Capture_decran_2012-03-22_a_10.05.26

Президентът Плевнелиев отказва да предостави в законоустановения срок информацията, поискана от Биволъ по ЗДОИ за това дали предишният президент Първанов е ловувал в Узбекистан.

От предишен отговор на Администрацията на президента стана ясно, че на Първанов му се губят цели 24 часа по време на официалната визита в Узбекистан. Не е известно къде се е намирал президентът на България в периода от 15 ч. на 7-ми ноември 2008 г. до 15 ч. на 8-ми ноември. През това време българската делегация е в Самарканд и посещава музеи, и забележителности.

Няколко независими източника съобщиха, че по време на визитата си в Узбекистан Първанов е бил в Нуратинския резерват на лов за див планински овен архар, който е вписан в Червената книга. Това представлява нарушение на законите както в Узбекистан, така и според българското законодателство.

Биволъ изпрати на Плевнелиев конкретни въпроси оформени като запитване по Закона за достъп до обществена информация.

– бил ли е г-н Първанов на територията на Нуратинския държавен резерват в периода 6-8 ноември 2008 г.?

– носил ли е г-н Първанов ловно оръжие?

– стрелял ли е г-н Първанов по диви животни от защитен вид с ловно оръжие?

– стрелял ли е г-н Първанов по диви животни, които не са от защитен вид с ловно оръжие?

Администрацията на президента отговори, че не разполага с исканата информация и е препратила въпросите в НСО, където са ги получили на 2 март 2012 г.

Отговор от НСО в установения от закона 14 дневен срок не пристигна, а от Администрацията на президента отказват да съобщят защо, препращайки за отговор към НСО, тъй като тя е „самостоятелно юридическо лице“.

Очевидно Плевнелиев се опитва да се измъкне от отговора, който може да уличи предшественика му в престъпление. За целта се използват луфтове в законите, които регулират статута на НСО.

От една страна Президентът на страната е принципал на службата, чието пълно име е Национална служба за охрана при Президента на Република България. Редно е запитванията по ЗДОИ да бъдат адресирани до него. От друга страна НСО била „самостоятелно юридическо лице“. В крайна сметка, питащите изпадат в ситуация на „Параграф 22“.

Capture_decran_2012-03-22_a_10.42.19

Кой именно трябва да отговори и защо не е отговорил в законоустановения срок ще определи Административния съд, който е компетентен в случаите на мълчалив отказ съгласно Чл. 40 ал 1. от ЗДОИ.

Биволъ ще заведе дело срещу Президента Плевнелиев, до когото е адресирано искането за информация и който се явява принципал на НСО.

Вероятно това ще бъде и първото дело по ЗДОИ срещу новия президент, който при влизането си в длъжност обеща прозрачна работа на институцията и „отваряне към гражданите“.

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet