Президентът с право на отговор. Нямал нищо общо с “Дюнигейт”

by Екип на Биволъ

Capture_decran_2013-01-04_a_18.10.30

След публикацията на Биволъ за фирмата “Форт Нокс”, която участва в схема подобна на Дюнигейт в редакцията се получи  “право на отговор” от прессекратариата на Президента.

Право на отговор

По повод публикация на сайта за разследваща журналистика „Биволъ”, публикувана на 3 януари 2013 г. под заглавие „Близки до властта фирми са взели и други апетитни земи по схемата „Дюнигейт”, в която се посочва, че „”Форт Нокс” е голяма българо-украинска строителна фирма, която е специално обгрижвана от бившия регионален министър, а сега президент Росен Плевнелиев”, Прессекретариатът на държавния глава заявява, че подобни твърдения са абсолютно несъстоятелни и не отговарят на истината.

Информираме редакцията на сайта „Биволъ”, че договорните отношения между фирмата „Линднер Иммобилиен Мениджмънт” и „Форт Нокс”, са приключили още в края на месец март 2009 година и поради това смятаме за некоректно каквото и да е обвързване на президента Росен Плевнелиев със сделки, осъществени между фирми в периода 2010 г. и 2012 година.

В допълнение припомняме, че при първи копки на големи строителни обекти е дългогодишна и обичайна практика строителният министър или други представители на изпълнителната власт да присъстват и точно по тази причина са неуместни лансираните в публикацията на сайта внушения.

Становище на редакцията на Биволъ

Не приемаме обвиненията, че правим неуместни внушения. Ние се стремим да правим качествена журналистика, която почива на същите принципи като в науката: събиране на данни, анализ на данните и тяхната интерпретация. Срещу фактите и президентите мълчат, а те са изложени подробно както в нашия материал, така и в признанието на Президента, че е имал договорни отношения с фирмата “Форт Нокс”. Това, че тези отношения са приключили през март 2009 г. не обяснява защо регионалният министър е трябвало да присъства на откриването точно на тази сграда, за чиято реализация той като частно лице е получавал възнаграждение. Няма обяснение и за фаворизирането от властта именно на фирмата “Форт Нокс” в сделката с държавни гори на морето.

Ако Президентът Плевнелиев иска наистина да допринесе за прозрачността и обществения катарзис след разкритията за грозна корупция на предишните и сегашните управляващи, призоваваме го да се обърне назад и да си направи “меа кулпа” за скандалния случай с плажа “Корал”. Помним как докато той беше министър се заканваше да оспори в съда незаконните строителни разрешения, издадени от скандалния червен кмет Петко Арнаудов. Делата, заведени от МРРБ срещу строителните разрешения бяха прекратени до едно в края на 2011 г. поради една срамна причина – министерството пропуснало да внесе 20 лева съдебна такса! Така Плевнелиев обслужи корупционните интереси и на БСП и на ГЕРБ, по-конкретно на Димитър Николов – кмет на Бургас и член на ИК на ГЕРБ, който е пряк извършител в далаверата за стотици милиони със 130 декара общинска земя на къмпинг “Корал” и лично се е облагодетелствал от нея.

Да, само заради 20 лева съдебна такса, при 1000% спечелено дело, то беше загубено и пътят към застрояване на “Корал” беше открит. Предстои да бъде съсипан последният незастроен плаж на Южното Черноморие.

Президентът Плевнелиев може също да разпореди на подчинената му Национална Разузнавателна Служба да разкрие “на полза роду” кой е фактическият собственик на фирмата AMST Holding от Холандия, която се явява собственик на скандалната фирма “СЛЕ Груп”, свързана с кумеца на Цветанов. Това не е по силите на разследващите журналисти, тъй като Холандия има офшорно законодателство.

Вие сте на ход, г-н Президент. Вместо да се оправдавате пред сухите факти, oправдайте една част от милионите, давани за най-тайната служба НРС. След като свърши “едни безобразия във Франция”, нека свърши нещо полезно в Холандия. Дължите го на обществото.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also