преди 2005 г. Направени са проучвания и се знае, че заради плавния наклон на шелфа „Паша Дере“ е единственото място на българския бряг, подходящо за излизане на морски газопровод. В този район излиза на суша и газопроводът от находището „Галата“. Тези дадености както и фактът, че не са направени постъпки за промяна на предназначението на терените от горска територия в урегулирани парцели, са ясен индикатор – инвеститорският интерес към горите на „Паша Дере“ не е заради курортна инвестиция, а за дългосрочни печалби от сервитут.

ss-pib-gmaps

Поглед към „Паша Дере“ и терените от Google Maps

България и Русия подписват за тръбата на 18 януари 2008 г. През 2009 г. същите земи, купени с ипотечен кредит от ПИБ вече са поскъпнали повече от двойно. Това личи от нова ипотека на Шангрела към ПИБ за същите терени, след като те са окрупнени. На 22 май 2009 г. декларираният материален интерес от земите вече e 12 437 866,19 лв.

На 4 ноември 2009 собственик на „Шангрела“ става кипърската офшорка „Тейлуинд Трейдинг & Инвестмънт Лимитид“. Газуан Шараф остава управител до 16 декември 2010, когато е сменен от Елена Николова, съдружничка на съпругата му в няколко фирми. От 15 май 2013 управител е иракчанинът с британски паспорт Антон Джибрил, който има общ бизнес с брата на Газуан Шараф – Рамез. Реалният собственик на офшорката обаче не е публичен според кипърското законодателство.

Ще строим потока нов…

Правителството Орешарски с мандата на БСП встъпи в длъжност на 29 май 2013 г. Първоначално строителството на Южен Поток не беше изрично споменато в управленската програма на правителството, за разлика от рестарта АЕЦ „Белене“. Реалните действия за ускоряването на проекта обаче не закъсняха. Много скоро стана ясно, че той не е изгубил приоритетния си статус, даден още през ноември 2011 г. от правителството на Бойко Борисов.

Първите публични коментари на Орешарски за „Южен поток“ датират от 16 септември 2013. Това стана след като от ДСБ призоваха да бъде изчакано становището на Европейската комисия преди да се продължи с проекта. В отговор Орешарски категорично се обяви за строителството на газопровода без забавяне.

Посветените в плановете на правителството обаче са реагирали няколко месеца преди политическата заявка, става ясно от справките в Имотния регистър. Още на 14.06.2013 (денят на началото на протестите срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС б.ред.), ПИБ купува от Шангрела същите земи, които по-рано фирмата е ипотекирала. но вече за 34 568 598,98 лв. Шангрела си запазва собствеността върху 1/2 от парцел от 1000 кв.м.

ss-pib-shangrela-2013-prodazhba

Само три дни след придобиването на земите от ПИБ, на 17.06.2013 г. е проведена среща между банката и представители на „Южен Поток“ с предмет „Земеползване“. Този факт е отбелязан в документооборота на „Южен Поток“, който може да бъде видян тукПрез февруари 2014 компанията „Южен Поток“ публикува „План за ангажиране на заинтересованите страни„, в чието „Приложение B“ сред собствениците на земи е посочена и ПИБ.

ПИБ – „гнила ябълка“ и любимка на всяка власт

В американските дипломатически доклади, изтекли в Уикилийкс ПИБ е сочена като „гнила ябълка„, занимаваща се с „пране на пари от престъпна дейност и кредитиране на свързани лица“. Според бившия посланик Джон Байърли ПИБ е „с единия крак в организираната престъпност“. Въпреки сериозните обвинения, съобщени на посланика от представител на българското финансово разузнаване, банката остава и до днес фаворит на всяка власт.

Има данни, че именно тази банка е била рефинансирана при Тройната коалиция с пари от фискалния резерв. Информацията за тайно споразумение между бившия финансов министър и настоящ премиер Пламен Орешарски и управителя на БНБ Иван Искров за депозирани в търговски банки на 1 млрд. лв. от фискалния резерв беше огласена от бившия финансов министър Симеон Дянков, след което той беше разследван за издаване на държавна тайна.

Правителството на ГЕРБ се опита да прокара промени в Закона за горите, директно облагодетелстващи проектите на Цеко Минев за изграждане на ски съоръжения и нови писти в защитени зони. Поправката „Витоша ски“ предизвика масови граждански протести с блокиране на Орлов мост и в крайна сметка беше оттеглена. По времето на ГЕРБ стана ясно също, че свързаната с ПИБ фирма „Юлен“ е заграбила над 60% повече територии в парк Пирин, отколкото и се полага по концесионен договор.

Описните по-горе сделки със земите на „Паша Дере“ изглеждат като добре подготвена схема. Възникват и съмнения, че ПИБ е разполагала с вътрешна информация от правителствени източници за плановете около бъдещия проект „Южен Поток“ преди те да бъдат официализирани. Очевидно е, че спирането на проекта обърква плановете на олигарха Цеко Минев за бъдещи печалби от сервитута на тръбата, но също така предвещава силен натиск върху това и следващото правителство за реализацията на „Южен Поток“ на всяка цена.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English